Σταματής Αλαχιώτης: Περί της σχόλης πάλι για τη Σχολή στην Κω!

Share This Post

 

Σταματής Αλαχιώτης: Περί της σχόλης πάλι για τη Σχολή στην Κω!

Ενημερώθηκα πρόσφατα απ’ τον φίλο Κώστα, πως έχει προκύψει πάλι ενδιαφέρον για την ίδρυση κάποιας δομής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κω, μεταπτυχιακού επιπέδου. Και στην αρχή σκέφτηκα, πως αν δεν μπορείς να φτάσεις αυτό που σου αρέσει, τότε να σ’ αρέσει αυτό που φτάνεις. Κι αντί Ιατρικής Σχολής, που σ’ άλλους άρεσε πολύ, όταν γίνονταν οι επίπονες και μακρόχρονες προσπάθειες από μια ομάδα που συμμετείχε κι ο Ιωάννου, όπως κι ο αείμνηστος Γιάννης Ιωαννίδης, ο Ανδρέας Χατζημιχάλης, ο Φίλιππος Καλούδης κι άλλοι πολλοί, και σ’ άλλους δεν άρεσε, τα “Προηγμένα Συστήματα Διοίκησης”, ως Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, μπορεί να ηχεί κατευναστικά στ’ αυτιά εκείνων, που τα ενοχλούσε ο θόρυβος, για την Ιατρική Σχολή.

Γιατί, λέει: «Δεν γίνεται να λειτουργήσει Ιατρική Σχολή, καθώς απαιτείται λειτουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όμως Τμήματα σχετικά με την Ιατρική, π.χ. Βιοηθική», λέει η πληροφορία μου.

Καλό είναι, όμως, πρώτα να γνωρίζει όποιος ενδιαφέρεται βαθιά, ότι:

1. Η ίδρυση Ιατρικής Σχολής είχε προταθεί το 2004 απ’ τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και εκκρεμούσε από μέρα σε μέρα η υπογραφή της υπουργού κ. Διαμαντοπούλου, όπως είχε δεσμευτεί. Δυστυχώς, προκηρύχθηκαν άξαφνα βουλευτικές εκλογές κι ενώ ήμασταν στην πηγή, δεν ήπιαμε νερό. Δίδαγμα: Ολόκληρη Σύγκλητος κι ολόκληρο υπουργείο είχαν πει: Ιατρική Σχολή στην Κω! Πώς λένε, λοιπόν, κάποιοι, ελαφρά τη καρδία ότι δεν γίνεται;

2. Με την τελευταία πρόταση που ’χα καταθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Κω θα λειτουργούσαν τα τρία πρώτα χρόνια της εξαετούς φοίτησης, το προκλινικό κυρίως μέρος της Σχολής, και δεν θα χρειαζόταν πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Η αρχική μου πρόταση ήταν για ολόκληρη τη Σχολή στην Κω, πριν γίνει όμως το μεγάλο νοσοκομείο στην Ρόδο, αλλά μέχρι σήμερα μήτε το νέο νοσοκομείο της Κω δεν έχουμε δει. Δίδαγμα: Να μας αρέσει ό,τι φτάνουμε, και να μην ζητάμε και πολλά πολλά γιατί το όραμα ζαλίζει;

3. Η Βιοηθική, που πολύ έχει συζητηθεί ως μεταπτυχιακή δομή στην Κω, έχει περισσότερη συνάφεια με Φιλοσοφική Σχολή, και συνεπικουρείται απ’ τις επιστήμες υγείας, ζωής και τεχνολογίας. Δίδαγμα: Μην συγχέουμε τα πράγματα, λοιπόν, γιατί η Κως είναι ο Ιπποκράτης∙ η Κως είναι η κοιτίδα της Ιατρικής.

4. Και στο παρελθόν παρουσιάστηκε από υπουργικά χείλη, που ’χαν κάνει τον κόπο να φτάσουν ως την ακριτική Κω, η ίδρυση κάποιου Τμήματος, που δεν θυμάμαι καν τον παράξενο τίτλο του, αλλά θυμάμαι την απορία μου για τα μυαλά που ’χαν σκαρφιστεί ένα τέτοιο Τμήμα, άγνωστο στην επιστημολογία. Δίδαγμα: Ακόμα και κείνο που άρεσε σε κάμποσους, δεν άντεξε στη ζήση του.

5. Να πούμε, λοιπόν, όχι στα “Προηγμένα Συστήματα Διοίκησης”; Όχι, λέω να πούμε ναι, κι ας ελπίζουμε ότι κάτι θα μας δοθεί αυτή τη φορά, γιατί τώρα καθίσαμε αργά στο τραπέζι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μαζεύουμε τα ψίχουλα, ενώ, όταν, πριν τρία χρόνια έβρεχε πανεπιστημιακά Τμήματα σ’ όλη την Ελλάδα, στην Κω κρατούσαμε ομπρέλες. Δίδαγμα: Δεν είναι τυχαίο, που η Κως έχασε την Ιατρική Σχολή, μήτε και που δεν τη σκέφτεται πια ή την απορρίπτει αφοριστικά∙ μήτε είναι τυχαίο, που κάποιοι εξουσιαστές τότε, πολιτικοί και κάποιοι δήθεν σκεφτόμενοι, απέρριπταν τη Σχολή μετά βδελυγμίας και με ξεπερασμένα επιχειρήματα! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου! Ίσως, όμως, να κοπιάσει κάποτε ένα πιο ανοιχτόμυαλο μέλλον.

Χαίρομαι πάντως, που πρόσφατα έδειξε ενδιαφέρον για την παλιά πρόταση του 2004 περί ιδρύσεως Ιατρικής Σχολής στην Κω, το ΔΙΙΚ, και ιδιαίτερα οι πατριώτες Τέλης Παυλίδης, φίλος και δραστήριος, και Φίλιππος Καλούδης, έτερος φίλος και έτερος δραστήριος. Να ελπίζουμε;

Ναι, λέω, αρκεί να μπουν στη σειρά τώρα κι οι νεώτεροι να κρατήσουν τη φλόγα αναμμένη, να κλείνουν και τ’ αυτιά σ’ όσους εξακολουθούν να λένε ότι δεν ξαναγίνεται Ιατρική Σχολή στην Κω, σε μια εποχή μάλιστα, όχι του Ιπποκράτη, ο οποίος είχε ιδρύσει την καλύτερη Σχολή στον τότε κόσμο, αλλά στην εποχή μας, που δεν έχει γεωγραφικές αποστάσεις και μεγέθη!

Τους χαιρετισμούς μου σ’ όσους θέλουν και σ’ σους επιμένουν να τιμούν πιο ηχηρά την πραγματικότητα, την αλήθεια, και, βέβαια, τον Ιπποκράτη τον Κώο, την ταυτότητα του νησιού μας.

Σ.Ν. Αλαχιώτης

Αμετανόητα Κώος

Από τας Πάτρας γράφων.

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Γιώργος Χατζημάρκος στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ: «Ετοιμότητα – Εξωστρέφεια – Ευθύνη – Εμπιστοσύνη, ο οδικός χάρτης για την μετάβαση προς την Περιφερειακή Διακυβέρνηση και την Ελλάδα της επόμενης μέρας»

  Γιώργος Χατζημάρκος στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ: «Ετοιμότητα – Εξωστρέφεια – Ευθύνη – Εμπιστοσύνη, ο οδικός χάρτης για την μετάβαση προς την Περιφερειακή Διακυβέρνηση και

Ενημέρωση

Ερυθρός Σταυρός τμήμα Κω: Δωρεάν εκπαίδευση νέων εθελοντών του Τομέα Υγείας

  Ερυθρός Σταυρός τμήμα Κω: Δωρεάν εκπαίδευση νέων εθελοντών του Τομέα Υγείας Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κω απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους

©2020 radioproto.gr is made with by