ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στα πλαίσια των «Ιπποκρατείων 2019» ο Πνευματικός Όμιλος Κώων «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ» σε συνεργασία με το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού (Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ.) και τις εκδόσεις Παπαζήση έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση των βιβλίων του

Καθηγητή Παναγιώτη Νούτσου

«Αυτοβιογραφίας Αφορμές» & «Χρόνοι Επανεκκίνησης»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 στο χώρο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κω (Χάνι) και ώρα 20:30.

Την παρουσίαση των βιβλίων θα κάνει ο εκπαιδευτικός, τ. Πρόεδρος του Π.Ο.Κ. «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ», Κώστας Ιωάννου και ο συγγραφέας.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Για το Δ.Σ. του Π.Ο.Κ. «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΑΔΗΣ

Λίγια λόγια για τα βιβλία:

Συνέλεξα, λοιπόν, τέσσερις δεκάδες κείμενα (τέσσερα δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά) που κυρίως προλογίζουν βιβλία μου (κάποτε αποτελούν μέρη τους) ή συλλογικούς τόμους που επιμελήθηκα, από το 1981 ως το 2016. Αδυνατώ να αποθησαυρίσω διαδοχικά τις φωτογραφίες των οικείων εσωφύλλων, προσπαθώντας να μένω στο “εμείς”, μειώνοντας έτσι όσο γίνεται το “προπατορικό αμάρτημα” του ημερολογίου ή της “Ego-histoire”.

Σε κάθε περίπτωση η εκάστοτε συγκομιδή όσων έχουν προηγηθεί συνεπάγεται τη μετατροπή της “ποσότητας” σε “ποιότητα” ή μιας σειράς επιμέρους δημοσιεύσεων σε ευανάγνωστα “χαρακτηριστικά” που καθιστούν ευκρινή τη συνοχή τους. Τούτο διακριβώνεται στον “Πρόλογο” ή έστω στην “Εισαγωγή” ως προκαταρκτικός απολογισμός όσων κάθε φορά ακολουθούν ως “βάσανος επαλήθευσης”.

Αν για την εκάστοτε “απάντηση” ευθύνεται ο “δάσκαλος”, για τις “ερωτήσεις” βαρύνονται οι “μαθήτριες” και οι “μαθητές” του. Για μιαν ακόμη φορά συγκατανεύει ο νεαρός Marx (1842) σ’ αυτήν την ερευνητική πρακτική που εκτυλίσσεται από τους δυνάμει αναγνώστες/τριες: “Η πραγματική κριτική δεν αναλύει τις απαντήσεις, αλλά τις ερωτήσεις”. Σε κάθε περίπτωση η προβληματοθεσία δεν υπόσχεται να μας καταστήσει όλους και όλες, κατά τις διεργασίες εναλλαγής ‘ρόλων”, “ερευνοδίαιτους”, ιδίως όταν μας ενδιαφέρει ό, τι εξακολουθεί να ονομάζεται “αυτοβιογραφία”. Όσο για την ημερολογιακή μορφή του κειμένου, απλώς υποβοηθεί την επιμέρους κεφαλαίωση και έτσι διασφαλίζει τη συνολική δομή του παρόντος βιβλίου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κάθε απόπειρα κατανόησης ενός κειμένου, δικό σου ή άλλων, εγκλείει απελευθερωτικές δυνατότητες. Και το πιο ουσιαστικό: αυτή την απελευθερωτική έλξη τη συναντάς διαυγέστερα και αμεσότερα, όταν έχεις αποσείσει τα δεσμευτικά πρότυπα, την υστερόβουλη τακτική, το πολιτικό κόστος και ό, τι άλλο συνοδεύει τους δυσπρόσιτους “custodes sacrorum”. Μόνο που το: “διαβιβάζω” απλουστεύεται σε “διαβάζω”, ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος “διαβάζει βουλωμένο γράμμα”, με κύριο νοηματικό πυρήνα το “μεταφέρειν” ή “μεταδίδειν”. Η “ανάγνωση”, λοιπόν, ως “υπηρεσία διαβιβάσεων” του ιστορικού ως κοινωνικού όντος, τόσο παλαιότερα όσο και σήμερα

με την ηλεκτρονική σκευή της σηματοδοσίας. “Διαβίβαση” νοημάτων επιχειρεί ο καθένας μας και συνάμα δέχεται “μηνύματα” και κάθε είδους συμβολικά αγαθά. […] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Παναγιώτης Νούτσος γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1948. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικού Βερολίνου (Freie και Technische Universitat). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ (1979) και υφηγητής (1982) της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι καθηγητής (1988) της κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει από το 1980. Κατά τη διάρκεια ετήσιας εκπαιδευτικής άδειας (1987/1988) εργάσθηκε ερευνητικά, έδωσε διαλέξεις και δίδαξε στα Πανεπιστήμια I, IV και Χ των Παρισίων, ενώ στο πλαίσιο αντίστοιχης άδειας (1994/1995) εργάσθηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια RMIT (Μελβούρνη), Pomona College (Λος Άντζελες) και New York University. Κατά την άνοιξη του 1999 και κατά το καλοκαίρι του 2012 ήταν ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Με ερευνητικά ενδιαφέροντα: Κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία, Φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών, νεοελληνική φιλοσοφία, νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλοσοφία, φιλοσοφία της ιστορίας, κοινωνικό πεδίο της λογοτεχνίας, πανεπιστημιακός θεσμός, δημοσίευσε σειρά αυτοτελών βιβλίων στην ελληνική και σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες. Άρθρα και μελέτες του έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιαπωνική, ισπανική, ιταλική, ουγγρική και τουρκική γλώσσα. Κατά τα έτη 1991-1994 (πριν ακόμη εμφανισθούν οι “επαγγελματίες πρυτάνεις”) ήταν αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συνέβαλε στην οργάνωση και τη διεύθυνση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: “Ελληνική Φιλοσοφία- Φιλοσοφία των Επιστημών” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατηγορίες: Ενημέρωση

©2019 radioproto.gr is made with by