Oι θέσεις της επιτροπής πολιτών στο Δημ. Σ/λιο για το θέμα της απομάκρυνσης των κεραιών στο Ζηπάρι
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΜΠΑΛΑΣΑ ΣΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ
Κυρία Πρόεδρε,
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριε Επικεφαλής,
Με το από 24/5/2023 έγγραφο (α.π.: εισερχ. 13048 – 0000399244) ζητούσαμε από το Δήμο Κω την εισαγωγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Κω, στο ανώτερο πολιτικό όργανο που λαμβάνει αποφάσεις για τα τεκταινόμενα στο Νησί μας, του θέματος της απομάκρυνσης από το Ζηπάρι, λόγω εγγύτητας με σχολεία και διδακτήρια, των δύο κεραιών κινητής τηλεφωνίας των εταιρειών “COSMOTE” και “VODAFONE”.
Είχαν προηγηθεί τα αιτήματα προς εσάς των επικεφαλής της μειοψηφίας, κυρίων Ρούφα και Μακρή, τις οποίες μέσα κι από αυτό βήμα ευχαριστούμε για την ανάδειξη και την συμπαράστασή τους, για άμεση συζήτηση του θέματος που απασχολεί την τοπική κοινωνία και τη μαθητική κοινότητα του Ζηπαρίου,
Το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές, κι ειδικότερα πλησίον σχολείων, και δη παιδικών σταθμών και Νηπιαγωγείων, από μόνο του εγείρει ζητήματα πιθανής επικινδυνότητας, εάν και εφόσον δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις εμβέλειας.
Η νομοθεσία στην Ελλάδα επιτρέπει την εγκατάσταση κεραιών δίπλα σε σχολεία, αφού δεν καθορίζεται όριο ελάχιστης απόστασης. Ωστόσο, αν η κεραία είναι σε απόσταση έως 300 μέτρα από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού πρέπει τα όρια έκθεσης του κοινού να μην ξεπερνούν το 60% των καθορισμένων τιμών.
Μολονότι δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες που να καταδεικνύουν την άμεση βλάβη στην υγεία των πολιτών, αρκετοί επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο της έκθεσης του ανθρώπου στο “νέφος” της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιών, ηλικιωμένων και ευπαθών).
Αν αναλογιστεί μάλιστα κάποιος ότι, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη χώρα μας είναι από ελλιπείς έως ανύπαρκτοι, καταλαβαίνετε ότι, είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο να γίνονται τακτικοί αλλά και αιφνίδιοι έλεγχοι της εκπομπής των κεραιών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα όρια.
Και παρότι υπάρχουν, σχεδόν, όλες οι αδειοδοτήσεις για τις εγκαταστάσεις, πλην της ανακληθείσας έγκρισης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κω (αρ. πρωτ. 14/13-6-2023) για την κεραία της εταιρείας “COSMOTE”, η οποία – όπως μας γνωστοποιήθηκε από την Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου στις 19/6/2023 (αρ. πρωτ. 1576 εξ./23) – δεν είναι δεσμευτική για την έκδοση έγκρισης ή ανάκλησή της, ωστόσο εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων, των υπηρεσιακών παραγόντων και της Κυβέρνησης σε τέτοια ευαίσθητα θέματα δημόσιας υγείας:
– Μπορεί να αδειοδοτείται μια τέτοια εγκατάσταση σε ταράτσες κτηρίων, χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, για το σύνολο της οικοδομής αν είναι καθόλα νόμιμη;
– Μπορεί στο εγγύς μέλλον (όπως φαίνεται από την 5/7/2023, με αρ. πρωτ. 16368, απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε σχετικό μας αίτημα) να εγκαθίστανται οπουδήποτε στο Νησί κατασκευές κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε περιβαλλοντική ή πολεοδομική αδειοδότηση; Είναι αποδεκτό από το Δήμο ή όχι;
– Μπορείτε να βάλετε τη δημόσια υγεία πάνω από το οικονομικό όφελος ελάχιστων συμπολιτών ή επιχειρηματικών ομιλών ζητώντας άμεση νομοθετική ρύθμιση – παρέμβαση από την Κυβέρνηση στο θέμα της αδειοδότησης τέτοιων εγκαταστάσεων, ώστε να έχετε καθοριστικό ρόλο στο τι μπαίνει, που, και με ποιο καθεστώς ελέγχου και λειτουργίας στον τόπο μας;