Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους

Share This Post

Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου, απευθύνει στους πολίτες χρήσιμες συμβουλές για προστασία από επιτήδειους που με απατηλούς τρόπους επιχειρούν να αποσπούν χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιόκτητες επιχειρήσεων – καταστημάτων δέχονται τηλεφωνήματα από άγνωστα άτομα, τα οποία παρουσιάζονται ως γνωστά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας που επιθυμούν την αγορά προϊόντων – υπηρεσιών δηλώνοντας την πρόθεσή τους να προκαταβάλουν άμεσα το αντίτιμο.

Ακολούθως οι δράστες αποστέλλουν, με ηλεκτρονική αλληλογραφία ή χρησιμοποιώντας εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, φωτογραφία πλαστών αποδεικτικών κατάθεσης χρημάτων που υπερβαίνουν κατά πολύ την προσυμφωνημένη αξία του προϊόντος και ζητούν από τους παραλήπτες την επιστροφή της διαφοράς των χρημάτων που «εκ παραδρομής» τους κατέθεσαν.

Επισημαίνεται ότι, πρόκειται για παραλλαγή τηλεφωνικής απάτης με αληθοφανή χαρακτηριστικά.

Για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης συστήνεται:

· Να είστε επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να σας πείσουν να καταβάλλεται χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

· Να επιβεβαιώνετε με δική σας πρωτοβουλία τα στοιχεία των ατόμων που προβαίνουν σε τηλεφωνικές παραγγελίες – συναλλαγές.

· Να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψετε χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.

· Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ Numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ).

· Να καταγράφετε τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

· Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των πολιτών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη.

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Η Λίτσα Φτακλάκη υποψήφια με τη ΝΔ;

  Η Λίτσα Φτακλάκη υποψήφια με τη ΝΔ; Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «ΒτΚ» και Ράδιο Πρώτο η κα. Λίτσα Φτακλάκη θα είναι παρούσα

©2020 radioproto.gr is made with by