Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Κω, δικηγόρος του νησιού που κατηγορείται για εξαπάτηση αλλοδαπών (για την άδεια παραμονής)

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Κω, δικηγόρος του νησιού που κατηγορείται για εξαπάτηση αλλοδαπών (για την άδεια παραμονής)

Πηγή: www.vimatisko.gr

Μια περίεργη υπόθεση, πιθανής εξαπάτησης αλλοδαπών από δικηγόρο του Νησιού, εξετάζει τους τελευταίους μήνες, η Εισαγγελία Κω (σε προκαταρκτικό στάδιο), μετά από απανωτές καταγγελίες των φερόμενων θυμάτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (έδρα Ρόδος).

Πιο συγκεκριμένα, τα φερόμενα ως θύματα, ισχυρίζονται ότι η δικηγόρος, μέσω ενός αλλοδαπού συνεργάτη της (μεσάζων που ψάρευε θύματα), τους υποσχόταν άδεια παραμονής, έτσι ώστε να μπορούν να διαμένουν, αλλά και να εργάζονται, νόμιμα στην Κω, αποσπώντας τους, όπως οι ίδιοι λένε, περίπου 500 – 1000 ευρώ ανά κεφαλή, για την εργασία της, όμως τελικά, όχι μόνο άδεια δεν είδαν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι και με πενταετή αποκλεισμό για κατάθεση ψευδών στοιχείων.

Ανάλογες καταγγελίες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με χρονική αφετηρία, την ψήφιση του νέου κώδικα μετανάστευσης (αρθ. 193 του νόμου 5078/2023), βάσει του οποίου, αφενός απαιτείται μικρότερο χρονικό διάστημα παραμονής στην χώρα (3 χρόνια έναντι 7 που χρειαζόντουσαν με τον προηγούμενο νόμο 4251/2014) και αφετέρου, καταργείται η δια ζώσης επαφή και έλεγχος των δικαιολογητικών, από τα κατά τόπους γραφεία έκδοσης των αδειών του Υπ. Μετανάστευσης, αντικαθιστώντας την όλη διαδικασία, με μια ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερόμενου.

Εκεί όπως φαίνεται, κάποιοι “επιτήδειοι”, βρήκαν “το παράθυρο” να εκμεταλλευτούν την άγνοια, αλλά και την απελπισία των αλλοδαπών στην Χώρα, τάζοντας τους την πολυπόθητη άδεια, παρόλο, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρούσαν τα προ απαιτούμενα.

Να σημειωθεί, ότι με την κατάθεση του ηλεκτρονικού αιτήματος, ο αλλοδαπός παίρνει μία βεβαίωση, με την οποία μπορεί προσωρινά να εκδώσει ΑΦΜ και να υπογράψει σύμβαση με κάποιον εργοδότη, ώστε να εργαστεί νόμιμα, μέχρι έως ότου ελεγχθεί η αίτησή του. Αυτή λοιπόν την βεβαίωση, προσκόμιζε – σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες – η δικηγόρος στα φερόμενα θύματα, υποστηρίζοντας ότι όλα βαίνουν καλώς.

Μάλιστα, στα ψευδή στοιχεία που κατέθετε ηλεκτρονικά η δικηγόρος, δήλωνε ως τόπο κατοικίας των αλλοδαπών την Αθήνα, καθώς εκεί, λόγω μεγαλύτερου φόρτου εργασίας, αργούσε να βγει η οριστική απόφαση (5-6 μήνες συνήθως), σε αντίθεση με εδώ, όπου έβγαινε σε περίπου ένα μήνα.

Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, οι αρμόδιες υπηρεσίες, κάποια στιγμή εξέταζαν την αίτηση και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η απόφαση τους δεν ήταν αυτή που περίμεναν τα φερόμενα θύματα ή τουλάχιστον αυτή που η δικηγόρος τους είχε “τάξει”, για να τους πάρει τα χρήματα.

Και βέβαια, εκτός της απογοήτευσης τους για την έκβαση της υπόθεσης, αλλά και τα “φτερωτά” ευρώ, πλέον, έχουν απέναντι τους και τον νόμο, που για ψευδή κατάθεση στοιχείων, προσβλέπει σε πενταετή απαγόρευση νέας αίτησης, κρατώντας τους όμηρους, είτε να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται παράνομα στην χώρα μας, είτε να επιστρέψουν άμεσα, πίσω στη δική τους.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κω, ο Πρόεδρος κ. Μανόλης Χατζηάμαλλος, αφού μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγγελία στον Δικηγορικό Σύλλογο, μας δήλωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι ενήμερος ότι διενεργείται έρευνα  από την Εισαγγελία Κω και ότι διενεργεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος έρευνα, από την πλευρά του.

Να σημειωθεί, ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Κω, σε προκαταρκτικό στάδιο, ώστε να διερευνηθούν τυχόν παρανομίες και να αποφασιστεί εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος της δικηγόρου που κατηγορείται, καθώς και για το αν εμπλέκονται άλλα άτομα, στην υπόθεση.

Σε επικοινωνία που είχαμε με κάποια από τα θύματα, μας εξέφρασαν τον φόβο αλλά και την αγωνία τους για τις εξελίξεις, τονίζοντάς μας, ότι δεν είναι τόσο σημαντικό, το ότι έχασαν τα λεφτά, αλλά το ότι δεν θα μπορούν για πέντε χρόνια, να βγάλουν άδεια παραμονής και θα πρέπει ή να συνεχίσουν να ζουν και να δουλεύουν παράνομα ή να φύγουν από την χώρα μας, προσθέτοντας ότι γνωρίζουν και άλλους, που την έχουν “πατήσει” με τον ίδιο τρόπο…

Ας δούμε τι μας δήλωσαν ορισμένοι από αυτούς που προχώρησαν στις καταγγελίες:

«Εξαπατήθηκα και τώρα δεν ξέρω τι θα κάνω…»

Με φόβο, αγανάκτηση και οργή μίλησε στην εφημερίδα μας γυναίκα από την Αλβανία, που όπως μας λέει, έπεσε θύμα επιτήδειων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται αλλοδαπούς, που θέλουν να εργαστούν νόμιμα στην χώρα μας.

«Βρίσκομαι 4 συνεχόμενα χρόνια στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κω. Ήμουν και παλαιότερα, αλλά έφυγα λόγω του κορονοϊού. Επέστρεψα και έψαξα να βρω τρόπο για να γίνω νόμιμη, ώστε να μπορώ να ζήσω εδώ και να εργαστώ. Πλησίασε την οικογένειά μας, ένας υποτιθέμενος φίλος Αλβανικής καταγωγής, που διαμένει στην Κω και μας ενημέρωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βγάλουμε νόμιμα χαρτιά. Περίπου τον Μάιο, του έδωσα 500 ευρώ και ότι χαρτιά μου ζήτησε. Με ενημέρωσε, ότι θα τα τακτοποιήσει συγκεκριμένος δικηγόρος. Μετά από λίγο διάστημα, μου δόθηκε μία προσωρινή βεβαίωση, με την οποία μπορούσα να εργαστώ νόμιμα. Έτσι και έγινε. Έβγαλα ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και εργάστηκα νόμιμα και ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Τα πράγματα άλλαξαν, όταν ο γιος μου, ο οποίος είχε έρθει μόλις 6 μήνες από την Αλβανία, ανακάλυψε ότι πρέπει να φύγει. Είχε επίσης δώσει 500 ευρώ στον συγκεκριμένο “φίλο” μας, για να τον τακτοποιήσει, όπως μας υποσχέθηκε. Είχε πάρει την προσωρινή βεβαίωση και κάποια στιγμή επισκέφτηκε την υπηρεσία αλλοδαπών για να πάρει την οριστική. Εκεί διαπίστωσε ότι η αίτησή του, απορρίφθηκε. Τα δηλωμένα στοιχεία στην αίτηση, τον έδειχναν ότι ήταν κάτοικος σε μία περιοχή στην Αθήνα, ενώ εργαζόταν στην Κω. Τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην χώρα νόμιμα και ότι πρέπει να φύγει. Εκεί κατάλαβα ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα και για μένα. Ξεκίνησα να αναζητώ τον φίλο που είχε αναλάβει την διεκπεραίωση των εγγράφων, καθώς και την δικηγόρο, αλλά μάταια. Η κλήση ήταν πάντα σε προώθηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι άφαντοι. Επισκέφτηκα το Τμήμα Αλλοδαπών στην Κω, για να δω την πορεία της αίτησής μου και έμαθα ότι απορρίφθηκε και η δική μου, που όπως και του γιού μου, είχε άλλα στοιχεία διαμονής.

Φοβόμαστε να προβούμε σε επίσημες καταγγελίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μας απελάσουν, αφού δεν είμαστε πλέον νόμιμοι. Και το πιο σημαντικό, είναι ότι τώρα, θα πρέπει να περιμένω 5 χρόνια για να κάνω νέα αίτηση. Είμαι πολύ απελπισμένη και οργισμένη και δεν ξέρω τι θα κάνω. Πώς θα μείνω στην Ελλάδα; Πώς θα εργαστώ; Μπορεί να με συλλάβουν. Γιατί μας το έκαναν αυτό το κακό; Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε παράνομοι, αλλά νόμιμοι. Είναι κρίμα που μας κορόιδεψαν».

Άντρας από Αλβανία: «Έχασα πολλά λεφτά και έμεινα χωρίς δικαίωμα νομιμοποίησης»

Το ίδιο αγανακτισμένος εμφανίζεται και ένας άνδρας από την Αλβανία, ο οποίος πίστεψε ότι θα γίνει νόμιμος, αλλά δυστυχώς έμεινε μόνο με την επιθυμία, παρά το γεγονός ότι πλήρωσε αρκετά χρήματα.

«Μου σύστησαν – είπε- έναν φίλο Αλβανό, ο οποίος βοήθησε πολλούς συμπατριώτες μου, να πάρουν τα χαρτιά τους. Όπως εγώ, έτσι και αρκετοί άλλοι που γνωρίζω, δυστυχώς εξαπατηθήκαμε, αφού δεν ισχύει τίποτα, από τα όσα μας υποσχέθηκαν. Αρχές καλοκαιριού, έδωσα 500 ευρώ (άλλοι έδωσαν και περισσότερα), μόνο για εμένα, σε αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος θα τα έδινε σε δικηγόρο μαζί με κάποια χαρτιά. Μου έφερε την προσωρινή βεβαίωση για να δουλέψω, όπως και έγινε. Κάποια στιγμή πήγα να δω τι γίνεται με την αίτηση και μου είπαν ότι δεν έγινε δεκτή. Τα περισσότερα χαρτιά ήταν λάθος. Έβαλαν μάλιστα ότι μένω στην Αττική. Ενημερώθηκα από την υπηρεσία, ότι για 5 χρόνια έχασα τα δικαιώματά μου για να εργαστώ νόμιμα. Ξέρω πάρα πολλούς από την Αλβανία, που έχουν πλέον το ίδιο πρόβλημα. Τι θα γίνει όμως τώρα; Αν φύγουμε, θα μείνουν μόνο οι παράνομοι Πακιστανοί να δουλέψουν στην Κω. Προσπάθησα να βρω την δικηγόρο ή τον Αλβανό, αλλά άφαντοι. Δεν ξέρω ούτε που είναι το γραφείο, διότι τα έδωσα τα χρήματα και τα απαιτούμενα χαρτιά, χέρι με χέρι. Ζητάμε βοήθεια από τις δικαστικές αρχές και ελπίζουμε να μην βρεθούν άλλοι αλλοδαποί στην ίδια θέση με εμάς, γι’ αυτό και πρέπει να είναι πλέον προσεκτικοί όσοι θέλουν να βγάλουν χαρτιά και να μην πέσουν στην ίδια παγίδα».

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα μετο Έκτακτο Δελτίο Αναγγελίας Θυελλωδών Ανέμων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που ισχύει έως  αύριο Τετάρτη 24-04-2024

©2020 radioproto.gr