ΣΥΡΙΖΑ: Η διαχείριση της πανδημίας και η επόμενη μέρα στην Υγεία στα νησιά μας

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαχείριση της πανδημίας και η επόμενη μέρα στην Υγεία στα νησιά μας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η διαχείριση της πανδημίας και η επόμενη μέρα στην Υγεία στα νησιά μας», που διοργάνωσε την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Δωδεκανήσου με τη συμμετοχή των Ανδρέα Ξανθού (βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας, τέως Υπουργός Υγείας), Νεκτάριου Σαντορινιού (βουλευτής Δωδεκανήσου, τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τέως αν. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), Σταμάτη Βαρδαρού, (τέως αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας) και Παναγιώτη Καλαρά, (συντονιστής τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ).

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Πάτμου, Ελευθέριος Πέντες, Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος και Αστυπάλαιας, Νικόλαος Κομηνέας, ο αντιδήμαρχος Λέρου, Δημήτρης Καστής, πρόεδροι και μέλη ιατρικών συλλόγων, θεσμικοί φορείς της Υγείας, εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς και σύλλογοι ασθενών από το βόρειο συγκρότημα Δωδεκανήσου.

Παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης έγιναν και από τους Ηλία Καματερό, τ. βουλευτή, Γιώργο Κασσάρα, πρώην βουλευτή και τ.Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργο Αναστασιάδη, υποψ.βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Μανόλης Καβαδάκης, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Δωδεκανήσου.

Βασικός άξονας της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτύπωση της υγειονομικής εικόνας στο βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου και ο προσδιορισμός των αναγκών της επόμενης ημέρας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, αυτοδιοικητικών και υγειονομικών, αναδείχτηκαν ζητήματα που αφορούν την τοπική διάσταση της διάρθρωσης του ΕΣΥ στα νησιά μας, τόσο σχετικά με την επάρκεια και την θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας, όσο και με την στελέχωσή τους με επαγγελματίες Υγείας, ενώ εκφράστηκε επίσης η αγωνία και ο προβληματισμός σε σχέση με την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού, ιδιαίτερα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου υγειονομικού χάρτη της περιοχής, με τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, το οποίο να δίνει έμφαση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι η ήπια πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα υπήρξε συνδυαστικό αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ενώ ήταν ιδιαίτερα

καθοριστικός ο ρόλος της πολιτικής συναίνεσης στη συμμόρφωση των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, επισήμανε πως δεν τελειώσαμε με την πανδημία και οι «εστιακές αναζωπυρώσεις» αυτή την περίοδο είναι «καμπανάκι κινδύνου». Συνεπώς είναι αναγκαία η αυξημένη επιδημιολογική εγρήγορση και έμπρακτη «θωράκιση» του ΕΣΥ, ειδικά στα νησιά. Σημείωσε ακόμα ότι η επένδυση στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία έχει και αναπτυξιακό, και όχι μόνο υγειονομικό, χαρακτήρα, δεν δημιουργεί «αναδιανεμητικές συγκρούσεις» γιατί είναι αδιαμφισβήτητη πλέον η κοινωνική ανταποδοτικότητα της, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την ισότητα στη φροντίδα υγείας που είναι κρίσιμος όρος δίκαιης ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι τα νησιά μας αντιμετωπίζουν πολλές ελλείψεις προσωπικού και αντί η Κυβέρνηση να ενισχύσει τις νησιωτικές Δομές Υγείας, τα δυσφημεί και τα μειώνει με την ανακοίνωση του χάρτη υγειονομικής επικινδυνότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε, να στελεχώσει τα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας των νησιών, μέσω πολιτικών, όπως οι οπλίτες γιατροί, η θέσπιση οικονομικών και βαθμολογικών κινήτρων αλλά και η ένταξη όλων των αναπληρωτών λειτουργών υγείας που υπηρετούν στα νησιά στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ενώ έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι και τα 3 πλωτά ασθενοφόρα που πρόκειται να βοηθήσουν σημαντικά τα ζητήματα των διακομιδών. Τα νησιά μας, υπογράμμισε, αξίζουν ίσες πολιτικές και ιδίως αυτή την περίοδο, χρειάζονται ένα συνεκτικό εξειδικευμένο σχέδιο ενίσχυσης.

Τέλος, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άμεση και μακροπρόθεσμη «θωράκιση» του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας, όπως επίσης και το πλαίσιο κινήτρων προς γιατρούς για στελέχωση δομών υγείας σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα:

· Ενίσχυση του ΕΣΥ και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό.

· Ανάπτυξη και ολοκλήρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας( ΤΟΜΥ) – Οργανική ένταξη των ΤΟΜΥ στο ΕΣΥ

· Ανάπτυξη Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ και κατ’ οίκον φροντίδας σε πληθυσμούς με δυσκολίες πρόσβασης στις δημόσιες δομές, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές

· Ανάπτυξη ενός διευρυμένου δικτύου πρωτοβάθμιων και κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας , ενίσχυση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

· Εθνικό Σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών-εξοπλισμού του ΕΣΥ σε βάθος 5ετίας μέσω ειδικού προγράμματος τύπου «Φιλόδημος»

· Ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ)

· Ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τη συμπληρωματική κάλυψη των ανασφάλιστων

· Ενίσχυση των δημόσιων Εργαστηρίων και του ΕΚΕΑ για τη διενέργεια των απαραίτητων διαγνωστικών τεστ (μοριακός έλεγχος , ανίχνευση αντισωμάτων).

· Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ.

· «Θωράκιση» των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας και κάθε επιδημικής έξαρσης που απειλεί τη Δημόσια Υγεία .

· Αποκέντρωση των διαγνωστικών εξετάσεων και διαθεσιμότητα γρήγορων μοριακών τεστ σε όλες τις δημόσιες δομές των νησιών (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας)

· Διευρυμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι προληπτικού χαρακτήρα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου

· Διασφάλιση των προϋποθέσεων σε κάθε νοσοκομείο της νησιωτικής χώρας για διασωλήνωση , νοσηλεία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και διακομιδή με ασφάλεια των περιστατικών covid-19( με κίνητρα εθελοντικής μετακίνησης ειδικευμένων γιατρών ή εξειδικευόμενων στην εντατικολογία από νοσοκομεία του κέντρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο για συνδυασμό εργασίας και διακοπών )

· Νέα δέσμη κινήτρων (οικονομικών , επιστημονικών , εκπαιδευτικών , υπηρεσιακών και άλλων) με τη συνδρομή Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όχι μόνο για την προσέλκυση αλλά και για την παραμονή στα νησιά ειδικευμένων γιατρών . Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η επαρκής και μόνιμη στελέχωση των δομών του ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές και η αντιμετωπιστούν οι υπαρκτές υγειονομικές ανισότητες ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας .

· Μέριμνα για την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα πληθυσμών ειδικής ευαλωτότητας που ζουν σε κλειστές δομές στις τουριστικές περιοχές ( πρόσφυγες , Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία ή προνοιακά ιδρύματα κλπ ) και οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν εστίες «υπερμετάδοσης» του SARS-CoV-2. Ειδικά για τους προσφυγικούς καταυλισμούς απαιτείται η αποσυμφόρηση και η «πληθυσμιακή αραίωση» τους με άμεση μετεγκατάσταση των πιο ευπαθών ομάδων στην ενδοχώρα.

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Έχουμε συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις από την κατάργηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης και των Σχολικών Επιτροπών;

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Έχουμε συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις από την κατάργηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης και των Σχολικών Επιτροπών; Από τη δημοτική παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ εκδόθηκε η ακόλουθη

Ενημέρωση

Γ.Νικητιάδης: Ανευθυνοϋπεύθυνες απαντήσεις του υπ. Υγείας για το ΕΚΑΒ στη Δωδεκάνησο

Γ.Νικητιάδης: Ανευθυνοϋπεύθυνες απαντήσεις του υπ. Υγείας για το ΕΚΑΒ στη Δωδεκάνησο Ανευθυνοϋπεύθυνες απαντήσεις, αναφορικώς με την έλλειψη πτητικών μέσων αεροδιακομιδών και το συντονισμό τους στη

©2020 radioproto.gr