Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Σερβιτόρων Κω στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων – Τι ζητούν για την υπογραφή τοπικής σύμβασης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Σερβιτόρων Κω στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων – Τι ζητούν για την υπογραφή τοπικής σύμβασης

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/9 , η συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Σερβιτόρων Κω ,έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Κω.

Η δράση αυτή εντάσσεται στην πάλη  του σωματείου για υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας.

Αιτήματα δίκαια και αναγκαία με βάση

α) τα εξευτελιστικά επίπεδα των σημερινών μισθών που έχουν παραμείνει στα επίπεδα του 2007

β) στα υψηλά νούμερά κερδοφορίας των ξενοδοχειακών ομίλων όλα τα προηγούμενα χρόνια και της φετινής σεζόν όπου  όλοι οι «παράγοντες» εκτιμούν πως  κλείνει ξεπερνώντας κατά πολύ την σεζόν του 2019!

Το σωματείο δεσμεύεται πως θα συνεχίσει την μάχη για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων ,κόντρα στην αδιαλλαξία και το θράσος των ξενοδόχων που αξιώνουν την κατάργηση του 5νθημερού με αποδοχή της σύγχρονης σκλαβιάς και υπογραφή σύμβασης που θα προβλέπει την  δουλειά κάθε μέρα .

Αυτά και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους θα συζητηθούν στην Γενική Συνέλευση  στις 9 Οκτώβρη ημέρα Κυριακή και ώρα 18:30 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Η απάντηση στον δύσκολο χειμώνα που κυβέρνηση- εργοδοσία  ετοιμάζουν τον εργατόκοσμο να περάσει μπροστά στην ενεργειακή κρίση που δημιούργησαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου ενέργειας και από τις βόμβες τους, είναι η οργάνωση στο σωματειο για να μην μείνει κάνεις εργαζόμενος χωρις Συλλογική Σύμβαση, κανείς κάτω από 900ευρώ.

Προς το ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΩ

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι 

Σας είναι γνωστό ότι το νησί μας είναι από τους πρωταγωνιστές  στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας. 

Όλα τα δεδομένα μαρτυρούν άλλη μια χρονιά ρεκόρ για αφίξεις και εισπράξεις με το Ν. Αιγαίο να καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά, τέτοια που ξεπερνούν κατά πολύ το 2019. Άλλωστε και η Ένωση ξενοδόχων Κω μέσα από δηλώσεις της προέδρου ομολογεί τα παραπάνω. 

Αυτά σε συνέχεια των διάφορων μέτρων «τόνωσης», «στήριξης», «ενίσχυσης» του τουριστικού κλάδου που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις στα χρόνια της κρίσης,των μνημονίων και της πανδημίας, μετά από δική σας απαίτηση.

Αποτέλεσμα ο κλάδος να παρουσιάζει εθνικά και παγκόσμια τεράστιες εισπράξεις και να ομολογείται ως ο κλάδος στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας μας. 

Τα στοιχεία αυτά δεν αμφισβητούνται αφού είναι δημόσιες τοποθετήσεις και αναλύσεις. 

Οι εργαζόμενοι του κλάδου,που στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια αριθμούσαν γύρω τους 500.000,  όχι μόνο δεν είδαν καμία αύξηση στον μισθό τους, αλλά εργάζονται με αρνητικές μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις και μισθούς. 

Παρά τις τεράστιες εισπράξεις και τους κύκλους εργασιών της ξενοδοχείας, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν 7/7 για ορισμένο χρόνο στα εποχικά ξενοδοχεία με μειώσεις μισθών που πλησίασαν το 50%.

Στα δύο χρόνια δε της πανδημίας χιλιάδες έμειναν χωρίς δουλειά,εισόδημα και ασφαλιστική κάλυψη. 

Η επιδότησή τους από το ταμείο ανεργίας περιορίστηκε στους 3 μήνες και 5 ημέρες που μεταφράζεται στα  1200 ευρώ!

Φέτος,η έλλειψη προσωπικού έχει χτυπήσει κόκκινο (πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας),ειδικά στο Νότιο Αιγαίο καταγράφεται ήδη από πέρυσι η μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι είναι κατάκοποι, εξαντλημένοι από την εντατικοποίηση της δουλειάς, σε πολλούς δεν ικανοποιούνται οι μισθολογικοί όροι της κλαδικής ΣΣΕ,είναι με απλήρωτες ή κακοπληρωμένες υπερωρίες, χωρίς ρεπό, χωρίς διαλείμματαή με διαλείμματα που είναι εκτός του ωραρίου τους, σε πολλούς δεν προσμετράτε η προϋπηρεσία, η εποχικότητα, τα νυχτερινά και οι αργίες, ο γάμος, ή σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει ήδη μπει εκβιαστικά ότι δε θα δοθεί το επίδομα, η αποζημίωση αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων ως δήθεν συμπεριλαμβανόμενα στο μισθό. Και όλα αυτά την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι εργαζόμενοι ματώνουν«χτίζοντας» καθημερινά το τουριστικό θαύμα στο νησί μας.

Επομένως, είναι προκλητικό και απαράδεκτο να παρουσιάζεται η ανάπτυξη δλδ η κερδοφορία των ξεν/κων επιχ/σεων ως ανάπτυξη και των εργαζομένων του κλάδου,όταν η ΚΣΣΕ δεν εφαρμόζεται και να θεωρείται προοδευτικό και ρεαλιστικό η ΣΣΕ που θα προβλέπει 7ημερη εργασία.

Με βάση  λοιπόν τις ανάγκες των εργαζομένων και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται από την τουριστική κίνηση, την ανάγκη της ποιοτικής αναβάθμισης των υπηρεσιών που μας απασχολεί ιδιαίτερα, θεωρούμε απαραίτητο να ικανοποιηθούν μια σειράβασικών αιτημάτων μας. 

Είναι καιρός να ξεπεραστούν αγκυλώσεις για το ανέφικτο των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων, όταν περιοχές όπως η Σαντορίνη με παρόμοια τουριστική κίνηση πρόσφατα υπέγραψε ΣΣΕ που καλύπτει τους εργαζόμενους του κλάδου με αυξήσεις στους μισθούς και θεσμική κατοχύρωση δικαιωμάτων επαναπρόσληψης και ορών εργασίας. 

Η λογική της πρότασης μας κινείται στην διαβάθμιση μισθών και ειδικοτήτων βάση τμημάτων των ξενοδοχείων με κατώτατο βασικό  μικτό μισθό στα 900 ευρώ και χρόνο εργασίας να ορίζεται σε 5μερο-8ωρο-40ωρο, με συνεχόμενο ημερήσιοωράριο, με διάλειμμα μισάωρο που να συμπεριλαμβάνεται στον ημερήσιο χρόνο εργασίας των 8 ωρών, με δύο ρεπό συνεχόμενα την εβδομάδα.

Ο ημερήσιος και εβδομαδιαίο χρόνος εργασίας δεν μπορεί να διευθετείται. Αν κάποιος εργαστεί κατ’ εξαίρεση 6η μέρα τότε να έχει προσαύξηση κατά 75%.

Κάθε ώρα πέρα των 40 ωρών εβδομαδιαία να αμείβεται με 50% προσαύξηση, οι Κυριακές και οι αργίες κατά 75%, κατά 25% τα νυχτερινά.

Να προσμετρούνται με επιδόματα η προϋπηρεσία 6€ για κάθε έτος, η εποχική απασχόληση 10%, ο γάμος καθώς και για όποιον έχει παιδιά με 10%, η τουριστική εκπαίδευση με 10% και 15% από ΑΕΙ, η ανθυγιεινή εργασία 5% και 10% ανάλογα μετην ειδικότητα, στολής 10%, διαμονής κλπ.

Συγκεκριμένα ως προϋπηρεσία για τους εργαζόμενους στα εποχικά ξενοδοχεία θεωρείται και εκείνος της νεκρά περιόδου και μέχρι 4 μήνες για κάθε χρόνο.

Ειδικότητες όπως μάγειρες, σερβιτόροι κλπ, συντηρητές-τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων, υπάλληλοι λογιστηρίου, αποθηκών κλπ ως προϋπηρεσία λογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

Κανείς να μη χάνει το επίδομα αδείας, το Δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα Πάσχα.

Κάθε μήνα να δίνονται σε όλους τους εργαζόμενους αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας όπου θα αποτυπώνονται το είδος των αποδοχών και των κρατήσεων και ο μισθός να κατατίθεται υποχρεωτικά στην τράπεζα.

Να υπάρχει ανώτερο όριο καθαρισμού δωματίου ημερησίως για τις καμαριέρες ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου-καταλύματος. Για 5 αστέρων μέχρι 12 δωμάτια την ημέρα, για ξενοδοχεία 4 αστέρων μέχρι 13 δωμάτια, για ξενοδοχεία 3αστέρων μέχρι 14 δωμάτια και για ξενοδοχεία 2 αστέρων ως 15 δωμάτια. Ο καθαρισμός σουίτας να ισοδυναμεί με τον καθαρισμό 1,5 δωματίου.

Σε όσες επιχειρήσεις λειτουργεί εστιατόριο να παρέχουν τροφή (με συγκεκριμένο διατροφολόγιο) και αν η επιχείρηση δεν επιθυμεί να παρέχει τροφή να δίνει επίδοματροφής σε ποσοστό 10% του βασικού μισθού.

Να χορηγούνται κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας λόγω covid και γενικότερα.

Να εφαρμόζεται η διαδικασία της επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων που το επιθυμούν μέσω των αιτήσεων επαναπρόσληψης του σωματείου τους και η επιχείρηση να υποχρεούται να τους προσλάβει μέχρι τις 2 Μάϊου  κατά προτεραιότητα.

Τα παραπάνω είναι κάποια βασικά και ενδεικτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και υποχρεωτικά από όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα του νησιού μας. Μπορούν νααποτελέσουν μια ελάχιστη βάση για καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους του κλάδου που καθημερινά με τον κόπο και τον ιδρώτα τους παράγουν κέρδη,«χτίζουν το τουριστικό θαύμα» αποδεικνύοντας ότι χωρίς εμάς τα ξενοδοχεία και όλοι οι χώροι δουλειάς θα ήταν άδεια κουφάρια αφού τα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα είμαστε εμείς!

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

©2020 radioproto.gr