Προτάσεις της Δημοτικής Παράταξης «ΟΡΑΜΑ+ΔΡΑΣΗ» για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της Κωακής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας

Share This Post

Προτάσεις της Δημοτικής Παράταξης «ΟΡΑΜΑ+ΔΡΑΣΗ» για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της Κωακής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας

Την ώρα των αποφάσεων στήριξης των συνδημοτών μας η παράταξή μας είναι εδώ με προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες.

Η δημοτική αρχή αρκείται σε ανέξοδα δελτία τύπου και φωτογραφίες…

Παραθέτουμε την τοποθέτησή μου και τις προτάσεις μας στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο στις οποίες η δημοτική αρχή εποίησε την νήσσαν…

Κύριε Πρόεδρε, είθισται στα μεγάλα ζητήματα να μιλάμε για διακύβευμα.

Ο τουριστικός δήμος της Κω καλείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση που απειλεί την κοινωνική συνοχή και το τουριστικό οικοδόμημα με όλα τα στρεβλά στοιχεία που χαρακτηρίζει την τοπική μας οικονομία καθώς αυτή εδράζεται σε μονοεπίπεδη βάση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο προπύργιο- ανάχωμα-μαξιλάρι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δυνατότητες που απεικονίζει τις πρακτικές, τις επιδιώξεις και τις ευθύνες όλων ημών που επί σειρά ετών την υπηρετήσαμε αλλά πρωτίστως τις αξιώσεις των ίδιων των πολιτών.

Οι κρίσεις -ενίοτε -αναδεικνύουν το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ωστόσο η εμπειρία μας δείχνει ότι ο θεσμός της ΤΑ σε τέτοιες περιπτώσεις πλήττεται αντί να αναβαθμίζεται.

Θυμίζω τα μνημονιακά χρόνια με τη συρρίκνωση των πόρων, τον αποδεκατισμό των υπηρεσιών και τον προσχηματικά ελλειμματικό ρόλο της σε μείζονα τοπικά ζητήματα.

Η παράταξή μας θέλει να είναι χρήσιμη σε επίπεδο αποφάσεων και αρνείται το επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή.

Δια του κύβου – βλέπε διακύβευμα -δεν θα παίξουμε ζάρια με δελτία τύπου, φωτογραφίες και επιστολές για εσωτερική κατανάλωση.

Καταθέτουμε προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες με πίστη στις δυνάμεις του τόπου αλλά και στις αντοχές του.

Χωρίς διάθεση πλειοδοσίας και λαϊκίστικες περικοκλάδες προτείνουμε:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

ü Μηδενική χρέωση αρδευτικής χρήσης από το δίκτυο της Λίμνης Πυλίου και από τα 2 φράγματα για το 2020.

ü Μείωση κατά 50% αρδευτικού τέλους από γεωτρήσεις για το 2020.

ü Μηδενισμός τελών στο δημοτικό σφαγείο για το 2020 .

ü Απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων για δημοτικά αγροτεμάχια για αγρότες και κτηνοτρόφους.

ü Καμπάνια προώθησης και προβολής των τοπικών αγροτικών προϊόντων και δημιουργία τοπικής συνείδησης. (ΔΗΡΑΣ – Τοπικά ΜΜΕ). Λαμπρή ευκαιρία να παράξετε πολιτική μέσω του ΔΗΡΑΣ και όχι προπαγάνδα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ:

ü Άμεση επιστροφή των παρατύπως και αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων των πλοιοκτητών που λειτουργούν στη γραμμή Κω-Τουρκία κατά τη προηγούμενη δημοτική περίοδο. Υπάρχει σχετική απόφαση του δ.σ και έχουν ληφθεί όλες οι εγκρίσεις. Τα ποσά αυτά παρακρατούνται παρανόμως από τους δικαιούχους.

ü Απαλλαγή των πλοιοκτητών από τους φόρους για όλο το 2020.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΙΟΥΧΟΥΣ – ΟΜΠΡΕΛΟΥΧΟΥΣ

ü Σύμβαση για 6 μήνες και όχι για 12 (αν και όταν πάρουν παραλία)

ü Μείωση της τιμής ανά τετραγωνικό κατά 50%.

ΤΡΟΦΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

ü Απαλλαγή για όλο το 2020. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δύναται να υπερκαλύψει την μισθοδοσία όχι μόνο των συμβασιούχων μέσω του προγράμματος αλλά και σημαντικό μέρος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών.

Επιπλέον ή μη υλοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων θα συμβάλουν στην καταστολή εξόδων που μπορεί να τα ωφεληθεί η κοινωνία.

Συνεπώς η δωρεάν φοίτηση και εκείνων που δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είναι και επιβεβλημένη και εφικτή.

Σε ότι αφορά στη μισθοδοσία των εργαζομένων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, άλλωστε έχει ήδη απαντηθεί από το υπουργείο όπως και τα ενδεχόμενα αξιοποίησής τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Η ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ η οποία διαθέτει 1,5 εκατ. Ευρώ ταμείο καλείται να παίξει το σημαντικότερο ρόλο στην κοινωνική συνοχή και σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη που η συγκυρία θα του στερήσει ακόμα και τα βασικά αγαθά.

ü Συντονισμός με την πρόνοια του Επαρχείου, με τις εθελοντικές οργανώσεις τις οποίες πρέπει να ενισχύσουμε με είδη (ζωοφιλικές για αδέσποτα, περιβαλλοντικές κτλ) και την Ιερά μητρόπολη Κω.

ü Κατάρτιση επικαιροποιημένου καταλόγου δικαιούχων για να γίνεται συστηματικό τρόπο και δίκαια η παροχή των αγαθών αυτών.

ü Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ΦΕΚ δίνεται η δυνατότητα διενέργειας προμήθειας γευμάτων και τροφίμων (μέχρι 31/5/2020)

ü Σύμφωνα με τη νομική γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔΕ προτείνεται η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης χωρίς διαπραγμάτευση (άρθρο 32 του Ν 4412/2016.)

ü Προτείνουμε την άμεση αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής τόσο σε γεύματα όσο και σε τρόφιμα. Καλοδεχούμενες οι προσφορές από τους επιχειρηματίες οι οποίες μπορούν να λειτουργήσου συμπληρωματικά .

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν ούτε σε είδη ούτε σε ποσότητα, ούτε και για όλο το χρονικό διάστημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

ü Ενίσχυση της τράπεζας τροφίμων και ρούχων και οικιακών συσκευών και αντικειμένων.

ü Δωρεάν μετακίνηση όλων των εργαζομένων με τα λεωφορεία της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ.

Έχετε στα χέρια σας μια σύμβαση που υπέγραψα ως αντιδήμαρχος με τους γιατρούς του κόσμου για δωρεάν παροχή ιατρικού ελέγχου από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων για τουλάχιστον 3 φορές ανά έτος. Η προηγούμενη δημοτική αρχή την πέταξε στο καλάθι των αχρήστων. Είμαι στη διάθεσή σας να την ενεργοποιήσουμε και να προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσίες στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Έχετε επίσης την ανοιχτή σχέση με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για δωρεάν μαστογραφίες σε συνδημότισσες μας που το έχουν ανάγκη. Είμαι επίσης στη διάθεσή σας να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και με την πολιτική μου αλλά και με τη φυσική μου παρουσία. Θυμίζω την παρουσία του κινητού μαστογράφου στο νησί επί αντιδημαρχίας μου.

Πρωτόκολλο συμφωνίας ΚΕΚΑΠΑΠΥΑΣ και συλλόγου λογιστών Κω για δωρεάν φορολογική δήλωση σε άπορες οικογένειες. Ακόμα και μηδενικό εισόδημα να έχει κάποιος είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση για να μπορεί να είναι δικαιούχος προνοιακών προγραμμάτων.

ü Άμεση αξιοποίηση των 10,000 ευρώ από την χρηματοδότηση του κράτους για την κάλυψη αναγκών λόγω κορονοϊού στον καταυλισμό των Ρομά.

ü Αξιοποίηση της ετήσιας κατανομής των 70.000 ευρώ για πυροπροστασία (καθώς η πολιτική προστασία είναι στη πρώτη γραμμή) με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι ρουσφετολογικές που θα πρέπει να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. (θα σας ζητήσουμε αναλυτική παρουσίαση)

ü Στις προτάσεις που ανακοίνωσε η δημοτική αρχή αναφέρεται στην ενίσχυση του «Βοήθεια στο σπίτι» το οποίο είναι αποδεκατισμένο από στελέχη.

ü Προτείνουμε την άμεση πρόσληψη στελεχών αξιοποιώντας την δυνατότητα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ΦΕΚ 14/3 και του ΦΕΚ 20/3 για τετράμηνες συμβάσεις.

Δυνατότητα που αφορά στην πρόσληψη επιστημονικού και εργατικού προσωπικού πολλών και χρήσιμων ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένων και ειδικοτήτων για το «βοήθεια στο σπίτι» .

Με αυτή τη δυνατότητα ο δήμος μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και να καλύψει το απολεσθέν εισόδημα από οικογένειες εποχικά εργαζομένων αλλά και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αυτές τις περιόδου συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου. (δείτε 24/3 την προκήρυξη του δήμου Αθηναίων για 400 άτομα).

Το ζήτημα της ανεργίας θα είναι μεγαλύτερο που θα αντιμετωπίσει ο τόπος μας στην έσχατη περίπτωση που δεν θα υπάρξει σεζόν. Το δικαίωμα κάθε πολίτη στην εργασία δεν πρέπει να μπει σε καραντίνα. Τα έργα με αυτεπιστασία θα συμβάλουν πολλαπλά.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ INTERNET

H τηλεκπαίδευση λόγω της επιβεβλημένης καραντίνας έρχεται να αντικαταστήσει το κλείσιμο των σχολείων. Η χρήση και η πρόσβαση στο internet για το μαθητικό

κόσμο είναι απαραίτητη. Έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο όνομα της Ευρυζωνικότητας.

ü Υπάρχει υποδομή για δωρεάν internet για ένα τοπικό δίκτυο που θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια των μαθητών και κυρίως αυτών που δίνουν Πανελλήνιες.

ΔΕΥΑΚ

ü Να μην προβεί σε καμιά διακοπή νερού για το 2020.

ü Νέο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών πολύμηνης διάρκειας.

ü 50% μείωση των τελών σύνδεσης με το αποχετευτικό σύστημα.

ü Απαλοιφή του ειδικού τέλους για το νερό για όσο διαρκέσει η κρίση.

FRAPORT- Αεροδρόμιο

ü Άμεση πρόταση στη Fraport για την υποστήριξη, και την εφαρμογή από το μονοπωλιακό ιδιώτη του αεροδρομίου της Κω, ενός μοντέλου κλιμακωτών χρεώσεων των τελών του αεροδρομίου, ώστε να δοθούν κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες και στους touroperators επέκτασης του προγράμματός τους και στους μήνες της χαμηλής ζήτησης και την μετά κορονοϊού εποχή.

Σε ότι αφορά τις εξαγγελίες του κυρίου Νικηταρά στις 24 Μαρτίου…

Όλες είναι αντιγραφή των όσων η ΚΕΔΕ διεκδίκησε (για επιχειρήσεις που έκλεισαν, κυλικεία σχολείων κτλ) και η κυβέρνηση θέσπισε για όλους τους δήμους με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις 20/3.

Προτάσεις που όλοι οι δήμοι έχουν υιοθετήσει.

Η δική μας πρόταση αφορά στο σύνολο των πολιτών της Κω γιατί αυτή η κρίση πρωτίστως θα πλήξει τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους που καλούνται για ακόμα μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο με την ίδια την επιβίωση και την αξιοπρέπεια τους.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

ü Οριζόντια μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 50% για όλο 2020. Επί της ουσίας επιστροφή όλων των χρημάτων που οι ίδιοι οι δημότες πλήρωσαν μετά τις τεράστιες αυξήσεις που επέβαλε στα τέλη η προηγούμενη δημοτική αρχή και που η σημερινή διατήρησε με περισσή αναλγησία.

Δώστε πίσω το αποθεματικό των 3 εκ. ευρώ που προήλθε από το υστέρημα των δημοτών και που σήμερα περισσότερο από ποτέ το έχουν ανάγκη.

Κλείνοντας, στην πράξη ΠΝΠ προβλέπεται και η αναστολή του προγράμματος Τουριστικής Πολιτικής. Υπόθεση που προοιωνίζει αρνητικές καταστάσεις για τον τουρισμό.

Η παράταξή μας πιστεύει και προτείνει ότι τούτη τη συγκυρία μια καμπάνια με την προτροπή «μένουμε σπίτι και μένετε σπίτι– είμαστε ασφαλής προορισμός σας -περιμένουμε στην Κω» μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στη συνείδηση του τουριστικού μας κοινού και να επενδύσει στην επόμενη μέρα.

Ιωάννα Ρούφα

Επικεφαλής «ΟΡΑΜΑ+ΔΡΑΣΗ»

Περισσότερα για εξερεύνηση

Αθλητικά Νέα

Santorini Experience 2022: Πολιτισμός και Αθλητικός Τουρισμός

Santorini Experience 2022: Πολιτισμός και Αθλητικός Τουρισμός Ντρισμπιώτη, Rouwendaal, Carlin, Ιακωβάκης και άλλα παγκόσμια αστέρια βρέθηκαν στη Σαντορίνη. Χορηγός επικοινωνίας: Ράδιο Πρώτο 91.5  – www.radioproto.gr 

©2020 radioproto.gr is made with by