Σοφία Καραγιάννη: Η νέα συνεργασία του 1ου λυκείου Κω με το Εθνικό Θέατρο και η συμμετοχή στην προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Σοφία Καραγιάννη: Η νέα συνεργασία του 1ου λυκείου Κω με το Εθνικό Θέατρο και η συμμετοχή στην προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ακούραστη και πάντα έτοιμη για νέες εκπαιδευτικές περιπέτειες μαζί με τους μαθητές είναι η αγαπητή καθηγήτρια Σοφία Καραγιάννη. Το 1ο Γενικό Λύκειο Κω ενώνει φέτος τις δυνάμεις του με το Εθνικό Θέατρο και οι μαθητές της Κω θα έχουν μία μοναδική ευκαιρία, να επιμορφωθούν και να εξελιχθούν μέσω σεμιναρίων που θα γίνονται στην Κω από καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου.

Όπως εξήγησε στο Ράδιο Πρώτο και Βήμα της Κω  η «δαιμόνια» καθηγήτρια, ήταν διακαής πόθος η ένταξη του σχολείου σε αυτό το πρόγραμμα, καθώς η επαφή με το Εθνικό Θέατρο είναι άμεσο με τα στελέχη του θεάτρου να επισκέπτονται τα σχολεία που επιλέχθηκαν αρκετές φορές μέσα στο μήνα, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους μαθητές να μυηθούν στον κόσμο του θεάτρου από τους ειδικούς και κορυφαίους του είδους.

« 19 σχολεία από όλη την Ελλάδα και 8 περιφέρειες  επιλέχθηκαν. 2 σχολεία από το Νότιο Αιγαίο  και μόλις 1 από τα Δωδεκάνησα, το δικό μας σχολείο πήρε το πράσινο φως. Η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ ΚΩ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και η χαρά μας είναι απερίγραπτη. Πέρυσι συμμετείχαμε σε ένα άλλο πρόγραμμα του Εθνικού το οποίο ήταν διαδικτυακό. Ήταν μεγάλη η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός και η χαρά να επιλεγεί το σχολείο μας για το κύριο πρόγραμμα και να έχουμε μία τόσο άμεση επαφή με το Εθνικό Θέατρο. Το πρόγραμμα ονομάζεται  «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» (ΕΣΠΑ) για τη σχολική χρονιά 2022-2023».

Όπως εξήγησε η Σοφία Καραγιάννη, κάθε εβδομάδα σχεδόν θα βρίσκεται στο 1ο λύκειο ένας καλλιτέχνης συνεργάτης του Εθνικού για να επιμορφώσει τους μαθητές της θεατρικής ομάδας. Μυστικά της υποκριτικής, παραστάσεις, λεπτομέρειες που μόνο οι ειδικοί γνωρίζουν. Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές θα έχουν αποκτήσει την καλύτερη πρώτη επαφή με τις τέχνες και θα προσθέσουν σίγουρα πόντους στα βιογραφικά τους αλλά και στις εμπειρίες ζωής. Παράλληλα, η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας θα μεταβεί στην Αθήνα για εκπαιδευτικά σεμινάρια με σκοπό να εφαρμοστούν στα μαθήματα της ομάδας.

Οι «Διπλωμάτες» του 1ου ΓΕΛ και φέτος στο MRC Ρόδου

Για ακόμη μία χρονιά, η Σοφία Καραγιάννη μαζί με μαθητές του ιστορικού λυκείου, θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προσομοίωσης MRC που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Ρόδο. Εκεί οι μαθητές σε ειδικές συνεδριάσεις που τελούνται στις αίθουσες του περιφερειακού συμβουλίου και δημοτικού συμβουλίου, αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν τις χώρες τους ως διπλωμάτες στις συνεδριάσεις του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

Το πρόγραμμα προσομοίωσης θέλει τους νεαρούς «διπλωμάτες» να συνεδριάζουν επί ώρες στα αγγλικά και βεβαίως μέχρι και το ντύσιμο είναι ανάλογο της περίστασης. Η κα. Καραγιάννη σχολιάζοντας τις δημιουργικές δράσεις μέσω προγραμμάτων που στα οποία είναι υπεύθυνη, τόνισε ότι είναι εμπειρίες ζωής για τα παιδιά τα οποία διαμορφώνουν τους χαρακτήρες τους αλλά και τους βοηθούν για την μετέπειτα εξέλιξή τους.

« Βλέπουμε πόσο καλά περνάνε τα παιδιά και για αυτό προσπαθώ συνεχώς να εμπλουτίζω τις δράσεις όπως φέτος με το Εθνικό Θέατρο. Είναι κάτι που μας δένει κιόλας με το πέρασμα το χρόνων. Συναντώ παλιούς μαθητές μετά από χρόνια και θυμόμαστε τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Χαίρομαι που μπορούμε να τα υλοποιούμε καθώς το κόστος είναι υψηλό που συνήθως καλύπτεται από τους γονείς ή διάφορες δράσεις συγκέντρωσης χρημάτων».

Κλείνοντας να σταθούμε στην αγάπη της Σοφίας να ζήσει την κάθε στιγμή και μάλιστα ομαδικά με τους μαθητές της. Μας εκπλήσσει συνεχώς με παράλληλες δράσεις οι οποίες να σημειωθεί ότι υλοποιούνται εκτός σχολικού ωραρίου. Χρειάζονται χρόνο, κόπο, προετοιμασία και βεβαίως όρεξη. Πολλά συγχαρητήρια! Αναμένουμε το ντοκιμαντέρ στο τέλος του προγράμματος με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος.

Σάντυ Λαδικού

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Νίσυρος: Πατέρας κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του και συνελήφθη

Νίσυρος: Πατέρας κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του και συνελήφθη Την έντονη αντίδραση των κατοίκων και φορέων της Νισύρου προκάλεσε η απόφαση των ελληνικών

Αθλητικά Νέα

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ ME NEO ATOMIKO ΡΕΚΟΡ ΠΙΣΤΑΣ ΚΑΙ POLE POSITION ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΒΜU ΠΕΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ ME NEO ATOMIKO ΡΕΚΟΡ ΠΙΣΤΑΣ ΚΑΙ POLE POSITION ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΒΜU ΠΕΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ   Το

©2020 radioproto.gr