Το Υφυπουργείο Αθλητισμού ηγείται κοινοπρακτικής πρότασης, για την ανάπτυξη των Urban Sports, σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
-Κατατέθηκε το πλάνο “TRIC-US” για ηλικίες 6-25 ετών, που θα αναπτυχθεί σε Ηράκλειο, Φρανκφούρτη, Μάλαγα και Αϊντχόβεν
Σε ένα ακόμα αθλητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αντικείμενο τον μαζικό αθλητισμό και την καινοτομία στον τομέα των υποδομών, δήλωσε συμμετοχή το Υφυπουργείο Αθλητισμού, αναλαμβάνοντας ως επικεφαλής κοινοπραξίας την εκπόνηση και κατάθεση πρότασης.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος της ΕΕ, η ΓΓΑ πρότεινε προς έγκριση το διετές πλάνο «TRIC-US» (“Triggering Recreational Sports In Cities using Urban Sports”), το οποίο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση και την υποστήριξη της διοργάνωσης και ανάπτυξης των Urban Sports στην Ευρώπη.
Στην προσέγγιση των νέων με καινοτόμο τρόπο και ψηφιακές αλληλεπιδράσεις, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο συμμετοχής τόσο στα «αστικά αθλήματα» (parkour, skateboard κ.ά.), τα οποία είτε θα κάνουν ντεμπούτο είτε αναμένεται να ενταχθούν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και στα θαλάσσια σπορ.
Συμπράττοντες φορείς στην ελληνική πρόταση είναι η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Καινοτομία στον Αθλητισμό (EPSI), στην οποία προσφάτως η ΓΓΑ εντάχθηκε ως μέλος και η ολλανδική εταιρία CityLegends, η οποία δραστηριοποιείται στη διάδοση των Urban Sports στο ευρύ κοινό και στους νέους ηλικίας 6-25 ετών.
Επιπλέον, στην πρόταση του Υφυπουργείου Αθλητισμού, έχουν δηλώσει συμμετοχή τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις (Ηράκλειο Κρήτης, Μάλαγα, Φρανκφούρτη και Αϊντχόφεν), στις οποίες σχεδιάζεται να διοργανωθούν εκδηλώσεις Urban και Water Sports, σεμινάρια εκμάθησης, συνεντεύξεις Τύπου, αγώνες επίδειξης και δωρεάν δοκιμαστικά για ηλικίες 6-25 ετών.
Η ανάπτυξη ενός σύγχρονου προγράμματος Urban Sports για επαγγελματίες αθλητές, η ανάδειξη μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων αναψυχής στους χώρους εκδηλώσεων των συμμετεχουσών πόλεων, η ενθάρρυνση και υποστήριξη των προσπαθειών των επαγγελματιών αθλητών να προωθήσουν τα αθλήματά τους και να προσελκύσουν το
ενδιαφέρον των τοπικών κοινοτήτων και η ψηφιακή αλληλεπίδραση μεταξύ νέων, αθλητών και προπονητών, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής πρότασης.
Σήμερα που οι ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις, όσον αφορά τον αθλητισμό εξελίσσονται ταχέως, το Υφυπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί για άλλη μια φορά την κυβερνητική δέσμευση για εξωστρέφεια. Αφουγκράζεται τις διεθνείς συγκυρίες στο πεδίο του αθλητισμού και επιχειρεί να δώσει την ευκαιρία στους αθλητικούς οργανισμούς να αναπτύξουν και να προωθήσουν νέες μορφές άθλησης και σωματικής άσκησης, μέσω της προσαρμογής των υποδομών και της προσφοράς εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι, τους τρεις τελευταίους μήνες, η ΓΓΑ έχει συμμετάσχει σε μια σειρά ευρωπαϊκών προτάσεων:
ως επικεφαλής διακρατικής κοινοπραξίας, προς το Erasmus+ με θέμα «Εφαρμογή κανόνων χρηστής διακυβέρνησης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, το Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού της Ρουμανίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,
το πρόγραμμα «OLYMPIA», για τον αθλητισμό ως μέσο ενσωμάτωσης και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και
τη δράση «ΜUST», για τις ευρωπαϊκές ανταλλαγές και την κινητικότητα του προσωπικού στον αθλητισμό, σε συνεργασία με την EPSI.