Το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Επαρχείου Κω ενημερώνει για ασθένειες ελαιοκάρπου

Το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Επαρχείου Κω ενημερώνει για ασθένειες ελαιοκάρπου

Από το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Επαρχείο Κω ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μετά από διενέργεια τριών δειγματοληψιών ελαιοκάρπου ενημερώνουμε τους ελαιοπαραγωγούς ότι:

1.Στους καρπούς των δύο δειγμάτων διαπιστώθηκε η παρουσία του μύκητα Camarosporium dalmaticum (Σαπιοβούλα)

Στην αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο παραπάνω μύκητας συμβάλει η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς κυρίως όταν εφαρμόζονται προληπτικοί ψεκασμοί. Όταν γίνεται εφαρμογή θεραπευτικών ψεκασμών ο πληθυσμός του δάκου έχει ήδη κυκλοφορήσει και συνεπώς έχουν γίνει τα πρώτα νύγματα – πύλες εισόδου του παθογόνου που προκαλεί την Σαπιοβούλα τέλη Φθινοπώρου αρχές του Χειμώνα. Και στην περίπτωση αυτή όμως η καταπολέμηση του εντόμου περιορίζει την εξάπλωση της ασθένειας.

2.Σε κανένα δείγμα από τα τρία που αποστείλαμε δε διαπιστώθηκε η παρουσία του μύκητα Gleosporium olivarum (γλοιοσπόριο).   Συνεπώς δεν απαιτούνται προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα.

 3.Στους καρπούς και των τριών δειγμάτων διαπιστώθηκε προσβολή από το έντομο Dacus olea (δάκος).   Ο δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός της ελιάς στη χώρα μας διότι η ζημιά που προκαλεί είναι τόσο αλλά και ποιοτική με την υποβάθμιση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του παραγόμενου λαδιού.

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Πολιτική

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, στο γραφείο του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη με επίκεντρο το νησί της Τήνου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, στο γραφείο του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη με επίκεντρο το νησί της Τήνου Στη σύσκεψη συμμετείχαν

©2020 radioproto.gr