Πολυδύναμο Κέντρο Καλύμνου: ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο που φέτος εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, γεννώνται εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο κινούμαστε σε σίγουρα και αξιόπιστα πλαίσια ή η χρήση του ελλοχεύει κινδύνους, που είτε δεν γνωρίζουμε είτε θεωρούμε ελάσσονος σημασίας.
Στις μέρες μας η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού η χρήση του εκτοξεύθηκε κατακόρυφα και όλοι συντονιστήκαμε σε διαδικτυακούς ρυθμούς, καταφέρνοντας να ανταπεξέλθουμε και να καλλιεργήσουμε παράλληλα ορισμένες τεχνολογικές δεξιότητες.
Αρχικά, η έλλειψη ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο ενδέχεται να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα που αφορούν την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων. Πολλές φορές γίνεται λόγος για ιστοσελίδες αμφιβόλου εμπιστοσύνης και για απάτες που στόχο έχουν την αισχροκέρδεια εις βάρος του πολίτη, μιας και οι περισσότερες συναλλαγές μας πραγματοποιούνται διαδικτυακά και αφορούν οικονομικά μας στοιχεία. Επιπλέον, η χρήση των κοινωνικών δικτύων και το gaming, δίνει τη δυνατότητα, κυρίως στη νεολαία, να επικοινωνεί και να ανταλλάσσει απόψεις με άτομα απ’ όλο τον κόσμο. Πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μου, είμαι άραγε σίγουρος/η με ποιον/α συνομιλώ στην πραγματικότητα; Φιλτράρω τη σκέψη μου πριν δώσω πληροφορίες για το άτομό μου σε κάποιον ξένο; Στις μέρες μας το internet chatting και η αποστολή φωτογραφιών γυμνού περιεχομένου έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα εκφοβισμού και δέχονται απειλές για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων, με αποτέλεσμα, υπό το φόβο της έκθεσης του εαυτού τους, να κλονίζεται η ψυχική τους υγεία.
Το φαινόμενο της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου έχει εκτοξευθεί. Οι έφηβοι και οι νέοι κυρίως περνούν πολλές ώρες της ημέρας μπροστά από τις οθόνες του υπολογιστή ή του κινητού τους, μία συνήθεια που τους αποξενώνει από τους γύρω τους, καθώς αναπτύσσουν και διατηρούν διαστρεβλωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στον έξω κόσμο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (2013) και την 5η έκδοση του DSM-5 τα εννέα προτεινόμενα συμπτώματα για την προβληματική χρήση και το internet gaming είναι παρόμοια με τα κριτήρια για τη χρήση ουσιών και τις διαταραχές του τζόγου και περιλαμβάνουν την ανησυχία, την απόσυρση, την ανοχή, την αδυναμία μείωσης ή διακοπής, την εγκατάλειψη άλλων δραστηριοτήτων υπέρ του παιχνιδιού, τη συνέχιση του παιχνιδιού παρά τα σημαντικά προβλήματα, την εξαπάτηση ή κάλυψη ποσού τυχερού παιχνιδιού, τη χρήση παιχνιδιού για να ξεφύγουν από δυσμενείς διαθέσεις, καθώς και κίνδυνο, απώλεια σχέσεων ή ευκαιριών (π.χ. εκπαίδευση, καριέρα). Σύμφωνα με έρευνα η προβληματική χρήση και το internet gaming (IGD), συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών αποτελεσμάτων, όπως κακή επίδοση στο σχολείο, αντιφατική συμπεριφορά, αυτοκτονία και ανωμαλίες ύπνου, (Kuss & Griffiths, 2012). Πιο σπάνια αναφέρονται περιγραφές επιληπτικών κρίσεων (Chuang, 2006) και θάνατοι που προκαλούνται από παιχνίδι (Spragg, 2015). Το IGD έχει επίσης συνδεθεί με κατάθλιψη (π.χ. Desai, Krishnan-Sarin, Cavallo, & Potenza, 2010), τις κοινωνικές δυσκολίες (π.χ. Lo, Wang, & Fang, 2005), τη διαταραχή υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής (ADHD, π.χ. Swing, Gentile, Anderson, & Walsh, 2010) και την κατάχρηση ουσιών (π.χ. van Rooij κ.α., 2014).
Για την αντιμετώπιση της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου συστήνεται η ψυχοθεραπεία, ενώ σε περιπτώσεις εφήβων κρίνεται απαραίτητη και η συνεργασία των γονέων με τους ειδικούς ψυχικής υγείας (Park, Kim κ.α., 2016).
Συμπερασματικά, η χρήση του διαδικτύου, πέρα από την ευκαιρία που μας δίνει στην πρόσβαση όγκου πληροφοριών και γνώσεων, κρύβει κινδύνους και απαιτεί σύνεση και κριτική ικανότητα, ώστε το άτομο να γίνει επιλεκτικό και να το χρησιμοποιεί μόνο προς όφελός του. Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως οτιδήποτε ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει για πάντα εκεί, ακόμη και αν το άτομο που το δημοσιοποίησε προβεί στη διαγραφή του. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ενημερωνόμαστε, να επεξεργαζόμαστε με σύνεση την πληθώρα πληροφοριών που μας δίνονται και να τηρούμε προσωπικά όρια που θα μας εξασφαλίσουν ασφαλείς συνθήκες πρόσβασης και χρήσης του διαδικτύου. Το Πολυδύναμο Κέντρο Καλύμνου δραστηριοποιείται στην Κάλυμνο από το 2017 και εξυπηρετεί αιτήματα και από τα γύρω νησιά (Λέρο, Κω, Πάτμο, Λειψούς). Οι υπηρεσίες μας αφορούν δράσεις ευαισθητοποίησης, κινητοποίησης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε σχολικές μονάδες και στην κοινότητα ενώ παράλληλα στο χώρο μας πραγματοποιούνται και Σχολές Γονέων. Απευθύνεται σε ενήλικες και έφηβους που κάνουν προβληματική χρήση αλκοόλ, έχουν προβληματική ενασχόληση με το διαδίκτυο και το τζόγου ή έχουν κάποια εξάρτηση από ουσίες. Η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ στηρίζεται στο ψυχοκοινωνικό μοντέλο ενώ δεν λειτουργεί με υποκοτάστατατα. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για μία πρώτη επαφή με τις υπηρεσίες του Κέντρου μας, παρακαλούμε απευθυνθείτε στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας.
Το Πολυδύναμο Κέντρο ΚΕΘΕΑ Καλύμνου απευθύνεται σε ενήλικους και έφηβους χρήστες παράνομων (ναρκωτικά) και νόμιμων εξαρτήσεων (αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο) και τις οικογένειές τους.
Παρέχονται Υπηρεσίες:
· Πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
· Σχολές γονέων
· Συμβουλευτικής θεραπείας για άτομα με προβλήματα εξαρτήσεων
· Συμβουλευτικής και υποστήριξης της οικογένειας του εξαρτημένου
· Επανένταξης
· Πραγματοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις
Στοιχεία επικοινωνίας
Πολυδύναμο Κέντρο ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ Καλύμνου
Ενορία Χριστού, Κτήριο (Πρώην ΚΑΠΗ)
Τηλ./Fax: 22430 – 24167