Πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Λάρισας και Κω 

Πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Λάρισας και Κω 

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Λάρισας η τελετή Αδελφοποίησης των Δήμων Κω και Λάρισας, στο πλαίσιο ανάπτυξης της ιστορικής σχέσης των δύο Πόλεων, της Κω, ως γενέτειρας του Ιπποκράτη και της Λάρισας, της πόλης που τον φιλοξένησε στα ύστερα χρόνια της ζωής του και η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κω, του Νοσοκομείου Κω και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, τόνισε στην ομιλία του ότι « …με την αδελφοποίηση των δύο Δήμων τίθενται οι βάσεις για δημιουργική συνεργασία, με στόχο την ανάδειξη και προβολή των Ιπποκρατικών Αρχών και Ιδεών».

Ο Δήμαρχος Κω σημείωσε ιδιαίτερα ότι « … οι Κώοι, αισθανόμαστε ένα μεγάλο βάρος και μία ιστορική υποχρέωση. Να διαφυλάξουμε αναλλοίωτες τις Ιπποκρατικές αρχές και να τις διαδώσουμε στην παγκόσμια κοινότητα» και τόνισε χαρακτηριστικά ότι, « …αποτελεί τιμή για το νησί μας και τον Κωακό λαό, να είμαστε οι σύγχρονοι θεματοφύλακες της Ιπποκρατικής ιδέας».

Ο Θεοδόσης Νικηταράς αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά του Ιπποκράτη στην ανθρωπότητα, σημειώνοντας ότι « … έδωσε νόημα στον ανθρώπινο βίο, αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο ως ενιαία ψυχοσωματική ενότητα. Τον έθεσε, στο επίκεντρο του ιατρικού ενδιαφέροντος, εδραιώνοντας ταυτόχρονα, τις βασικές αρχές της σύγχρονης Βιοηθικής και Ιατρικής Δεοντολογίας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κω, του Νοσοκομείου Κω και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την οργάνωση Μεταπτυχιακού Τμήματος στην Κω, σχετικό με την Ιπποκρατική Ιατρική και Ηθική και την υποστήριξη του Νοσοκομείου, με την υιοθεσία του από τη Σχολή Επιστημών Υγείας.

«Αυτή η συνεργασία, θα στηρίζεται από το Δήμο και το Νοσοκομείο της Κω, με την κάλυψη εξόδων για τακτικές επισκέψεις γιατρών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου

Θεσσαλίας προκειμένου να πραγματοποιήσουν εξειδικευμένες εξετάσεις» τόνισε ο Δήμαρχος Κω.

 

ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ & ΚΩ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ ΘΕΟΔΟΣΗ ΝΙΚΗΤΑΡΑ

 

Είμαστε σήμερα εδώ, στη φιλόξενη πόλη της Λάρισας,

αποτίοντας φόρο τιμής, στον Πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη.

Δίνουμε έτσι συνέχεια και περιεχόμενο στην ιστορική σχέση των πόλεων μας.

Θέτουμε τις βάσεις για δημιουργική συνεργασία, με πολλαπλούς στόχους, σε όφελος των τοπικών κοινωνιών μας.

Με την αδελφοποίηση των δύο Πόλεων, της Κω, της γενέτειρας του Ιπποκράτη και της Λάρισας, της πόλης που τον φιλοξένησε στα ύστερα χρόνια της ζωής του.

Αυτή η ιστορική σχέση μεταξύ των δύο τόπων, έρχεται σήμερα να συνδέσει κοινές πρωτοβουλίες μας για την ανάδειξη των Ιπποκρατικών ιδεών, μέσω αδελφοποίησης των Δήμων μας.

Ιστορικό καθήκον και υποχρέωση μας, η ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το σχετικά μακρινό 1978 αλλά για άγνωστους σε εμάς λόγους δεν ολοκληρώθηκε.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας έλαβε απόφαση επικαιροποίησης της προγενέστερης απόφασής του, του 1978, για την αδελφοποίηση των Πόλεων μας.

Την ίδια απόφαση έλαβε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κω, στις αρχές του έτους.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και ανταλλαγών, που θα αγκαλιάσουν οι τοπικές κοινωνίες, στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, των παραδόσεων, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού.

Συνδετικός κρίκος στην προσπάθεια μας, η προάσπιση των Ιπποκρατικών Αρχών και Ιδεών.

Η παγκόσμια ανάδειξη της Ιπποκρατικής ηθικής, ως συστατικού στοιχείου, της σύγχρονης Βιοηθικής.

Ο κοινός αυτός στόχος, υπηρετείται αποτελεσματικά, όταν οι κοινωνίες μας αναπτύσσουν δεσμούς σε διάφορα επίπεδα και συνεργάζονται για την προώθηση του.

Σε ένα κόσμο, που αλλάζει καθημερινά.

Με πολλές δυνατότητες αλλά και μεγάλους κινδύνους.

Όπου η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, σε πολλές περιπτώσεις, στερείται ουσιωδών ανθρωπιστικών χαρακτηριστικών, παρότι γίνεται, εξ ονόματος του ανθρώπου.

Σε αυτές τις συνθήκες, εμείς οι Κώοι, αισθανόμαστε ένα μεγάλο βάρος και μία ιστορική υποχρέωση.

Να διαφυλάξουμε αναλλοίωτες τις Ιπποκρατικές αρχές και να τις διαδώσουμε στην παγκόσμια κοινότητα.

Αυτός είναι ο στόχος μας.

Για να το πετύχουμε αναδεικνύουμε την Ιπποκρατική ταυτότητα του τόπου μας.

Αποτελεί τιμή για το νησί μας και τον Κωακό λαό, να είμαστε οι σύγχρονοι θεματοφύλακες της Ιπποκρατικής ιδέας.

Να ζούμε και να αναπνέουμε, στο νησί που γεννήθηκαν οι βασικές αρχές της επιστημονικής Ιατρικής.

Οι οποίες, παραμένουν όχι απλώς αναλλοίωτες μέχρι σήμερα, αλλά έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και σημασία, εξ’ αιτίας των ταχύτατων αλλαγών που προκαλεί η τεχνολογική εξέλιξη.

Σίγουρα δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, το ότι στην Κω γεννήθηκαν οι βασικές αρχές της Ιατρικής επιστήμης.

Το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας – ο ήλιος, η θάλασσα, η πλούσια χλωρίδα – έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Αποτέλεσε τη βάση ανάπτυξης των αρχών που συνέβαλλαν στη συγκρότηση της Ιατρικής σε επιστημονική βάση, απομακρυσμένης από δοξασίες και προκαταλήψεις.

Ο Ιπποκράτης όρισε ως βασική αρχή, το σεβασμό στον άνθρωπο, στο σώμα και στην προσωπικότητά του.

Έδωσε νόημα στον ανθρώπινο βίο, αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο ως ενιαία ψυχοσωματική ενότητα.

Τον έθεσε, στο επίκεντρο του ιατρικού ενδιαφέροντος, εδραιώνοντας ταυτόχρονα, τις βασικές αρχές της σύγχρονης Βιοηθικής και Ιατρικής Δεοντολογίας.

Μέσα από τα έργα του και τον Ιπποκρατικό Όρκο, που αποτελεί τον Καταστατικό Χάρτη της Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, αναδεικνύονται αρχές και αξίες τόσο σημαντικές που μαρτυρούν και το μεγαλείο της σκέψης του.

Συνέπεια, Φιλανθρωπία, Ανιδιοτέλεια, Δικαιοσύνη, Εγκράτεια, Σεβασμός, Εχεμύθεια, είναι μερικές από αυτές.

Η επιστημονική και η ηθική αξία των θεωριών του, ισχύουν πάντοτε, και αυτό εμείς οφείλουμε να το αναδείξουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, με συνδυασμένες ενέργειες και συνεργασίες, καθιστούμε την Κω επίκεντρο ενδιαφέροντος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για έναν άλλο τρόπο ζωής.

Μιλάμε για ένα στόχο, με πολυσχιδείς δράσεις.

Στην περίπτωση της Κω συνδέεται και με την τοπική οικονομία.

Σε μια δημιουργική σχέση ιστορίας, πολιτισμού, φυσικού περιβάλλοντος και οικονομίας του τουρισμού.

Σήμερα, το νησί μας είναι από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Επώνυμος προορισμός, με δεκάδες χιλιάδες τουριστικές κλίνες, με ενάμιση εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, με νέες θέσεις εργασίας για εργαζόμενους από την υπόλοιπη Ελλάδα ή και άλλες χώρες.

Ανοιχτό αρχαιολογικό πάρκο με μνημεία σε κάθε βήμα, νησί του ποδηλάτου και του θαλάσσιου τουρισμού, της γαστρονομίας, της χαλάρωσης και των σπορ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο που αξίζει να επισημανθεί ότι, τα τελευταία 50 χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο μόνιμος πληθυσμός, ενώ η πρόσφατη απογραφή έδειξε αύξηση πλέον του 10% για την τελευταία δεκαετία.

Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του νησιού μας, ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών από την αρχαιότητα, επιβεβαιώνεται και στην εποχή μας.

Είμαστε μια ανοιχτή, προοδευτική κοινωνία, με δυνατότητες και όραμα.

Η σύγχρονη Κως τιμά την ιστορία και τον μεγάλο πρόγονό της.

Η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών δεν αλλοίωσε την κοινωνία μας.

Αντίθετα, δημιουργεί τις συνθήκες και μας δίνει τα αναγκαία εφόδια, για τη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας του νησιού μας, με τρόπο, που συνδέει το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον.

Η οικουμενικότητα των Ιπποκρατικών ιδεών συμβάλλει σε αυτό.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι, δεν αρκούν οι δικές μας δυνάμεις.

Έχουμε ανάγκη από συνοδοιπόρους που πιστεύουν στον ίδιο στόχο και έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν γι’ αυτόν.

Για αυτό σας θέλουμε όλους αρωγούς και συμπαραστάτες.

Ο Δήμος μας, με βάση την πολιτική εξωστρέφειας που ακολουθεί, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα ανάδειξης και προβολής της Ιπποκρατικής ταυτότητας του νησιού μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, με πρόγραμμα και τεκμηρίωση, αναπτύσσει δράσεις και συνάπτει σχέσεις συνεργασίας, που στηρίζουν την προώθηση των στόχων του.

Για την προώθηση αυτών των στόχων, πρωτίστως αξιοποιούμε τις δυνατότητες σύναψης σχέσεων με τον ιατρικό κόσμο, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τόπους που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα.

Σε όλες αυτές τις δράσεις, πολύτιμη είναι η συμμετοχή του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω καθώς και του Παγκοσμίου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών.

Αισθάνομαι ευτυχής που οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και οι προσδοκίες μας, βρίσκουν αποδοχή σε σημαντικούς ανθρώπους που υπηρετούν υψηλούς στόχους μέσα από το Δήμο Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Ιατρική Σχολή του, αλλά και όλους τους

φίλους που δραστηριοποιούνται μέσα από συλλογικούς φορείς στον ίδιο στόχο, στην ανάδειξη των Ιπποκρατικών αρχών.

Μέσα από την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, Κω και Λάρισας, που σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος της ζωής του Ιπποκράτη, μπορούμε να διαμορφώσουμε κοινό πλαίσιο δράσεων που δίνουν νέα δυναμική στους στόχους μας.

Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας του Δήμου μας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχωρούμε στην οργάνωση Μεταπτυχιακού Τμήματος στην Κω, σχετικό με την Ιπποκρατική Ιατρική και Ηθική.

Στηρίζουμε ταυτόχρονα την συνεργασία του Νοσοκομείου της Κω με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την υποστήριξη του Νοσοκομείου, με την υιοθεσία του από τη Σχολή Επιστημών Υγείας.

Αυτή η συνεργασία, θα στηρίζεται από το Δήμο και το Νοσοκομείο της Κω, με την κάλυψη εξόδων για τακτικές επισκέψεις γιατρών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκειμένου να πραγματοποιήσουν εξειδικευμένες εξετάσεις.

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

είμαι σίγουρος πως όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Να θεμελιώσουμε σταθερό πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων μας, με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Να σταθούμε αντάξιοι απόγονοι του Ιπποκράτη.

Με αίσθημα ευθύνης για την υποστήριξη και προβολή των κατεξοχήν ανθρωπιστικών Ιπποκρατικών Αρχών και Ιδεών,

ως σύμβολο φωτός σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς.

Ξεκινάμε!

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Νίσυρος: Πατέρας κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του και συνελήφθη

Νίσυρος: Πατέρας κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του και συνελήφθη Την έντονη αντίδραση των κατοίκων και φορέων της Νισύρου προκάλεσε η απόφαση των ελληνικών

Αθλητικά Νέα

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ ME NEO ATOMIKO ΡΕΚΟΡ ΠΙΣΤΑΣ ΚΑΙ POLE POSITION ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΒΜU ΠΕΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ ME NEO ATOMIKO ΡΕΚΟΡ ΠΙΣΤΑΣ ΚΑΙ POLE POSITION ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΒΜU ΠΕΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ   Το

©2020 radioproto.gr