H Δρ. Ειρήνη Αγγελίδου στο Ράδιο Πρώτο για τον καρκίνο του μαστού- Ιάσιμο όταν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση

Η πρόληψη σώζει ζωές. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού. Η τεχνολογία και η πρόοδος της επιστήμης δίνει στην σύγχρονη γυναίκα την δυνατότητα να κάνει ανώδυνα τον ετήσιο έλεγχο και να αντιμετωπίσει οτιδήποτε προκύψει.

Η κα. Ειρήνη Αγγελίδου μίλησε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 για τις απεικονιστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται και τις υπερσύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται στο κέντρο μαστού Δωδεκανήσου στην Euromedica στη Ρόδο.

Τόνισε ότι πλέον ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος και μάλιστα η ίδια δήλωσε υπερήφανη που το Κέντρο Μαστού το οποίο διευθύνει έχει ένα θετικό ποσοστό που ξεπερνά το 97%.

Η κάθε γυναίκα δεν θα πρέπει να παραλείπει τον ετήσιο έλεγχο διότι εφόσον διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο ο καρκίνος του μαστού, η αντιμετώπιση είναι πολύ πιο απλή και εύκολη. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της.

Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%.

Παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού

Οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι άγνωστες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα:

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού

Μέση ηλικία

Ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού

Μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία

Παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και της κατανάλωσης μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής.

Διάγνωση και θεραπεία

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

Μία σκληρή μάζα που αναπτύσσεται στο μαστό ή στη μασχάλη, η οποία συνήθως είναι ανώδυνη και εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά

Μεταβολή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού

Αλλαγές στο δέρμα, όπως εμφάνιση κοιλοτήτων, πτυχών ή ερυθρότητας

Αλλαγές στη θηλή, όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις ή εμφάνιση εξανθήματος γύρω από την περιοχή της θηλής

Η πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία και, καθώς η ασθένεια είναι σήμερα ιάσιμη εάν ανιχνευθεί έγκαιρα, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες, να ελέγχουν τακτικά τον μαστό τους με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετά την 7η μέρα μετά την έναρξη της περιόδου.

Να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό τους εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στον μαστό. Αυτός όμως δεν είναι λόγος πανικού, καθώς τα περισσότερα οζίδια του μαστού είναι καλοήθη (μη-καρκινικά) και μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς επιπτώσεις

Να κάνουν μαστογραφία τακτικά.

Σε περίπτωση διάγνωσης, στόχος της θεραπείας είναι να εμποδίσει να εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί και πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, και να τα σκοτώσει.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ιατρική έρευνα συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους ογκολόγους με περισσότερο «στοχευμένες» θεραπείες, οι οποίες είναι εξαιρετικά επιλεκτικές και εντοπίζουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στον υγιή ιστό.

*Η Δρ. Αγγελίδου  είναι μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος ογκολόγος.

Ειδικός μαστολογος χειρουργός μαστού.

Επιστημονική διευθύντρια του κέντρου μαστού Euromedica Δωδεκανήσου.

Διδάκτωρ ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιστημονικός συνεργάτης ΙΑΣΩ Αθηνών και Ιατρικού Κέντρου Αθηνών .

Εξειδικευμένη στον προγεννητικό έλεγχο στην Γερμανία και μέλος του FMF

Εξειδικευμένη στη λαπαροσκοπική και ενδοσκοπική χειρουργική στη Γερμανία και μέλος της Ευρωπαϊκής γυναικολογικής εταιρείας λαπαροσκόπησης ενδοσκόπησης ESGE.

Τέως Επιμελήτρια προπαιδευτικής πανεπιστημιακής κλινικής Δρέσδης και υπεύθυνη του Κέντρου Μαστού

Ιατρείο:

Στοκχόλμης 36, Άνω Ροδίνι ,  Ρόδος

Τηλ:  2241003080

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κατηγορίες: Ενημέρωση

©2019 radioproto.gr is made with by