Συνέντευξη με τον Δρόσο Κοπανέζο, υποψήφιος Δύναμη Αλλαγή. Πρώην διοικητής αστυνομίας,  βραβευμένος μελισσοκόμος και η αγάπη του για την Κω της φύσης, των έργων, των ανθρώπων

Συνέντευξη με τον Δρόσο Κοπανέζο, υποψήφιος Δύναμη Αλλαγή. Πρώην διοικητής αστυνομίας,  βραβευμένος μελισσοκόμος και η αγάπη του για την Κω της φύσης, των έργων, των ανθρώπων

Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η απόφαση του Δρόσου Κοπανέζου να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση στην Κω και να είναι υποψήφιος με την Δύναμη Αλλαγής. Ο ίδιος γνωρίζουμε δημοσιογραφικά, είχε δεχτεί πολλές προτάσεις από παρατάξεις της Καλύμνου όπου είναι η γενέτειρά.

Ως πρώην διοικητής της αστυνομίας, γνωρίζει από δημόσια διοίκηση και οργάνωση ανθρώπων σε έκτακτες και τακτικές καταστάσεις. Ως βραβευμένος διεθνώς παραγωγός μελιού σήμερα, είναι γνώστης των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων, του εναλλακτικού μοντέλου τουρισμού αλλά και της επιχειρηματικότητας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που είπε ναι στον Γιώργο Κυρίτση; Γιατί ένας πετυχημένος πρώην διοικητής της αστυνομίας και βραβευμένος μελισσοκόμος θέλει να ασχοληθεί τα κοινά; Ποια τα πεδία που θέλει να ασχοληθεί;

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ρ.Π.: Κύριε Κοπανέζο, γιατί κατεβαίνετε με τον Γιώργο Κυρίτση στην Κω, καθώς είχατε δεχτεί πολλές προτάσεις από συνδυασμούς της Καλύμνου;

Δ.Κ.: «Αρχικά κα. Λαδικού σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να κάνουμε αυτή την συνέντευξη και το βήμα που μου δίνετε να μιλήσω στους συμπολίτες μου. Σχετικά λοιπόν με την έκπληξη σας, όντως επιβεβαιώνω ότι δέχτηκα προτάσεις για τη συμμετοχή μου στις δημοτικές εκλογές και κατ’ επέκταση στα κοινά από τους συμπατριώτες μου στην Κάλυμνο αλλά και από τον Γιώργο Κυρίτση που μου έχει προτείνει να συνδράμω στο έργο του όχι πρώτη φορά τώρα αλλά και κάποιες φορές στο παρελθόν.

Η απόφαση μου λοιπόν να ασχοληθώ με τα κοινά στην Κω έχει να κάνει με το γεγονός ότι ζω και δραστηριοποιούμαι σε αυτό το νησί τα τελευταία περίπου 35 χρόνια καθώς είναι η πατρίδα που εγώ επέλεξα, φεύγοντας από την Κάλυμνο, που επίσης αγαπώ, στα 19 μου χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, μετά από μια ζωή στην Κω γνωρίζω καλύτερα τις δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα αυτού του τόπου καθώς και των ανθρώπων του, τους οποίους έχω αφουγκραστεί στην καθημερινότητα μου σε αυτή την κοινωνία, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σαν απλός πολίτης που κοινωνικοποιείται με τους συμπολίτες του.

Αν και η υποψηφιότητα μου με την “Δύναμη Αλλαγής” και τον Γιώργο Κυρίτση ήταν μία απόφαση της τελευταίας στιγμής δεν είναι μία απόφαση που έλαβα παρορμητικά. Αντιθέτως, επιλέγω συνειδητά να συμπορευτώ με αυτή την ομάδα ανθρώπων γιατί θεωρώ ότι ο Γιώργος Κυρίτσης και οι συνεργάτες του έχουν αποδείξει έμπρακτα και όχι θεωρητικά την ικανότητα τους να σχεδιάζουν έργα χρήσιμα για το νησί μας και να τα υλοποιούν με επιτυχία, παρά το πολιτικό κόστος και αυτό, εγώ προσωπικά, το εκτιμώ».

Ρ.Π.: Στο παρόν αλλά και στο παρελθόν εργαστήκατε με επιτυχία υπηρετώντας την ελληνική αστυνομία και σήμερα είστε ένας βραβευμένος παραγωγός μελιού με διεθνείς διακρίσεις. Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Δ.Κ.: «Ναι, τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με την μελισσοκομία και συγκεκριμένα συνεχίζω την οικογενειακή παράδοση της νομαδικής μελισσοκομίας ανάμεσα σε Κω και Κάλυμνο. Όπως αρκετοί γνωρίζουν, παράγουμε το θυμαρίσιο μέλι με την επωνυμία Thymeli by Kopanezos Family , ένα προϊόν που έχει βραβευτεί τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνείς διαγωνισμούς και του οποίου η φήμη αλλά και η πώληση έχει βγει εκτός των συνόρων, σε αρκετές χώρες και είναι ένα προϊόν αρκετά ανταγωνιστικό.

 Αυτή η αναφορά γίνεται όχι φυσικά για να διαφημίσω το προϊόν μας, μιας και δεν το χρειάζεται, αλλά για να κάνω γνωστό στους συμπολίτες μου ότι η δραστηριότητα μου στον πρωτογενή τομέα μου έχει δώσει σημαντικά εφόδια τα οποία και σκοπεύω να χρησιμοποιήσω εφόσον εκλεγώ για την βελτίωση και την επιπλέον ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο νησί μας, τόσο σε σχέση με την μελισσοκομία αλλά και γενικότερα με τις αγροτικές δραστηριότητες.

 Έχω διαπιστώσει μέσα από την ενασχόληση μου με τη φύση ότι η Κως έχει απίστευτο φυσικό πλούτο τον οποίο οφείλουμε πρώτα να προστατεύσουμε και έπειτα να εκμεταλλευτούμε, πάντα με σεβασμό και γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν, για παράδειγμα, κυρία Λαδικού απλές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν και να κάνουν το έργο των αγροτών πολύ πιο εύκολο όπως π.χ. να τους εξασφαλιστεί ένας δρόμος προς τις εκτάσεις που εργάζονται, έστω και χωματόδρομος και πρόσβαση σε νερό – ξεκινώντας από αυτά τα απλά, μπορούμε έπειτα να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερα σχέδια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Εκ διαμέτρου αντίθετα με τη μελισσοκομία, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, στην προσωπική μου πορεία προηγείται η θητεία μου στην Ελληνική Αστυνομία, στην οποία υπηρέτησα 30 χρόνια και αποστρατεύτηκα έπειτα από προσωπική μου επιλογή με το βαθμό του αστυνομικού διευθυντή. Πολλοί συμπατριώτες μου με γνωρίζουν μέσα από αυτό τον ρόλο, στον οποίο προσπάθησα πάντα να λειτουργώ με εντιμότητα, δικαιοσύνη, μεθοδικότητα και πάνω απ’ όλα χωρίς να κάνω κατάχρηση της εξουσίας που κατείχα λόγω της θέσης μου. Οι συμπατριώτες μου γνωρίζουν πολύ καλά την ικανότητα μου να σκύβω πάνω από τα προβλήματα τους και να λειτουργώ προς την επίλυση τους με σχέδιο και χωρίς ακρότητες.

Στο δια ταύτα, κρίνω ότι η πολυετής εμπειρία μου στην διοίκηση αυτής της φύσης, μου δίνει το πλεονέκτημα να μπορώ να εξετάζω προβλήματα, να οραματίζομαι τις λύσεις και με σωστό σχεδιασμό και ψυχραιμία να υλοποιώ ότι χρειάζεται στην εκάστοτε περίπτωση, εξετάζοντας πάντα και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν.  Επίσης, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού επί σειρά ετών ήταν ένα πολύ δυνατό σχολείο και αποτελεί ένα εφόδιο που μπορώ να χρησιμοποιήσω αποτελεσματικά, σε όποιον τομέα και αν μου ανατεθεί».

Ρ.Π.: Ποιοι οι τομείς που θέλετε και μπορείτε να ασχοληθείτε; Τι χρειάζεται το νησί ; Ποια τα θέματα καθημερινότητας;

Δ.Κ.: «Σίγουρα κάτι που ακούμε να λέγεται πολύ συχνά και είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικό είναι η εξέλιξη του νησιού ως τουριστικό προϊόν και η δημιουργία υποδομών για την υποδοχή και φιλοξενία του πιο “ποιοτικού” τουρισμού. Υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι στην ομάδα του Γιώργου Κυρίτση που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα και είμαι σίγουρος ότι μπορούν να ανταποκριθούν πολύ καλύτερα από εμένα σε αυτό τον τομέα καθώς είναι επαγγελματίες του τουρισμού.

Εγώ πάλι, αγαπητή Σάντυ, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να πέτυχουμε αυτό το ελκυστικό αποτέλεσμα για τους τουρίστες αν πρώτα εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να απολαύσουμε την ποιότητα ζωής σε αυτό τον τόσο όμορφο τόπο – άρα λοιπόν οραματίζομαι μια Κω που να είναι πρώτα απ’ όλα ελκυστική στους κατοίκους της και έπειτα σε όλους τους υπόλοιπους.

Επί του παρόντος και σε μία σύντομη αναφορά, θεωρώ ότι το νησί αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα καθαριότητας με το οποίο και πρέπει να ασχοληθούμε άμεσα. Ένας άλλος σημαντικός τομέας για την καθημερινότητα του κάθε πολίτη είναι η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και η στάθμευση αυτών που θα διευκολυνθεί με τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης.

Συνεχίζοντας, απαραίτητο κρίνω να ασχοληθούμε άμεσα με σχέδια προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ αλλά και όσων δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν για οποιοδήποτε λόγο. Το 2023 οφείλουμε να στοχεύουμε σε κοινωνίες που είναι συμπεριληπτικές για κάθε πολίτη και δεν αποκλείουν κανέναν.

Κάτι που δεν θα ήθελα να παραλείψω είναι η συντήρηση τόσο των σχολείων αλλά και των χωρών διασκέδασης των παιδιών. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τις ώρες που περνούσα εγώ με τα δικά μου παιδιά στην «παιδική χαρά» και με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι γονείς στην Κω σήμερα δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο, καθώς όλες οι παιδικές χαρές είναι από ακατάλληλες έως επικίνδυνες!

Στον ίδιο άξονα, στοχεύοντας πάντα στην καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη θεωρώ σημαντικό και είναι στα σχέδια μας να πάρουμε μέτρα πρόληψης απέναντι στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν τα διάφορα καιρικά φαινόμενα.

Για παράδειγμα, η τήρηση της καθαριότητας των φρεατίων αλλά και άλλων δραστηριοτήτων που αφορούν την πολιτική προστασία πρέπει να είναι στην καθημερινή μας ατζέντα και θα είναι!

Η κλιματική αλλαγή δεν έρχεται, είναι εδώ και εμείς οφείλουμε να επικαιροποιησουμε τον σχεδιασμό για την προστασία του νησιού από οποιαδήποτε καταστροφή μέσω αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών σχεδίων.

 Τέλος η επάνδρωση του νοσοκομείου είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που πρέπει να γίνει γιατί αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασία και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περαιτέρω.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες.. το θέμα όμως είναι τι κάνουμε στην πράξη κι εγώ είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να μιλώ με τις πράξεις μου και όχι με υποσχέσεις».

 

Ρ.Π.: Ποια η πρότασή σας για τα κατοικίδια και τους δημόσιους χώρους πχ τα πάρκα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές;

Δ.Κ.: «Έχοντας στην οικογένεια μας ένα σκυλάκι το οποίο δεν είναι απλά το κατοικίδιο μας αλλά αποτελεί μέλος της οικογένειας μας έχω αποκτήσει μία ιδιαίτερη σχέση μαζί του αλλά και γενικότερα με τα ζώα και έχω κάποιες φιλοδοξίες και σε σχέση με την προστασία και συμπερίληψη των ζώων στην κοινωνία μας.

Για παράδειγμα, θεωρώ πολύ σημαντικό να ενισχυθούν οι εθελοντικές ομάδες που ασχολούνται με τα αδέσποτα ζώα αλλά και γιατί όχι να δημιουργηθεί ένας επίσημος φορέας που θα ασχολείται με την φροντίδα αυτών.

Νομίζω ότι όσοι έχουν κατοικίδια θα συμφωνήσουν δε στο σχεδιασμό ενός ειδικού πάρκου που θα μπορούμε όλοι να πηγαίνουμε τα κατοικίδια μας και να κοινωνικοποιούνται τόσο αυτά, που το έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη και το βλέπω, αλλά και εμείς μαζί του.

Μπορεί να ακούγεται μία πιο ανάλαφρη πρόταση αλλά αν θέλουμε να δούμε αυτό το νησί να πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω και να γίνει αυτός ο τόπος που όλοι θα θέλουν να ζουν οφείλουμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και ναι, γιατί να μην έχει η Κως ένα πάρκο ζώων τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες τέτοια πάρκα ανά τον κόσμο».

Ρ.Π.: Κύριε Κοπανέζο, κλείνοντας θα ήθελα να μας πείτε γιατί να σας ψηφίσει ο Κώος και ποιοι μήνυμα στέλνετε.

Δ.Κ.: «Νομίζω, αγαπητή Σάντυ, ότι ο τόπος είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Νομίζω επίσης ότι ο κόσμος που με γνωρίζει προσωπικά ξέρει πολύ καλά πως αν εκλεγώ θα εργαστώ σκληρά, με αποφασιστικότητα και ανιδιοτέλεια για το συμφέρον του κάθε πολίτη. Δεσμεύομαι να είμαι δίπλα στον καθένα ξεχωριστά και να αφουγκραστώ τις ανάγκες του και όπως μπορώ να συνδράμω σε αυτές από τον ρόλο που θα μου ανατεθεί. Τέλος πιστεύω στις δυνατότητες αυτής της ομάδας και γνωρίζω ότι η “Δύναμη Αλλαγής” είναι έτοιμη να εργαστεί για να αλλάξουμε σελίδα, να πάμε το νησί ένα βήμα παραπέρα καθώς έχει μείνει στάσιμο για καιρό».

Σάντυ Λαδικού

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κω, Θεοδόση Νικηταρά είχε η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Βερούλη

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κω, Θεοδόση Νικηταρά είχε η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Βερούλη Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κω, Θεοδόση Νικηταρά πραγματοποίησε στο Δημοτικό

©2020 radioproto.gr