Στη Βουλή από Νικητιάδη η οικονομική ασφυξία της Καλύμνου λόγω μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε γειτονικά νησιά

Στη Βουλή από Νικητιάδη η οικονομική ασφυξία της Καλύμνου λόγω μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε γειτονικά νησιά

Τις τεράστιες οικονομικές ζημιές που έχει επιφέρει στις επιχειρήσεις της Καλύμνου η υιοθέτηση από την πλευρά της Κυβέρνησης της ΝΔ, το 2021, του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταξύ αυτών των γειτονικών Κω και Λέρου, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ είναι μικρότεροι από της Καλύμνου, φέρνει με επίκαιρή ερώτηση του στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης Βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Η επίκαιρη ερώτηση, απευθύνεται στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και κατατέθηκε την Πέμπτη 04 Απριλίου.

Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του κ. Νικητιάδη η Κάλυμνος απέχει βορείως μόλις 12 ν.μ. από τη Λέρο και περίπου 17 ν.μ. νοτίως από την Κω. Είναι στο μέσον δύο νησιών, στα οποία εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τελευταία σχεδόν τριετία, οι τζίροι των καταστημάτων, όπως π.χ. των υπεραγορών, να έχουν μειωθεί δραστικώς, καθώς οι κάτοικοι του νησιού προτιμούν να μεταβαίνουν στα διπλανά νησιά για την αγορά αγαθών, όπου οι τιμές είναι ιδιαιτέρως πιο χαμηλές. Μάλιστα, όπως μεταφέρουν τοπικοί παράγοντες, στην Κάλυμνο καταφθάνουν αδιαλείπτως οχήματα με αγαθά που έχουν αγοραστεί από την Κω με μειωμένο ΦΠΑ.

Το ευνοϊκό μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% το καθιέρωσε για πρώτη φορά το 1986 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα νησιά της Δωδεκανήσου. Το μέτρο επεκτάθηκε το 2000 σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Το 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το μέτρο, ενώ έξι χρόνια μετά η Κυβέρνηση της ΝΔ το επανέφερε μερικώς σε πέντε νησιά, τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Μυτιλήνη, θέτοντας όμως τον εκβιαστικό όρο να λειτουργήσουν σε αυτά Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη πως σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση, η οποία πλήττει καίρια την οικονομία και τις επιχειρήσεις της Καλύμνου; Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει μέτρα και πρωτοβουλίες, ώστε να αναχαιτιστεί το φαινόμενο οι κάτοικοι της Καλύμνου να μεταβαίνουν στην Κω και τη Λέρο για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε πολύ πιο χαμηλές τιμές; Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναφοράς του ως άνω μέτρου σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ή, σε κάθε περίπτωση, λόγω ειδικών συνθηκών στην Κάλυμνο, δεδομένου ότι είναι το νησί που πλήττεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο;

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα μετο Έκτακτο Δελτίο Αναγγελίας Θυελλωδών Ανέμων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που ισχύει έως  αύριο Τετάρτη 24-04-2024

©2020 radioproto.gr