Ύπατη Αρμοστεία: Συνεχίζονται οι μηδενικές αφίξεις μεταναστών στα Δωδεκάνησα. Πόσα άτομα έφυγαν, πόσοι παραμένουν
Αφίξεις
Αυτή την εβδομάδα δεν υπήρξαν αφίξεις στα Δωδεκάνησα, το ίδιο με τις μηδενικές αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας και μείωση σχετικά με τις 168
αφίξεις της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του περασμένου έτους.
Ο μέσος όρος αφίξεων αυτήν και την προηγούμενη εβδομάδα είναι 0.
Σημεία εισόδου μέσω θαλάσσης
Στη Λέσβο έφτασαν 70 άτομα, ενώ δεν υπήρξε καμία
άφιξη στη Χίο, τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα
Αναχωρήσεις προς ενδοχώρα
Αυτήν την εβδομάδα, 19 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν, έπειτα από σχετική έγκριση των Αρχών, από τα Δωδεκάνησα προς την ενδοχώρα. 17 εξ’ αυτών μεταφέρθηκαν από τις Αρχές με την υποστήριξη της Υ.Α. σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ που διαχειρίζεται η Υ.Α.
Πληθυσμός στο νησί
Σχεδόν 6,820 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο διαμένουν στα Δωδεκάνησα. Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι από τη Συρία (32%), το Κράτος της Παλαιστίνης (22%) και τη Σομαλία (9%).
Οι γυναίκες αποτελούν το 19% του πληθυσμού, τα παιδιά το 23% από τα οποία 7 στα 10 είναι κάτω από 12 χρονών. Περίπου 14% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή
χωρισμένα από την οικογένειά τους, κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν.
Προστασία κατά του COVID-19
Για την προστασία των ηλικιωμένων και ανοσοκατεσταλμένων αιτούντων άσυλο από τον COVID19, η Υ.Α. προτεραιοποιεί τις μεταφορές τους από τα ΚΥΤ σε διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ στα νησιά ή στην ενδοχώρα και σε ξενοδοχεία στα νησιά.
Αυτή την εβδομάδα, 33 άτομα μεταφέρθηκαν, από τα οποία 5 σε διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ στην ενδοχώρα, 7 σε διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ στα νησιά και 21 σε ξενοδοχεία στα νησιά.