Ποια είναι τα πρόσωπα που διεκδικούν μία θέση στα ψηφοδέλτια της Δωδεκανήσου

Ποια είναι τα πρόσωπα που διεκδικούν μία θέση στα ψηφοδέλτια της Δωδεκανήσου

Σε προεκλογικούς ρυθμούς εισέρχεται πλέον η χώρα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για κάλπες μετά τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, τα κόμματα και στα Δωδεκάνησα, ξεκίνησαν από νωρίς τις γιορτές την προετοιμασία τους, κάνοντας επαφές, συζητήσεις, περιοδείες σε χωριά της Ρόδου και σε νησιά του Νομού -με προοπτική την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και τις σχετικές ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα.
Μετά και την οριστικοποίηση της κατάστασης με τις έδρες καθώς η εκλογική περιφέρεια της Δωδεκανήσου παραμένει πενταεδρική (5 έδρες και όχι 6 όπως φαινόταν μέχρι πρότινος) κυριαρχεί μια –εν μέρει- ‘ανακούφιση’ καθώς δεν θα χρειαστούν παραπάνω υποψήφιοι για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Αυτό ωστόσο, καταδεικνύει περισσότερη κινητοποίηση εκατέρωθεν από όσους συμπεριληφθούν.
Τα κόμματα προετοιμάζονται με διάφορες εκδηλώσεις, επισκέψεις στελεχών, ομιλίες με καλεσμένους από τα κεντρικά γραφεία (κομματικά στελέχη, εκλεγμένους κ.λπ.) αλλά και δράσεις που θα έχουν έντονο προεκλογικό ‘άρωμα’.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν ήδη τέσσερις εκλεγμένοι εν ενεργεία βουλευτές που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι: οι κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς. Από εκεί και πέρα, τα ονόματα που ακούγονται είναι του Αντώνη Γιαννικουρή και του Ηλία Τσέρκη, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται προς τις γυναίκες με την νυν πρόεδρο της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου κα Έφη Χαραλαμποπούλου και την κα Κατερίνα Εμμανουήλ (Λέρος) να είναι στο προσκήνιο. Άλλες πληροφορίες, περιλαμβάνουν και το όνομα της Περιφερειακής Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου ΠΕ Καλύμνου, κας Αναστασίας Γαμπιεράκη (Πάτμος).
Η ΔΕΕΠ ήδη βρίσκεται σε εγρήγορση για να καταρτίσει ένα πρόγραμμα με περιοδείες στα χωριά, συζήτηση και ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο αλλά και καταγραφή των τοπικών ζητημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ρόδο αναμένονται επισκέψεις κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών ενώ στα σχέδια είναι και μία επίσκεψη του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη –χωρίς να έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία.
Επίσης, αναμένεται η διεύρυνση και δραστηριοποίηση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΔΕΕΠ για να προλάβουν τις εξελίξεις, τα ψηφοδέλτια, τους εκλογικούς αντιπροσώπους κ.λπ. ώστε το κόμμα να είναι σε εκλογική ετοιμότητα.
Ο στόχος της αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη θέτει ψηλά τον πήχη για όλους στη ΝΔ γι’ αυτό και θα καταβληθεί προσπάθεια για την προβολή του έργου που έγινε στην τελευταία τετραετία σε όλους τους τομείς.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγράφεται ήδη κινητικότητα πριν από τις γιορτές ενώ στο προσεχές διάστημα, αναμένονται οδηγίες από τα κεντρικά γραφεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές.
Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2019, το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Δωδεκάνησα ήταν το εξής:
-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
-ΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
-ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
-ΓΚΑΣΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ
-ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΗΛΙΑΣ
-ΜΟΣΧΟΝΑ ΑΝΝΑ
-ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Πέραν του εκλεγμένου βουλευτή κ. Νεκτάριου Σαντορινιού που θα μετέχει ex officio, τα νέα ονόματα που φέρονται ότι θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι των κ.κ. Γιώργου Κασσάρα, Χρύσας Καραγιάννη και Αντώνη Αποστολίδη, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εάν θα περιληφθεί και η κα Ελευθερία Φτακλάκη μετά την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ.
Να σημειωθεί ακόμη, πως στο κόμμα υπάρχει η ποσόστωση των γυναικών 50-50% που σημαίνει πως εάν το ψηφοδέλτιο θα έχει επτά υποψηφίους θα είναι 4 άνδρες και 3 γυναίκες, εάν θα είναι 8 θα πρέπει να έχει 4 άνδρες και 4 γυναίκες.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τηρούν στάση αναμονής μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει στο προσεχές διάστημα και βεβαίως, την επικείμενη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων ανά την επικράτεια. Τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα για τα Δωδεκάνησα, είναι τα εξής:
Γιώργος Νικητιάδης, Φώτης Χατζηδιάκος (τέως δήμαρχος Ρόδου), Βάιος Καλοπήτας (μέλος της ΚΠΕ), και Κατερίνα Γαβαλά (Κως). Από εκεί και πέρα, ακούγονται κι άλλα ονόματα όπως του Παν. Κουνάκη.
Όπως έγραψε η «δ», ο μεγάλος γρίφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η συμμετοχή των γυναικών. Η αποχώρηση της διεθνολόγου και μέχρι πρότινος γραμματέως του Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Ελευθερίας Φτακλάκη, ανακάτεψε την τράπουλα σχετικά με την σύνθεση του ψηφοδελτίου αφού λόγω της ποσόστωσης του 40%, θα πρέπει να καλυφθούν από δύο γυναίκες.
Τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, έχουν ξεκινήσει βολιδοσκοπήσεις γυναικών ενδιαφερομένων και μη για να είναι υποψήφιες (ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποσταλεί και βιογραφικά στα κεντρικά). Μεταξύ των άλλων είναι τα εξής ονόματα:
-Κατερίνα Βολονάκη (δικηγόρος)
-Βίκυ Γέροντα (λογίστρια – μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ)
-Τσαμπίκα Κιαχαγιά (αντιδήμαρχος Ρόδου)
-Ροδούλα Λουλουδάκη (δημοσιογράφος- μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ)
-Σοφία Μαντικού (προϊσταμένη και υπεύθυνη τμήματος ΚΑΠΗ Ρόδου – μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ)
-Ελευθερία Οίκουτα (εκπαιδευτικός – συντονίστρια ΠΑΣΟΚ Τ.Ο. Αρχαγγέλου)
-Βεατρίκη Σέρβου (προϊσταμένη Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου)
-Μαίρη Φώτη (δημοσιογράφος)

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» στο προσεχές διάστημα αναμένεται και η σχετική κινητοποίηση των κομματικών οργάνων σε τοπικό επίπεδο με συνεδριάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής και κατάρτιση επιτροπής για τις εκλογές, ώστε να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις που θα περιλαμβάνουν επισκέψεις στελεχών, περιοδείες, εκδηλώσεις κ.λπ. Επιπλέον, θα προγραμματιστεί μία επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη σε Ρόδο και ίσως σε κάποια νησιά.

* Σημειώνεται πως κινητικότητα καταγράφεται και στα μικρότερα κόμματα όπως το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 αλλά και η Ελληνική Λύση, οπότε αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις με τα ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

• Για το ΜέΡΑ25 ακούγεται ήδη το όνομα του κ. Θανάση Μπαράκα, του κ. Φίλιππου Αλαβέρα, του καθηγητή της ΑΣΤΕΡ κ. Μανώλη Κασέρη και της κας Αγλαΐας Γαλανοπούλου, (συντονίστρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου).

-Για το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τα κεντρικά γραφεία εν ευθέτω χρόνω. Θυμίζουμε ότι το 2019 στα Δωδεκάνησα, ήταν οι εξής υποψήφιοι:
ΓΟΥΡΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΘΕΑΝΩ
ΚΡΙΑΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΜΑΚΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΚΙΚΗ)
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ
ΠΟΤΣΟΣ ΚΑΛΕΤΟΣ (ΤΑΚΗΣ)
ΦΡΑΖΗΣ ΝΙΚΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟ 2019
Να σημειώσουμε ότι στις εκλογές του 2019 τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στο Νομό Δωδεκανήσου ήταν τα εξής:

-ΝΔ 41,28% 4 έδρες
-ΣΥΡΙΖΑ 29,73% 1 έδρα
-ΚΙΝ.ΑΛ. 10,37% (καμία έδρα)
-Ελληνική Λύση 3,87%
-Χρυσή Αυγή 3,69%
-ΚΚΕ 3,20%
-ΜέΡΑ25 3,01%
-Πλεύση Ελευθερίας 1,70%
-Έν. Κεντρώων 1,03%

Πηγη: www.vimatisko.gr

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

©2020 radioproto.gr