Συστάσεις εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες κατά την περίοδο της πανδημίας SARS-CoV-2

 

Συστάσεις εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες κατά την περίοδο της πανδημίας SARS-CoV-2

Ø Ο ρόλος και η αξία του εμβολιασμού στη δημόσια υγεία.

Κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ακόμα, εκτιμά ότι 1,5 εκατομμύριο θάνατοι παγκοσμίως μπορούν να αποφευχθούν, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.

Χάρη στην ανακάλυψη των εμβολίων, τα οποία και αποτελούν το κατεξοχήν μέτρο πρωτογενούς πρόληψης, εξαλείφθηκαν μία σειρά από θανατηφόρα μεταδοτικά νοσήματα όπως πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, μηνιγγίτιδα ωστόσο επήλθε και σημαντική μείωση του φορτίου των μεταδοτικών νοσημάτων.

Τα εμβόλια προστατεύουν όχι μόνο από τις συγκεκριμένες νόσους κατά των οποίων στοχεύουν, αλλά και από πλήθος παρενεργειών που η κάθε νόσος μπορεί να προκαλέσει.

Ø Εμβόλια και Covid-19

Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο η αξία των εμβολίων ως ασπίδα ατομικής και συλλογικής προστασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα, αλλά και το γεγονός ότι η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό σε κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια, μετά από γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συστήνονται τα εξής: · Έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα εμβόλια σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2020. · Άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.

· Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ø Εμβολιασμός εν μέσω της πανδημίας

Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της πανδημίας, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας που περιλαμβάνουν την προσέλευση με προγραμματισμένα ραντεβού για τη μείωση του συνωστισμού στους χώρους αναμονής, με μόνο έναν συνοδό αν είναι απαραίτητο και ακολουθώντας τις συστάσεις για χρήση μάσκας και υγιεινής των χεριών.-Ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19.

Ο τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κοροναϊού δεν αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης, ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου.

Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και ελέγχουμε τα βιβλιάρια υγείας για την ανοσοποίηση της οικογένειάς μας ώστε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όλοι πλήρως προστατευμένοι.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν» (Ιπποκράτης)

Δ/νση Δημόσιας Υγείας Δωδ/ου

Τμήμα Πρόληψης & Προαγωγής της Υγείας & Δημόσιας Υγιεινής

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Γεμάτοι επικίνδυνες λακκούβες οι δρόμοι της Κω

Γεμάτοι επικίνδυνες λακκούβες οι δρόμοι της Κω Πηγή: www.vimatisko.gr Καθημερινά είναι τα παράπονα και τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε από αναγνώστες για τις εκατοντάδες επικίνδυνες λακκούβες

Αθλητικά Νέα

ΑΕΤΟΣ ΚΩ: Σε δυο σχολές συνεχίζει της σπουδές του ο προπονητής του συλλόγου Απόστολος Παπανικολάου για το 2024

ΑΕΤΟΣ ΚΩ: Σε δυο σχολές συνεχίζει της σπουδές του ο προπονητής του συλλόγου Απόστολος Παπανικολάου για το 2024 Σε δυο σχολές συνεχίζει της σπουδές του

©2020 radioproto.gr