11 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας

Share This Post

 

 

 

 

11 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει ως στόχο αφενός να τιμά τη μνήμη των θυμάτων και αφετέρου να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για την απειλή της τρομοκρατίας. Ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης έχει καθιερωθεί η 11η Μαρτίου κάθε έτους. Η επιλογή της ημέρας έγινε ως φόρος τιμής στις επιθέσεις στην Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου 2004, οι οποίες προκάλεσαν και τους περισσότερους νεκρούς από μία τρομοκρατική επίθεση σε χώρα της Ευρώπης ως σήμερα.

Η Ευρώπη από το 2000 ως και το 2020 πλήρωσε βαρύ το τίμημα της τρομοκρατίας όλων των μορφών (ισλαμιστική, ακροδεξιά, αναρχική – ακροαριστερή, αποσχιστική). Όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό γράφημα που δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουμε 847 νεκρούς και 5.770 τραυματίες. Επίθεση έχουν δεχτεί 16 κράτη- μέλη της Ε.Ε. Οι αριθμοί αναδεικνύουν από μόνοι τους το μέγεθος της απειλής.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του για τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας στην Ελλάδα (20-01-2020: Ημερίδα μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε, θα νικήσουμε!) και για να τιμήσει την 16η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας θα αξιοποιήσει στις ιστοσελίδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε όλα τα Δελτία Τύπου που θα εκδοθούν στις 11 Μαρτίου 2020, ένα ειδικό σύμβολο το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτή την περίσταση.

Το σύμβολο με χρώματα το πράσινο και το πορτοκαλί έχει ως βάση το φυτό αθάνατος και τη φλόγα. Ο συμβολισμός του είναι η αθανασία της συλλογικής μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας. Ο αθάνατος ως φυτό έχει χαρακτηριστικό του πως ακόμη και αν ξεραθεί, νέοι βλαστοί φυτρώνουν στη βάση του για να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Η φλόγα συμβολίζει επίσης την αθανασία της ψυχής, αλλά και την απόδοση τιμής στη μνήμη, καθώς από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε σε επιτάφια μνημεία. Ο αθάνατος και η φλόγα μαζί αναδεικνύουν την πρόθεση της κοινωνίας να διαφυλάξει άσβεστη και ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων, ως στοιχείο και της πολιτικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Περισσότερα για εξερεύνηση

Αθλητικά Νέα

Oμιλία για την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού με θέμα «Εκπαιδευτικά συμπόσια & αθλητικές διοργανώσεις ως μέσα επανατοποθέτησης της τουριστικής Κω»

  Oμιλία για την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού με θέμα «Εκπαιδευτικά συμπόσια & αθλητικές διοργανώσεις ως μέσα επανατοποθέτησης της τουριστικής Κω» Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας

Αθλητικά Νέα

Ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας

  Ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας Με σύνθημα «Συνδυάζω –Μετακινούμαι» ο Δήμος Κω συμμετέχει στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα

©2020 radioproto.gr is made with by