Συγκινητική η εκδήλωση στην μνήμη του ιατρού Θεόφιλου Πέρου

Συγκινητική η εκδήλωση στην μνήμη του ιατρού Θεόφιλου Πέρου

Πηγή: www.vimatisko.gr

Ήταν όλοι εκεί, για να τιμήσουν τον μοναδικό εκπρόσωπο του Ιπποκράτη, τον ιατρό Θεόφιλο Πέρο, στο ειδυλλιακό υπαίθριο σκηνικό, δίπλα στο Ασκληπιείο. Από ψηλά καμάρωνε τα παιδιά του, ο μοναδικός πολυτάλαντος ιατρός Πέρος.

Αλλά και τα εγγόνια του, όλα στην πλειοψηφία τους γιατροί, που συνεχίζουν επάξια το ύψιστο λειτούργημά του, να σώζουν ανθρώπινες ζωές. Οι μνήμες ολοζώντανες, με τα γεγονότα να ξετυλίγονται στην ιστορική πια Κλινική, ‘Ο Άγιος Παντελεήμων’, που ίδρυσε και εξόπλισε ο Πέρος και την στελέχωσε με ικανότατες νοσηλεύτριες και πολύ δυνατό, εργατικό προσωπικό.

Σε μια αξιοπρεπή εκδήλωση, με πλήθος κόσμου, παρόντων των Θρησκευτικών, Στρατιωτικών, Πολιτικών και Δικαστικών αρχών, ο πρωτότοκος υιός και ικανότατος, επιτυχημένος χειρούργος, ιατρός κ. Γεώργιος Πέρος, ξεδίπλωσε τον πολυτάραχο βίο και την πολυετή προσφορά του πατέρα του. Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, δεν τους φοβήθηκε, ούτε στα δύσκολα χρόνια της ζοφερής Ιταλοκρατίας, ούτε στην σκληρή Γερμανική κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ούτε στον καιρό της επταετούς Χούντας.

 Αλλά ούτε και σε καιρό ειρήνης, αφού οργάνωσε μια πολυκλινική πρότυπο για τα χρόνια του, όπου πάνω της ακουμπούσαν την ελπίδα για τη ζωή τους, δεκάδες ασθενείς. Ερχόταν στον γιατρό τον Πέρο, άρρωστοι από όλα τα γύρω νησιά στην Κω και από τα παράλια της Μικράς Ασίας, πέρα από τα σύνορα, για να τους ‘κάνει καλά’. Παράλληλα προσέφερε αφιλοκερδώς, τις ιατρικές υπηρεσίες του στο τότε Ιταλοκρατούμενο, αλλά και στο ελεύθερο Γενικό Νοσοκομείο της Κω.

Τον μεστό λόγο του πρωτογιού του, ακολούθησε ο δεύτερος υιός, ο γιατρός δερματολόγος κ. Γιάννης Πέρος, που αναφέρθηκε σε στιγμές και γεγονότα, που χαρακτήριζαν τον μοναδικό και ανεπανάληπτο πατέρα του. Αν και έφυγε εδώ και 35 χρόνια, η μορφή, η μεγάλη προσφορά και το έργο του, παραμένουν ζωντανές στις καρδιές των κατοίκων της Κω και όσων περιέθαλψε.

Μέσα σε αυτή την πανδαισία ομιλιών, στην επιτυχημένη αφιερωματική εκδήλωση, χαιρετισμό απεύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. κ. Ναθαναήλ, ο Έπαρχος κ. Γιάννης Καμπανής, ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Νικηταράς, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω γιατρός οφθαλμίατρος, κ. Κατερίνα Γαβαλά. Επίσης ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος ΩΡΥΛΑ γιατρός, κ Γιώργος Τάλλαρος, η πρόεδρος των Δωδεκανησιακών Συλλόγων, κ. Καραντώνη και ο κ. Θεοδόσης Διακογιάννης.

Την εκδήλωση συντόνιζε από την Αστική Εταιρία Ιπποκράτης ο ψυχίατρος κ. Δημήτρης Γερούκαλης και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ομιλήτρια, η νομικός, κ Διονυσία Τελλή .

Στο τέλος όλοι συμφώνησαν, πως αξίζει ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη, στο μέγιστο έργο του πολύ-ιατρού ευεργέτη υγείας της Κω, κ. Θεόφιλου Πέρου να ονομαστεί τιμητικά ένας δρόμος, να τοποθετηθεί μια τιμητική πλακέτα, με το όνομά του στο Νοσοκομείο ή αλλού. Επίσης να γίνει μια προτομή, ανάλογη με αυτήν που έφτιαξαν οι Καλύμνιοι τιμώντας τον πατριώτη τους, που γεννήθηκε στην Κάλυμνο και μεγαλούργησε στην Κω. Ο άριστος ιατρός Θεόφιλος Πέρος, αποτελεί παράδειγμα επιστήμονα και ανθρώπου, που με καλοσύνη και γενναιοδωρία, θεράπευσε δεκάδες ασθενείς στην ψυχή και στο σώμα.

 Ίσως εκεί γύρω στον Ιερό Ιστορικό χώρο του Ασκληπιείου της Κω, να πλανάται η μορφή του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη και να συναντηθεί με τον πολυπράγμονα ιατρό Θεόφιλο Πέρο.

 Ίσως να του ζητήσει να τον ‘κάνει καλά’ όπως έκανε με μεγάλη ανθρωπιά για όλους τους ασθενείς του.

(Η εκδήλωση μνήμης, είχε οργανωθεί από τον Δήμο της Κω, τον Ιατρικό Σύλλογο, το ΔΙΙΚ και την Αστική Εταιρία Ιπποκράτης.)

Ξανθίππη Αγρέλλη

 

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Γιώργος Κοκκαλάκης: Άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Κεφάλου. Ανοχύρωτη η Κέφαλος σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Γιώργος Κοκκαλάκης: Άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Κεφάλου. Ανοχύρωτη η Κέφαλος σε περίπτωση πυρκαγιάς. Με παρέμβαση του προς το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κω,

©2020 radioproto.gr