Το νέο βιβλίο του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη – «Το Κονιαριό της Κω Μνήμες επί ερειπίων της οθωμανοκρατίας»
Κυφλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τον Δημοτικό Οργανισμό Πο-λιτισμού Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών (Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ.) του Δήμου της Κω, το νέο βιβλίο του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη με τον τίτλο «Το Κονιαριό της Κω Μνήμες επί ερειπίων της οθωμανο-κρατίας», το οποίο τυπώθηκε στο Κέντρο Γραφικών Τεχνών, Γερα-σκλής Παύλος – Μαστρογιώργης Γιώργος στην Κω.
Σε μια καλαίσθητη έκδοση 294 έγχρωμων σελίδων ο συγγραφέας προσπαθεί να προσεγγίσει τη «γέννηση» και την ερήμωση του οικι-σμού Κονιαριό, ενός δημιουργήματος της οθωμανικής περιόδου στο νησί της Κω.
Αρχικά παρουσιάζονται η οθωμανοκρατία στα Δωδεκάνησα και την Κω, οι κρυπτοχριστιανοί και οι εξισλαμισμοί, η συμμετοχή των νησιών στην Επανάσταση του 1821, η μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά, καθώς και ο εποικισμός του νησιού με Οθωμανούς.
Παρατίθεται στη συνέχεια μια αδημοσίευτη έκθεση για το μου-σουλμανικό στοιχείο της Δωδεκανήσου και της Κω με πληθυσμιακά στοιχεία, η περιουσία του Βακούφ, τα μουσουλμανικά σχολεία και μνημεία, όπως επίσης η παιδεία κατά την τουρκοκρατία στην Κω ό-πως καταγράφεται από τα οθωμανικά αρχεία της εποχής.
Ακολούθως και μέσα από μια πλούσια και έγκυρη βιβλιογραφία γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν οι «ρίζες» του οικισμού του Κο-νιαριού, η πληθυσμιακή του σύνθεση, επίμαχες ιστορικές χρονολο-γίες, η μουσουλμανική του κοινωνία, η απασχόληση, η συνύπαρξη με το όμορο χριστιανικό στοιχείο, οι τελευταίες οικογένειες του οικισμού κ.λπ.
Η προσπάθεια στηρίζεται, πέραν της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και τις μαρτυρίες των ξένων περιηγητών που επισκέφτηκαν την Κω
κατά περιόδους, σε αρχειακό υλικό, σε ζωντανές μνήμες Μουσουλ-μάνων πρώην κατοίκων του οικισμού καθώς και Χριστιανών, όπως επίσης σε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο διαπερνά τις σελίδες του βιβλίου.
Στο παράρτημα του βιβλίου παρατίθενται:
1.-Ιστορικό χρονολόγιο με τους μυθολογικούς, αρχαίους και νεό-τερους χρόνους
2.-Κατάλογος όλων των ξένων περιηγητών στην Κω
3.-Ο πληθυσμός της Κω χρονολογικά
4.-Ο πληθυσμός της Κω το 1841 σύμφωνα με τα κατάστιχα προσό-δων από τα τουρκικά αρχεία.
Το βιβλίο αφιερώνεται -όπως αναφέρεται ως μότο στις σελίδες των τίτλων- στην αδελφοσύνη των λαών και στην ειρήνη της πολύπαθης νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Το εξώφυλλο κοσμεί αεροφωτογραφία του σημερινού ερειπωμέ-νου πλέον Κονιαριού, από τον γιατρό και συγγραφέα Κώστα Κογιό-πουλο.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτι-σμού, Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών (Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ.) του Δήμου της Κω και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο κ. Θεοδόση Νικηταρά και την αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Σέβη Βλάχου.