K. KAΪΣΕΡΛΗΣ: ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

K. KAΪΣΕΡΛΗΣ: ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

Αγαπητά ιδρυτικά μέλη

Εν όψει της συνάντησης μας στην Γενική Συνέλευση του Ομίλου μας που τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου και με την ευκαιρία της δημοσίευσης της συνέντευξης του αντιπροέδρου του νοσοκομείου κ. Χρυσόπουλου στην εφημερίδα ΄ΣΤΑΘΜΟΣ” και στην δημοσιογράφο κ. Αυγούλη για το θέμα του νέου νοσοκομείου, σας στέλνω τις προσωπικές μου απόψεις για το σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας, ως κείμενο προβληματισμού και διαλόγου.

Ήλθαν στην Κω μελετητές του νέου νοσοκομείου και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο και την διοίκηση του νοσοκομείου με σκοπό όπως είπε ο κ Χρυσόπουλος να ακούσουν προτάσεις για τις ανάγκες του νέου νοσοκομείου το οποίο θα παραδοθεί το 2027,  θα είναι σύγχρονο και θα προβλέπει τις ανάγκες του νησιού, αλλά και όλου του Βόρειου συγκροτήματος Δωδεκανήσου για τα προσεχή 50 χρόνια!!

1. Οι πρώτες έρευνες για την σημερινή κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Κω και όχι της ιδιωτικής που πραγματοποίησε το μέλος μας Νίκος Ματζώνας και η ομάδα του έδειξαν ότι η κατάσταση της είναι δραματικά άσχημη.

α)Το νοσοκομείο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νόμου για την λειτουργία ενός δευτεροβάθμιου επαρχιακού νοσοκομείου του πληθυσμού της Κω! Στην ουσία στηρίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες του τραγικά ελλειμματικού προσωπικού του, που στην πράξη παραπέμπουν σε λειτουργία ενός πολυδύναμου Κέντρου Υγείας και σε λειτουργία ενός διαμετακομιστικού σταθμού για άλλα νοσοκομεία.

β) Στο υφιστάμενο νοσοκομείο συστεγάζεται και το μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού που χωρίς την συστέγαση και την λειτουργία του, το νοσοκομείο θα σταματούσε να λειτουργεί!  Και μόνο εάν σκεφτούμε ότι ένα πολυδύναμο Κ.Υ.  απαιτεί σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία άνω των 60 στελεχών για την λειτουργία με ακτινολογικά και  μικροβιολογικά τμήματα θα καταλάβουμε τις ακριβώς έχουμε στην Κω ως νοσοκομείο.

2. Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ένα δευτεροβάθμιο περιφερειακό νοσοκομείο ουσιαστική προϋπόθεση είναι η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στην Κω σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία  θα έπρεπε να λειτουργούν τρεις Τοπικές Μονάδες Υγείας που η κάθε μία θα έχει 12 στελέχη τουλάχιστον προσωπικό και δύο Κ.Υ. με τουλάχιστον 70 άτομα στελέχη το καθένα!  Δυστυχώς στην Κω δεν λειτουργεί κανένα πλην αυτού που είναι στο σημερινό νοσοκομείο! Στην ουσία και τα δύο υπολειτουργούν.

3. Στην Κω υπάρχουν δύο νεόκτιστα κτήρια της υγείας που είναι άδεια. Και τα δύο κατασκευάστηκαν με χρήματα των πολιτών και όμως δεν λειτουργούν. Και φυσικά η μεταφορά του νοσοκομείου στον Λινοπότι πέραν των συγκοινωνιακών προβλημάτων θα απαιτήσει και την λειτουργία ενός πολυδύναμου Κ.Υ στην πόλη της Κω!!

4. Στην Κω αυτό που συμβαίνει είναι η αύξηση των ιδιωτών γιατρών και κυρίως η μεγέθυνση της παραοικονομίας στην τουριστική  υγεία χωρίς κανένας να μεριμνήσει την ένταξη τους στο Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

5. Η κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Κω δεν είναι η μοναδική. Τα ίδια φαινόμενα και οι ίδιες τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Η δε διακομιδή των ασθενών ή και η εθελοντική μετάβαση τους σε άλλα νοσοκομεία γίνεται τυχαία ή σύμφωνα με γνωριμίες η το βαλάντιο εκάστου!

6. Η εμπλοκή του Δήμου στην επίλυση του προβλήματος είναι αμελητέα η δε ενασχόληση του με το νέο νοσοκομείο προσχηματική, αφού ο Δήμος ούτε έχει γνώση, ούτε σχετικά στελέχη συναφών με το αντικείμενο προτάσεων, ούτε την αρμοδιότητα. Απλά συμμετέχει όπως τότε ο Δήμαρχος  κ. Βαρκάς με το Κ.Υ. της Αντιμάχειας που το εγκαινίασε τρεις φορές και είναι σήμερα άδειο! Αυτό δυστυχώς που δεν βλέπει ο Δήμος είναι η τεράστια οικονομική αιμορραγία των πολιτών και ότι το αγαθό της υγείας έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα που προσφέρεται ανάλογα με την τσέπη του καθενός!!.  

7. Η διοίκηση του νοσοκομείου είναι διορισμένη και άρα ελεγχόμενη κατά 100% από την εκάστοτε κυβέρνηση.  Και άρα είναι πολιτικοί που υπηρετούν τρίτους και όχι υπηρέτες του λαού.

Σύμφωνα με τις παραπάνω διαπιστώσεις για τον διάλογο και την λήψη απόφασης στην Γενική Συνέλευση προτείνονται τα παρακάτω.

1. Ο Όμιλος σε συνεργασία με τους συμπατριώτες μας του ιατρικού κόσμου προτείνεται να τεκμηριώσει την σημερινή τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Επαρχία μας και να την συγκρίνει με αυτά που προβλέπουν η νομοθεσία, η διεθνής εμπειρία και ο όρκος του Ιπποκράτη.

2. Ο Δήμος να σταματήσει τον διαμεσολαβητή προς την κυβέρνηση και μάλιστα για ένα έργο που αφορά μόνον εργολάβους (Ας το κάνουν!     άλλωστε θα πέσουν χρήματα στην Κω αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρηματοδοτικός φορέας και εγγεγραμμένη πίστωση) και να ενσκήψει στην τεκμηρίωση των δικών του δυνατοτήτων για την συμμετοχή του έστω και ελάχιστα, αλλά πρωτοποριακά  στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της υγείας των πολιτών του που χάνουν την ζωή τους και αιμορραγούν οικονομικά.

3. Ο Δήμος ως διαμαρτυρία να σταματήσει την χρηματοδότηση για τα ενοίκια των γιατρών ενός σάπιου συστήματος υγείας και να τα διαθέσει ως ελάχιστη στήριξη στους συμπατριώτες μας που τρέχουν στους γιατρούς και στις κλινικές των Αθηνών.

4. Οι συμπατριώτες μας που είναι διορισμένοι στο Δ.Σ. του νοσοκομείου τους οποίους θεωρούμε έντιμους και της διπλανής πόρτας να παραιτηθούν άμεσα και να σταματήσουν να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε.

Σας μεταφέρω τις παραπάνω απόψεις μου για τις οποίες συμφωνεί και ο πρόεδρος της επιτροπής για την τεκμηρίωση των προτάσεων στο θέμα της Δημόσιας υγείας φίλος κ. Ματζώνας και δημοσιεύω με την βοήθεια των φίλων δημοσιογράφων το κείμενο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με την σχετική  απόφαση του προσωρινού συμβουλίου για την έναρξη του διαλόγου με τους πολίτες της Κω.

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

©2020 radioproto.gr