Σ. Καμπουράκης: “Εάν ηταν τόσο επικίνδυνη η κατάσταση στη Ζιά, θα είχε εισηγηθεί ο διοικητής της Πυροσβεστικής να την κλείσουμε”

Σ. Καμπουράκης: “Εάν ηταν τόσο επικίνδυνη η κατάσταση στη Ζιά, θα είχε εισηγηθεί ο διοικητής της Πυροσβεστικής να την κλείσουμε”

Αν ήταν τόσο επικίνδυνη η κατάσταση στη Ζιά, στη περίπτωση εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς, θα είχε εισηγηθεί ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας να την κλείσουμε”, πρότεινε  ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κω, Σταμάτης Καμπουράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου και απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο δήμος δεν παίρνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας για προληπτικούς λόγους.

Ο κ, Καμπουράκης αναφέρθηκε σε αντικρουόμενα συμφέροντα επιχειρηματιών στον παραδοσιακό οικισμό, τον πρώτο σε επισκεψιμότητα υποστηρίζοντας ότι “έχουν γίνει διαπλατύνσεις, καθαρισμοί, ενώ επιτηρούν δυο drones, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε”.

Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης, μετά τη κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, όπου ζητά την απαγόρευση διέλευσης μεγάλων οχημάτων μέσα από τη Ζια για λόγους ασφαλείας.

Ο κ. Καμπουράκης ανέφερε ότι η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε σχέδιο προληπτικής απομάκρυνσης στη περιοχή ενώ έχει γίνει άσκηση και επί χάρτου και επί πεδίου.

“Αυτή τη περίοδο καταγράφονται από την ομάδα εργασίας, σε εγχειρίδιο, οι αρμοδιότητες όσων συμμετέχουν στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς καθώς το πρώτο μισάωρο είναι και το κρισιμότερο”, υπογράμμισε εκτιμώντας ότι ο δήμος της Κω παρά την υποστελέχωση της Πολιτικής Προστασίας (μόνο δύο άτομα προσφέρουν έργο αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες και εργαζόμενοι του δήμου ) είναι σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας χάρις στους 35 εθελοντές.

Ο Σταμάτης Καμπουράκης θεώρησε επιτακτική την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Υπηρεσίας  και την ενίσχυση της με οχήματα.

Να σημειωθεί ότι ο ένας διαγωνισμός για τη προμήθεια πυροσβεστικού βγήκε άγονος και είναι εκ νέου στον “αέρα” ενώ για τη προμήθεια δεύτερου οχήματος δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του.

“Δεν είναι δυνατόν με 70.000 ευρώ να κάνεις αποψιλώσεις, αντιπυρικές ζώνες όταν καλά -καλά δεν φθάνουν για τα προσωπικά είδη των επιχειρούντων”, σημείωσε.

Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την εξαίρεση του δήμου από τη χρηματοδότηση των 5 εκατομμυρίων ευρώ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προς τους ΟΤΑ για πρόληψη από φυσικές καταστροφές. Κάλεσε ταυτόχρονα Περιφέρεια και βουλευτές του νομού να  αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολιτική Προστασία του δήμου Κω είναι από τις λίγες που έχει περάσει από δημοτικό συμβούλιο το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, εξαιτίας δασικών Πυρκαγιών “ΙΟΛΑΟΣ”.

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα 

  Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα  Ο Δήμος Καλυμνίων γνωστοποιεί ότι, λόγω των

©2020 radioproto.gr