Σχόλιο Ομίλου για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση, ενόψει εξελίξεων αφαίρεσης των υπηρεσιών της πολεοδομίας από τον Δήμο

 

Σχόλιο Ομίλου για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση, ενόψει εξελίξεων αφαίρεσης των υπηρεσιών της πολεοδομίας από τον Δήμο

Ο Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση ενόψει εξελίξεων αφαίρεσης των υπηρεσιών της πολεοδομίας από τον Δήμο με αποτέλεσμα την παραπέρα αποδυνάμωση του, σχολιάζει:

Η κυβέρνηση με νόμο και χωρίς να ρωτήσει τους Δήμους έδωσε την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αυξήσουν το ύψος των οικοδομών κατά παράβαση των σχεδίων πόλης. Πολλοί Δήμοι (ο δικός μας αγνοούμε) αντέδρασαν και απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με χθεσινές αποφάσεις είναι υπέρ των Δήμων!

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε τον πρόεδρο του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) να κατηγορήσει τους δημάρχους ότι ασχολούνται με «πολιτικές καριέρες» ότι «λένε αρλούμπες» και ότι ονειρεύονται να διοικούν «πόλεις – κράτη της αρχαιότητας» Και απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό να πάρει τις πολεοδομίες από τους Δήμους και να τις μεταφέρει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος!!

Ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή ομιλία του για τον Νέο Πολεοδομικό Κανονισμό είπε τα εξής στηρίζοντας τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό στις εκλογές της Κυριακής.

«Έγιναν πολλά, αλλά απομένουν να γίνουν περισσότερα. Να εκδίδονται όλες οι οικοδομικές άδειες, για παράδειγμα, από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ώστε μεσοπρόθεσμα να μηδενιστεί η ταλαιπωρία για να χτιστεί μια κατοικία ή να ολοκληρωθεί μία επένδυση»

Αγαπητέ Δήμαρχε, δεν συμβαίνουν όλα αυτά τυχαία. Τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα στην οικοδομή τεράστια και εκτός της Κω. Αλίμονο αν εμείς που θα υποστούμε τις συνέπειες δεν προστατεύσουμε τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας, την ομορφιά του νησιού μας και την ανθρώπινη διαβίωση μας.

Παραχωρήσαμε στο ΤΕΕ το δικαίωμα που είχε ο Δήμος μας να συντάξει  μόνος του το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.  Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι δήμαρχοι δυστυχώς. Και στο ΤΕΕ άνοιξε η όρεξη, αφού πήρε τα 180 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης για τα χωροταξικά να πάρει και τις πολεοδομίες!!  Και αυτό το γράψαμε και προειδοποιήσαμε για την εξέλιξη. 

Ο Όμιλος εδώ και ένα χρόνο προειδοποιεί για την εξέλιξη που θα έχει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ανέλαβε να συντάξει το ΤΕΕ. Κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις σε όλους τους συμβούλους. Και ζήτησε την κινητοποίηση του Δήμου, των φορέων και των πολιτών για την σύνταξη του. Αγνοηθήκαμε!

Ο Όμιλος εδώ και ένα χρόνο καταθέτει προτάσεις για την ΚΩΑΝ και την ανασυγκρότηση της ως εργαλείο ενδυνάμωσης του Δήμου και κάλυψης των αναγκών των τεχνικών υπηρεσιών και της πολεοδομίας με προσλήψεις επιστημόνων όπως ακριβώς προβλέπει ο σχετικός νόμος.  Αγνοηθήκαμε!

Όταν ένας Δήμος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τις μεταφέρει στο ΤΕΕ. Όταν ένας Δήμος δεν ενισχύει τις νευραλγικές για την ανάπτυξη τεχνικές και πολεοδομικές υπηρεσίες του ενώ έχει τα νομοθετικά εργαλεία της ΚΩΑΝ και των μετακλητών για προσλήψεις επιστημόνων και δικαιολογείται ότι δεν επαρκεί το μόνιμο επιστημονικό προσωπικό και δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις. Όταν ένας Δήμος βλέπει μπροστά του να καταστρέφονται οι οικισμοί του. Τότε κάτι δεν πάει καλά.

Όταν ένας Δήμος, δηλαδή η τοπική εξουσία, δεν αντιδρά και κυρίως δεν ενημερώνει τους πολίτες για τον στραγγαλισμό και την αφαίμαξη που υφίσταται. Τότε οι μεν πολίτες θα απέχουν κοιτάζοντας να σώσουν τον εαυτό τους, τότε οι πολίτες θα αποστρέφονται, εάν είναι δυνατόν, τον Δήμο τους, το δε νησί θα είναι εξαρτημένο από τρίτους και από ξένα συμφέροντα.

Είναι άδικο ο πλούτος της Κω σε νέους και παλιούς μηχανικούς αλλά και σε εκατοντάδες επιστήμονες να μην διατίθεται στην κοινή λογική ενός αγώνα ανάδειξης και προστασίας για το πλούσιο νησί τους και την πρόοδο του.

Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση.

(ΣΗΜ. Η δημοσίευση αυτή στηρίχτηκε στην άποψη ότι ο Όμιλος πέραν των προτάσεων του θα πρέπει να ασκεί και κριτική σε αυτούς που αποφασίζουν για την δική μας ζωή και περιουσία)

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα 

  Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα  Ο Δήμος Καλυμνίων γνωστοποιεί ότι, λόγω των

©2020 radioproto.gr