Προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, μετά την πτώχευση του Thomas Cook

Προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία,

μετά την πτώχευση του Thomas Cook

Στη Βουλή συζητήθηκε στις 30/9/2019, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Φραγγίδη, Τομεάρχη Τουρισμού και Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Τουρισμού, με θέμα “τις αναταράξεις που προκαλούνται στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook.”

Ο κ. Φραγγίδης αφού χαρακτήρισε αυτή τη χρεοκοπία ως μεγάλης κλίμακας φαινόμενο και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερης συμβολής του τουρισμού στην οικονομία, οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τη λειτουργία της αγοράς, το τραπεζικό σύστημα και την κοινωνική συνοχή, έθεσε επίσης, το θέμα του ομαλού επαναπατρισμού των τουριστών που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, ζητώντας την εκτίμηση του Υπουργείου για την επίπτωση της πτώχευσης στα έσοδα του ελληνικού τουριστικού κλάδου, καθώς και το σχέδιο αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών στον ελληνικό τουρισμό.

Αναφέρθηκε δε στο μέγεθος του Thomas Cook στη χώρα μας, όπου δραστηριοποιούνταν με εννέα (9) ξενοδοχεία άμεσα, με τριάντα εννιά (39) μέσω franchise, ενώ είχε συνεργασία με πάνω από εξακόσια (600).

Παράλληλα, είχαν προγραμματίσει επενδύσεις περίπου 150.000.000 ευρώ, ενώ οι τουρίστες που διακινούσε ήταν πάνω από 3 εκατομμύρια. Τονίστηκε επίσης, πως η ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις, οι οποίες σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με το Thomas Cook, εκτιμάται για τη φετινή σεζόν στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μαζί με τις ακυρώσεις συμβολαίων και την απώλεια αεροπορικών εισιτηρίων της επόμενης σεζόν ίσως να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Κυρίως επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των χιλιάδων εργαζομένων που ξαφνικά θα μείνουν άνεργοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και την οικονομία.

Η κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις της για «γενναία» μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των πληγέντων επιχειρήσεων ψήφισε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «(ΦΕΚ 145/30.09.2019 τεύχος Α’): “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας”», βάσει της οποίας, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου έκτου, αντικατέστησε το άρθρο 111 του ν. 4611/2019 (Α’ 73) και δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών σε δήμους, έως 31.12.2019!!!! (Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία αρχικά έληγε την 16.09.2019!!!!).

Επί της ουσίας, δηλαδή, ψήφισε και δημοσίευσε σε ΦΕΚ, ημίμετρα, που δεν μπορούν να καλύψουν τη ζημία επί του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί όλο το οικονομικό βάρος και οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία!!!, αφού μειώνεται ο χρόνος απασχόλησής τους κατά δύο (2) μήνες!!!!, άνευ αποζημίωσης.

Το Κίνημα Αλλαγής, σε αντίθεση με τα ευχολόγια του ΣΥΡΙΖΑ επί του φλέγοντος για τα νησιά μας θέματος και τα ψίχουλα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., για την δήθεν «στήριξη» των πληγέντων επιχειρήσεων, και των εργαζομένων σ’ αυτές, αντιπρότεινε, να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και συγκεκριμένα:

· Να αναζητηθούν άμεσα νέες αγορές και συνεργασίες, ώστε να μετριαστεί το κόστος των ακυρώσεων με την βοήθεια του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

· Να θεσπιστεί η λειτουργία ενός κυβερνητικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων σε επίπεδο Υπουργείων, όπως και μηχανισμών ελέγχου της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

· Να επιδιωχθεί συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλες πληττόμενες χώρες για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας

Ν.Σ.Ε. Κινήματος Αλλαγής

Βορ. Συγκρ/τος Δωδ/σου

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Πολιτική

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α.

Ενημέρωση

Δυναμική η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη διεθνή διάσκεψη για τους ωκεανούς “Our Ocean Conference”

Δυναμική η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη διεθνή διάσκεψη για τους ωκεανούς “Our Ocean Conference” Ευρωπαϊκή Επιτροπή EU Mission παρέδωσε στον Περιφερειάρχη τη σημαία

©2020 radioproto.gr