Στη Βουλή το μεταναστευτικό για τα νησιά μας – Επίκαιρη Ερώτηση Νικητιάδη σε Καιρίδη

Στη Βουλή το μεταναστευτικό για τα νησιά μας – Επίκαιρη Ερώτηση Νικητιάδη σε Καιρίδη

Την υποχρέωση της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στη Δωδεκάνησο, φέρνει με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργό Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. Σε καθημερινή βάση στη Ρόδο, στην Κω και στη Σύμη οι αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ 200 και 300 ατόμων. Όπως προκύπτει φέτος το Σεπτέμβριο μόνο είχαμε αύξηση 433%, σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2022. Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη.

Συμφώνως με την επίκαιρη ερώτηση, αποτέλεσμα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών είναι στη Ρόδο μεγάλος αριθμός προσφύγων να κοιμούνται σε πάρκα και πλατείες υπό άθλιες συνθήκες αναμένοντας την ταυτοποίηση τους και τη μεταφορά τους σε Κέντρα Υποδοχής. Περαιτέρω στην Κω το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Πυλί, σήμερα φιλοξενεί πάνω από 3.600 ανθρώπους ενώ η δυναμικότητα του είναι 2.500. Οι πολύ λιγότεροι κάτοικοι στο Πυλί να διακατέχονται από αισθήματα ανασφάλειας και διασάλευσης της ομαλής ροής της καθημερινότητας τους. Έχει κατατεθεί ήδη αίτημα έκτακτης σύγκλισης του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα του υπερπληθυσμού στο ΚΥΤ και τα ζητήματα ασφάλειας στο Πυλί, με αίτημα πέραν των άλλων την άμεση δημιουργία αστυνομικού σταθμού στο χωριό. Ανάλογα ζητήματα υπήρξαν πρόσφατα και στη Λέρο.

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή επιτείνουν την ανασφάλεια των νησιωτών και θέτουν ζήτημα για την όσο το δυνατόν καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Το επόμενο διάστημα δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων αναμένεται επιπλέον αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ενώ ο επερχόμενος χειμώνας θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων καθώς μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετά παιδιά και ασθενείς.

Βάσει των ανωτέρω ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν από τα πάρκα και τις πλατείες στις δομές φιλοξενίας καθώς επίσης να μειωθεί στα όρια της δυναμικότητας του ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο ΚΥΤ της ΚΩ και να αμβλυνθούν οι συνέπειες και η αγωνία των κατοίκων στο Πυλί και στην Κω; Και ποια η επικοινωνία και η συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής και ποια είναι τα μέτρα για την αύξηση της ασφαλείας για την αποτροπή της αύξησης των ροών και την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων;

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα 

  Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα  Ο Δήμος Καλυμνίων γνωστοποιεί ότι, λόγω των

©2020 radioproto.gr