1η Σεπτεμβρίου η αρχή της ινδίκτου και της αρχιχρονιάς στην Κω. Ένα παμπάλαιο μοναδικό έθιμο

 

1η Σεπτεμβρίου η αρχή της ινδίκτου και της αρχιχρονιάς στην Κω. Ένα παμπάλαιο μοναδικό έθιμο 

Την 1η Σεπτεμβρίου οι γυναίκες και τα παιδιά της πόλεως της Κω αναβιώνουν ένα παμπάλαιο έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνδέεται παράλληλα με την αρχή της εκκλησιαστικής χρονιάς , την αρχή της ινδίκτου.

Για την αρχιχρονιά , μίλησε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 και Βήμα της Κω γη πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω κα. Τέτη Φάκκου. Ο πολιτιστικός σύλλογος φροντίζει κάθε χρόνο να διατηρεί και να αναβιώνει το έθιμο με όλο και περισσότερο κόσμο να ξυπνά νωρίς το πρωί και να πηγαίνει στην κεντρική παραλία για να συμμετάσχει στο μαγευτικό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έθιμο.

Στην πόλη της Κω το πρωί της «Αρχιχρονιάς» γυναίκες και παιδιά σηκώνονται πριν βγει ο ήλιος, γύρω στις 7 το πρωί και κατεβαίνουν στην παραλία στο ύψος της αστυνομίας ρίχνοντας τα ματσάκια με καρπούς « αρμαθιές» στη θάλασσα ( ματσάκια με καρπούς που φύλαγαν ένα χρόνο στο εικονοστάσι) με την ευχή να πάρει μαζί της όλα τα κακά και έπειτα αφήνουν να χτυπήσουν 40 κύματα τους νέους καρπούς (ρόδι σύμβολο αφθονίας, σκόρδο για τη βασκανία, φύλλα πλατάνου και ελιάς για μακροβιότητα, σταφύλια συνήθως ροζέ σύμβολο χαράς) που θα βάλουν πάλι στα εικονίσματα.

Τα ματσάκια είναι δύο. Το παλιό που είναι το περσινό που φυλάχτηκε στο εικονοστάσι για έναν ολόκληρο χρόνο και το καινούργιο που ετοιμάστηκε για την αρχιχρονιά και θα φυλαχθεί παρομοίως για έναν ολόκληρο χρόνο. Το περσινό θα πεταχτεί στη θάλασσα.

Συνήθως οι γυναίκες είναι αμίλητες , βρέχουν το πρόσωπό τους με θαλασσινό νερό μαζεύουν στα δοχεία τους νερό από 40 κύματα και ξεπλένουν τα ματσάκια στα κύματα να φύγουν όλα τα κακά του προηγούμενου χρόνου. Να τα πάρει το κύμα. Επίσης μαζεύονται 40 άσπρα βότσαλα και φυλάσσονται.

Στη συνέχεια , αφού ολοκληρωθεί αυτό το κομμάτι του τελετουργικού, μία στάση στον πλάτανο του Ιπποκράτη είναι απαραίτητη και ένα αγκάλιασμα στον μεγάλο κορμό για μακροζωία επιβάλλεται.

Όπως είπε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων αυτού του τύπου έθιμα ονομάζονται διαβατήρια έθιμα καθώς σηματοδοτούν το πέρασμα από κάτι που τελειώνει προς κάτι καινούργιο που αρχίζει. Δηλαδή τελειώνει το καλοκαίρι και αρχίζει μία νέα χρονιά, ένας νέος μήνας, μία νέα εποχή.

Μάλιστα κάθε χρόνο όλο και περισσότερα παιδιά συμμετέχουν αλλά και ενήλικες αναβιώνουν το πανάρχαιο έθιμο. Μάλιστα σύμφωνα με την κα. Φάκκου, το έθιμο αυτό συναντάται μόνο στην πόλη της Κω. Δεν έχει καταγραφεί ούτε στα χωριά του νησιού ούτε σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας. Συνηθίζεται όμως σε παραθαλάσσιες περιοχές της Κω πολλές νοικοκυρές να πετούν ένα ρόδι την 1η Σεπτεμβρίου στη θάλασσα για ευζωία, καλή τύχη και μία καλή χρονιά.

Ραντεβού το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου στις 7 το πρωί στην παραλία που βρίσκεται στο Επαρχείο. Καλή αρχιχρονιά σε όλους!

Ακούστε ολόκληρη την περιγραφή της αρχιχρονιάς από την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Κω, κα. Τέτη Φάκκου.

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!

Αγαπητοί φίλοι , Το Ράδιο Πρώτο 91.5 σας εύχεται ολόψυχα Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! Είθε αυτές οι μέρες να γεμίσουν την καρδιά σας με

©2020 radioproto.gr