Η «Αρσινόη» ανακοινώνει την έναρξη των εργασιών της στην Κω (στέγη σε άτομα με νοητική υστέρηση)

 

Η «Αρσινόη» ανακοινώνει την έναρξη των εργασιών της στην Κω (στέγη σε άτομα με νοητική υστέρηση)

ΗΑστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΄΄Αρσινόη΄΄ με την Υπ.αριθμ ΑΚ 2/1.2.2022 απόφαση του Πρωτοδικείου Κω ,ανακοινώνει την ίδρυση και έναρξη των εργασιών της στο νησί της Κω .

Ο Φορέας μας ανήκει στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Χαρακτήρα ,μη κερδοσκοπικό ,με ΑΦΜ 997137918- ΔΟΥ Κω ,και εντάσσεται στους φορείς΄΄ Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ΄΄ όπως ορίζεται στον Ν 4430/2016.

Με την Κοινοποίηση του του Οριστικού Πίνακα κατάταξης αξιολογημένων προτάσεων της πρόσκλησης με κωδικό ΝΑΙΓ116/5630 και αρ. πρωτ. 204/21.01.2022 , στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» και τον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» η ΑΜΚΕ ΑΡΣΙΝΟΗ , αναδείχτηκε ως Φορέας Υλοποίησης της Δράσης ΄΄ για τη βελτίωση της θέσης ατόμων που κινδυνεύουν από διακρίσεις – Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία΄΄.

 Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε δομή Σ.Υ.Δ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της υπ.αριθμ. Δ12/ΓΠ.οικ.13107/283/20-03-2019 ΚΥΑ. 

Η Ίδρυση και λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) “ΑΡΣΙΝΟΗ” για άτομα με νοητική υστέρηση είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, δεδομένου ότι οι υπάρχουσες αντίστοιχες δομές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν επαρκούν για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που εντοπίζονται, ενώ αποτελεί μοναδική λύση σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία και τα όσα προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (Ν.4074/2012) για τη διαβίωση στην κοινότητα .

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση στοχεύει στην αποφυγή περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρία, όταν το στενό οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι πλέον σε θέση (π.χ. λόγω αδυναμίας, γήρατος ή θανάτου) να υποστηρίξει την διαβίωσή τους. 

Η Πράξη αφορά σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της διαβίωσης διάρκειας 18 μηνών για εννέα άτομα με νοητική υστέρηση στο κτήριο Σ.Υ.Δ. της Α.Μ.Κ.Ε. ΑΡΣΙΝΟΗ . Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της Α.Μ.Κ.Ε. ΑΡΣΙΝΟΗ για την Σ.Υ.Δ. ΑΡΣΙΝΟΗ, αποτελείται από ένα σύνολο υποστηρικτικών δράσεων οι οποίες αποσκοπούν στην ομαλή, ασφαλή, αξιοπρεπή και δημιουργική διαβίωση των ωφελούμενων ενοίκων .

 Η ΑΜΚΕ “ΑΡΣΙΝΟΗ” με την προτεινόμενη πράξη έρχεται να καλύψει μια μεγάλη και συγκεκριμένη ανάγκη που υπάρχει σήμερα στην Ελληνική κοινωνία, αναπτύσσοντας παρεμβάσεις που εστιάζουν σε άτομα με νοητική υστέρηση. Τα εν λόγω άτομα στη χώρα μας συχνά παραμένουν αβοήθητα στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στις υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα του γενικού πληθυσμού και στις υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με αυξημένες ανάγκες υποστήριξης. 

Η λειτουργία της ΣΥΔ “ΑΡΣΙΝΟΗ” συμβάλλει στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με νοητική υστέρηση καθώς και στην καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων απέναντί τους καθώς εντάσσει τα ΑμεΑ στον κοινωνικό ιστό. Διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με νοητική υστέρηση σε ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας καθώς παρέχει στα ΑμεΑ , εξατομικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης από εξειδικευμένο επιστημονικά προσωπικό. 

Ουσιαστικός στόχος της ΣΥΔ “ΑΡΣΙΝΟΗ” του φορέα είναι η δια βίου υποστήριξη των ατόμων με νοητική υστέρηση.

Η μεγάλη τους απειλή είναι η ανθρώπινη εκμετάλλευσή τους, η μοναξιά (με τις συνοσηρότητες που εμπεριέχει ) και το πως θα αντιμετωπισθούν στον κοινωνικό τους χώρο συν την έκπτωση στις κοινωνικές δεξιότητες, στις δεξιότητες καθημερινής ζωής και την αλληλεπίδραση. 

Ο φορέας γνωρίζει επακριβώς τις ανάγκες των ενοίκων και αυτές θα πλαισιώσει και θα υποστηρίξει με τον κατάλληλο τρόπο στοχεύοντας στη μεγαλύτερη εξέλιξη τους. 

Η ΣΥΔ “ΑΡΣΙΝΟΗ” θα στελεχωθεί βάσει ΦΕΚ 1160, ΚΥΑ Αριθμ. Δ12/ΓΠοικ.13107/283 σύμφωνα με το άρθρο 6. 

Συγκεκριμένα θα στελεχωθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, το καταστατικό του Φορέα και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της ΣΥΔ “ΑΡΣΙΝΟΗ” με διοικητικό προσωπικό ,επιστημονικό προσωπικό και προσωπικό υποστήριξης .

Πρόκειται να εξυπηρετήσει εννέα ωφελούμενους με νοητική υστέρηση , σε υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις ,σε χώρους  που πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στην υπ’ αριθμόν Δ12/ΓΠοικ.13107/283/2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1160/Β/8-4-2019) για τη δημιουργία ΣΥΔ ΑΜΕΑ, και εξασφαλίζουν την άνετη, ήρεμη και ασφαλή διαμονή των ενοίκων. Η έναρξη της λειτουργίας της βρίσκεται στη  φάση της αδειοδότησης της Ίδρυσης και Λειτουργίας της .

Η ΑΡΣΙΝΟΗ βάζει και επίσημα την Κω στον Χάρτη της Αποιδρυματοποίησης

Η ΑΡΣΙΝΟΗ δεν είναι μόνο ένας Κοινωφελής Φορέας , είναι η ίδια η Κοινωνία μας .

Η Στέγη ΑΡΣΙΝΟΗ , θα είναι το ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ .Το ΣΠΙΤΙ όλης της ΚΩ.

Για την ΑΜΚΕ ΄΄ΑΡΣΙΝΟΗ΄΄

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Χατζηδαυίδ

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Γ. Ανδρουλάκης: «Η κυκλική οικονομία δεν αφορά τους λίγους, κάποιους ακτιβιστές του περιβάλλοντος. Είναι μονόδρομος για το μέλλον»

  Γ. Ανδρουλάκης: «Η κυκλική οικονομία δεν αφορά τους λίγους, κάποιους ακτιβιστές του περιβάλλοντος. Είναι μονόδρομος για το μέλλον» Στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν

©2020 radioproto.gr