Το Εργατικό Κέντρο για το προσφυγικό με λύσεις προτάσεις

Το Εργατικό Κέντρο για το προσφυγικό με λύσεις προτάσεις 

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του ΕΚΒΣΔ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό τη Δευτέρα 18/11 με συμμετοχή σωματείων, μαζικών και επαγγελματικών φορέων.

(Οι φορείς που συμμετείχαν : Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ Εμποροϋπαλλήλων Κω, Β΄ ΕΛΜΕ ,ΣΕΠΕ Κω- Νισύρου, Αγροτικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών μέλος ΟΓΕ, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω, Σωματείο Συνταξιούχων Κω,Μόνιμη Επιτροπή ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Εμπορικός Σύλλογος).

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν οι αιτίες του προσφυγικού μεταναστευτικού, αλλά και οι επιπτώσεις του οξυμένου ζητήματος στην περιοχή μας.

Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών είναι τραγικές, οι ελλείψεις σε ότι αφορά την πρόνοια, υγεία των μεταναστών έχουν χτυπήσει κόκκινο. Ο μεγάλος αριθμός που έχει συγκεντρωθεί στο Hot spot, χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές ελλοχεύουν κινδύνους για την επιβίωση τους.

Τα σωματεία των εργαζομένων τόσο της υγείας, όσο και της παιδείας ανέδειξαν τις τραγικές ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων για το ποιος θα ελέγχει την ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της, προκαλούν τα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Η χθεσινή και σημερινή κυβέρνηση εμπλέκουν τη χώρα μας στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, υπογράφοντας συμφωνίες που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο . Υπογράφουν συμφωνίες, που διπλοεγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά, και εμποδίζουν τη μετακίνησή τους στις τελικές χώρες προορισμού τους.

Το νέο δόγμα καταστολής που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει στον περιορισμό όσων δικαιούνται άσυλο, ενώ επίσης προχωρά σε κλιμάκωση της καταστολής και με στρατιωτικά μέσα, στο όνομα της αποτροπής.

Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, τέτοιου είδους μέτρα αυξάνουν μόνο τους θανάτους στα σύνορα και τις «ταρίφες» των διακινητών. Στο τέλος της ημέρας, θα έχει γεμίσει η χώρα φυλακές, ανθρώπους χωρίς χαρτιά και δικαιώματα. Την ίδια στιγμή θα έχουν αυξηθεί τα ρατσιστικά, τα ξενοφοβικά ένστικτα, όπως διαφαίνεται ήδη και από την υποκίνηση περιστατικών σε συγκεκριμένες περιοχές, που η κυβέρνηση προόριζε για εγκατάσταση προσφύγων.

Το ΕΚΒΣΔ την επόμενη Τετάρτη 27 Νοέμβρη συντονίζει την πάλη του με τα Εργατικά Κέντρα του Βορείου Αιγαίου και καλούμε τα σωματεία του νησιού, τους μαζικούς φορείς και το λαό της ΚΩ να συμμετέχει στη συγκέντρωση στην Πλ. Ελευθερίας στις 18:00.

Επίσης θα προχωρήσει σε άλλες μορφές δράσεις, αλληλεγγύης, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α. προκειμένου να απαντηθεί από το λαό της περιοχής κάθε ξενοφοβική ρατσιστική φωνή, να εκφραστεί η γνήσια ταξική αλληλεγγύη και να υιοθετηθεί το πλαίσιο αιτημάτων.

Καλούμε όλους τους φορείς αν θέλουν τη λύση του προβλήματος να παλέψουν για:

· Να κλείσουν όλα τα hotspot και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά

· Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν

· Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει

· Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες

· Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων

· Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνθήκες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού

 

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Νίσυρος: Ελεύθερος ο αρχαιοφύλακας – Σε εξέλιξη η προανάκριση για ασέλγεια σε ανήλικους – Ακούστε τι δήλωσε στην “Κοινωνία Ώρα Mega” 

– Νίσυρος: Ελεύθερος ο αρχαιοφύλακας – Σε εξέλιξη η προανάκριση για ασέλγεια σε ανήλικους – Ακούστε τι δήλωσε στην “Κοινωνία Ώρα Mega”  Την υπόθεση του

Πολιτική

Ν. Δένδιας: 13 νησιά του Αιγαίου (ανάμεσά τους και η Κως) στην 1η φάση του οικιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ν. Δένδιας: 13 νησιά του Αιγαίου (ανάμεσά τους και η Κως) στην 1η φάση του οικιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων Πηγή: www.vimatisko.gr Στόχος μας είναι

©2020 radioproto.gr