Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες σε Ελληνικά χωρικά ύδατα

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες σε Ελληνικά χωρικά ύδατα

Πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου και Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, για το ζήτημα της παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες σε ελληνικά χωρικά ύδατα και κατά
παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι οι τουρκικές μηχανότρατες ψαρεύουν σε απόσταση 100 και 200 μέτρων από τις ελληνικές ακτές αν και με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία από την 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες εντός των χωρικών υδάτων, ενώ από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαΐου επιτρέπεται η αλιεία, σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μιλίου από τις ακτές.

Εκτιμά ότι το ζήτημα αυτό, πέρα από το χαρακτήρα της ωμής παραβίασης κανόνων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, επηρεάζει αρνητικά τα αλιευτικά μας αποθέματα αλλά και τη βιωσιμότητα του αλιευτικού επαγγέλματος στα Βόρεια Δωδεκάνησα.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος (παρά την αυταπάρνηση που δείχνουν) και τα πλωτά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή δεν επαρκούν, αφού συνήθως είναι επιφορτισμένα με τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά:

1 ον : Από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να θέσει το ζήτημα της παραβίασης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας από την παράνομη αλιεία τουρκικά αλιευτικά στο Συμβούλιο Υπουργών και να ζητήσει την επιβολή εμπάργκο στα τουρκικά αλιευτικά προϊόντα.
2 ον : Από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προχωρήσει στην ενίσχυση των λιμεναρχείων Λέρου, Καλύμνου και Σάμου με νέα και σύγχρονα πλωτά μέσα αλλά και προσωπικό που θα επιχειρούν για την αντιμετώπιση περιστατικών παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες.

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Γιώργος Κοκκαλάκης: Άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Κεφάλου. Ανοχύρωτη η Κέφαλος σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Γιώργος Κοκκαλάκης: Άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Κεφάλου. Ανοχύρωτη η Κέφαλος σε περίπτωση πυρκαγιάς. Με παρέμβαση του προς το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κω,

©2020 radioproto.gr