Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ

«Η παραπλάνηση του πολίτη από την ουσία των προβλημάτων που υποβαθμίζουν το επίπεδο της ζωής του, έχει γίνει η πιο προσοδοφόρα επικοινωνιακή μπίζνα»

 «Μπορούν να υπογράψουν όλοι οι πολίτες την προσφυγή στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, εγκαλώντας το κράτος να αποδώσει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας που του οφείλει; Ένα τέτοιο κίνημα για την κατάκτηση του αυτονόητου, ίσως επαναφέρει στην κοινωνία των νησιών την σύνθεση»

 

  • «Όλα τα μετράω με το ένστικτο μου. Αναστατωμένο από την παρακμή της τοπικής αυτοδιοίκησης, την δουλοπρέπεια των δημοκρατικών θεσμών απέναντι σε μικροπολιτικά και τα αλλότρια συμφέροντα, την λεηλασία του φυσικού μας πλούτου, κυρίως όμως της καθεστωτικής αντίληψης που παραβιάζει την ισχύ του δικαίου επιβάλλοντας το δίκαιο του ισχυρού, ξεσηκώθηκε και με οδήγησε στην απόφαση να συμμετέχω»

  • «Δεν θα κρίνω αυτούς που φόρεσαν το κοστούμι του σοσιαλιστή δημοκράτη και το έφθειραν τραβώντας τα μανίκια ποτέ αριστερά και πότε δεξιά, αλλά αυτούς που βολεύτηκαν στην σιωπή, την ανοχή και τον φόβο να εναντιωθούν σε αυτό που τους υποδουλώνει. Οι ιδεολογίες φτιάχνουν τα όνειρά μας και οι σκοπιμότητες τους εφιάλτες μας»

  • «Η εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου είναι καθοριστική για την ποιότητα της δημοκρατίας στα νησιά μας. Η λεηλασία του προοδευτικού χώρου διασφάλισε μόνο όσους συναλλάσσονται με τους μηχανισμούς εξουσίας. Η κοινωνία οφείλει να επιλέξει κρίνοντας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, εκείνα τα πρόσωπα που θα τον εκπροσωπήσουν με ανιδιοτέλεια»

  • «Η συγκεντρωτική αντίληψη της απερχόμενης περιφερειακής αρχής στην διαχείριση των πόρων και των αρμοδιοτήτων, περιφρόνησε επιδεικτικά τις πραγματικές ανάγκες των νησιών μας, προβάλλοντας ως κυρίαρχα τα έργα βιτρίνας»

  • «Οραματίζομαι μια περιφέρεια που θα συνδράμει τις τοπικές κοινωνίες με την οργάνωση των υπηρεσιών της αρμοδιότητάς της, που θα εκχωρήσει αρμοδιότητες και πόρους, ώστε τα νησιά μας να γίνουν τόπος ευζωίας και για τους πολίτες αλλά και για τους επισκέπτες μας»

  • «Για τον πολίτη  το διακύβευμα των εκλογών είναι στις μέρες μας άγνωστη λέξη. Μια μεγάλη πλειοψηφία περιφέρει την ψήφο της ως αντάλλαγμα για ένα ρουσφέτι. Η κατσίκα του γείτονα είναι συνήθως το προϊόν της συναλλαγής. Το πελατειακό σύστημα φρόντισε να απαξιώσει τις δημιουργικές δυνάμεις και να παροπλίσει  τις άμυνες των δημοκρατικών θεσμών, να εκβιάσει την ελεύθερη σκέψη με πλαστά διλήμματα, να απογοητεύσει τους νέους και να κυριαρχήσει»

  • «Για μας το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η αφύπνιση της κοινωνίας, που βυθίζετε στην μακαριότητα μιας επίπλαστης κανονικότητας, αρνούμενος να κόψει τα δεσμά του προστατευτισμού»  

  • «Οι αρμοδιότητες σκοπίμως επικαλύπτονται για να μην βρίσκει άκρη ο πολίτης στην αναζήτηση ευθυνών Διαιωνίζεται το «μπέρδεμα» γιατί εξέλειπε η κοινωνική συνοχή και τα κινήματα πολιτών που μπορούν να πάρουν την ευθύνη για την τύχη του τόπου τους»

  «Είμαστε συνάδελφοι με πολλές ώρες πτήσης από τα ερτζιανά μέχρι και την ψηφιακή δημοσιογραφία» όπως η ίδια μου επεσήμανε, οπότε, ο ενικός στη συνέντευξή μας ήταν μονόδρομος. Ο λόγος για την Μαρία Παπαζαχαρίου. Συνάδελφο με πολλά χρόνια στη δημοσιογραφία μέσα από το κανάλι της Δημοτικής Τηλεόρασης Κω. Έχει καλύψει με τα ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις και τις εξειδικευμένες τηλεοπτικές της εκπομπές, εκατοντάδες θέματα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά, καταγράφοντας  ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του νησιού μας. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η αυθεντικότητα και η έκφραση της άποψής της ακόμα κι όταν αυτή προκαλεί.

Σήμερα, για μια ακόμα φορά, θέτει τον εαυτό της στην κρίση των συμπολιτών μας. Είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο» και υποψήφιο περιφερειάρχη τον Νικηφόρο Παπανικόλα.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η Μαρία Παπαζαχαρίου δεν μασάει τα λόγια της. Μιλά για την απόφασή της να συμπαραταχθεί με τον Ν. Παπανικόλα, μιλά για το διακύβευμα των εκλογών,  εκφράζει την άποψή της για το πού «πονά» ο τόπος μας και ποιος είναι ο λόγος που έχουμε φτάσει ως κοινωνία σε αυτό το οριακό σημείο, απαντά για το «έργο» της περιφέρειας και το τι πρεσβεύει η παράταξή της, καθώς και για το πώς θα επιτευχθεί η «αλλαγή σελίδας» που προσδοκά.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Μαρία, εύλογο το πρώτο ερώτημα. Τι ήταν αυτό που έγειρε στη ζυγαριά και αποφάσισες να θέσεις υποψηφιότητα για τις περιφερειακές εκλογές;

Μ.Π.: Δεν διαθέτω καν ζυγαριά έχω να σου πω. Όλα τα μετράω με το ένστικτο μου. Αναστατωμένο από την παρακμή της τοπικής αυτοδιοίκησης, την δουλοπρέπεια των δημοκρατικών θεσμών απέναντι σε μικροπολιτικά και τα αλλότρια συμφέροντα, την λεηλασία του φυσικού μας πλούτου, κυρίως όμως της καθεστωτικής αντίληψης που παραβιάζει την ισχύ του δικαίου επιβάλλοντας το δίκαιο του ισχυρού, ξεσηκώθηκε και με οδήγησε στην απόφαση να συμμετέχω.

Ερ: Η επιλογή σου να συμμετάσχεις στο συνδυασμό του Νικηφόρου Παπανικόλα «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο», σηματοδοτεί την πολιτική σου σταθερότητα, μια ιδεολογία αν θέλεις, κάτι που στις μέρες μας σε ένα μεγάλο ποσοστό, έχει εξαλειφθεί. Πώς το σχολιάζεις;

Μ.Π.: Ίσως γιατί ανήκα πάντα στις μειοψηφίες που υπερασπίζονται τις ιδέες που προοδεύουν την κοινωνία και αντιστέκονται στους μηχανισμούς εξουσίας. Η επιλογή μου να συμμετέχω στην περιφερειακή παράταξη «Νέα Εποχή», με επικεφαλής τον Νικηφόρο Παπανικόλα, έγινε χωρίς εκλογικούς υπολογισμούς. Δεν θα κρίνω αυτούς που φόρεσαν το κοστούμι του σοσιαλιστή δημοκράτη και το έφθειραν τραβώντας τα μανίκια ποτέ αριστερά και πότε δεξιά, αλλά αυτούς που βολεύτηκαν στην σιωπή, την ανοχή και τον φόβο να εναντιωθούν σε αυτό που τους υποδουλώνει. Οι ιδεολογίες φτιάχνουν τα όνειρά μας και οι σκοπιμότητες τους εφιάλτες μας.

Ερ: Στα «συν» της υποψηφιότητά σου, εκτιμώ ότι οφείλουμε να προσθέσουμε την πολύχρονη δημοσιογραφική σου εμπειρία. Το γεγονός, δηλαδή, πως, επί σειρά ετών βρισκόσουν μέσα στον κόσμο, στην καθημερινότητά του, στα προβλήματά του, άπειρες οι συνεντεύξεις με πολιτικούς όλων των βαθμίδων και των «χρωμάτων»… Γνωρίζεις από πρώτο χέρι που «πονάει» ο τόπος μας. Οπότε, αβίαστα θέτω το ερώτημα. Πού «πονάει» τελικά ο τόπος μας; Τι αφουγκράζεσαι από τον κόσμο; Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματά του;  

Μ.Π.: Θ’ αρχίσω από το τελευταίο. Ο τόπος μας πονάει γιατί είναι σε αποσύνθεση ο κοινωνικός ιστός. Η παραπλάνηση του πολίτη από την ουσία των προβλημάτων που υποβαθμίζουν το επίπεδο της ζωής του, έχει γίνει η πιο προσοδοφόρα επικοινωνιακή μπίζνα. Η επαναστατική γυμναστική των διαδηλώσεων με τις σέλφι καταγγελίες δεν είναι αποτελεσματική. Είναι απλώς διασκεδαστική των εντυπώσεων. Ο σκληρά φορολογούμενος πολίτης στα νησιά μας, και με μεγάλη συμμετοχή από τον τουρισμό στα έσοδα του κράτους, δεν θα λύσει τα προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας με την διεκδίκηση μείωσης του ΦΠΑ, αλλά με την ισχύ του δικαίου. Μπορούν να υπογράψουν όλοι οι πολίτες την προσφυγή στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, εγκαλώντας το κράτος να αποδώσει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας που του οφείλει; Ένα τέτοιο κίνημα για την κατάκτηση του αυτονόητου, ίσως επαναφέρει στην κοινωνία των νησιών την σύνθεση. 

Ο φυσικός και πολιτιστικός μας πλούτος καταστρέφεται χάριν του κέρδους. Η αγριότητα του αθέμιτου ανταγωνισμού έχει απαξιώσει κάθε κανόνα προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αλλά όταν ο πολίτης εξαντλεί την δύναμή του σε πλαστά διλήμματα, οι κερδοσκόποι τότε ευημερούν. 

Η δημοσιογραφία με βρήκε έτοιμη. Από τον καφενέ του μπάρμπα Πέτρου, την Καζέρμα, το Κακό Πρινάρι και το Κούμπουρνο, τις «γιάφκες» των Αριστερών που με έπαιρνε μικρή ο πατέρας μου στην Κέφαλο και στην Καρδάμαινα, από τις βουτιές στα κανάλια με το κρύο νερό της Κεφαλόβρυσης στη Ζιά, αφουγκραζόμουν και παρατηρούσα την ομορφιά της φύσης και τις χαρές και λύπες των ανθρώπων. Και στους ανθρώπους που κατοικούν την ομορφιά των νησιών μας απευθύνθηκα μόνο, υπηρετώντας την ενημέρωση. Σε αυτούς απευθύνομαι και τώρα με όσα επιχειρώ να μεταδώσω μέσα από την υποψηφιότητά μου στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ερ: Και τελικά, ποιο είναι το διακύβευμα τούτων των εκλογών; Διαφέρει από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις;

Μ.Π.: Το διακύβευμα λοιπόν. Όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα του πολιτικού διαλόγου μεταξύ κωφών, η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος δεν περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό και πολυδιαφημισμένο σχέδιο των χορηγών επενδυτών των εκλογών, ούτε αυτήν τη φορά. Το διακύβευμα των εκλογών των μηχανισμών εξουσίας ήταν και είναι διαχρονικά, το μέρισμα που τους αναλογεί από τις ευρωπαϊκές και κρατικές  χρηματοδοτήσεις, ώστε να ελέγχουν την ανάπτυξη, συνθλίβοντας κάθε έννοια δημοκρατικού προγραμματισμού της Τ. Α. Για τον πολίτη  το διακύβευμα των εκλογών είναι στις μέρες μας άγνωστη λέξη. Μια μεγάλη πλειοψηφία περιφέρει την ψήφο της ως αντάλλαγμα για ένα ρουσφέτι. Η κατσίκα του γείτονα είναι συνήθως το προϊόν της συναλλαγής. Το πελατειακό σύστημα φρόντισε να απαξιώσει τις δημιουργικές δυνάμεις και να παροπλίσει  τις άμυνες των δημοκρατικών θεσμών, να εκβιάσει την ελεύθερη σκέψη με πλαστά διλήμματα, να απογοητεύσει τους νέους και να κυριαρχήσει.

Για μας το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η αφύπνιση της κοινωνίας, που βυθίζετε στην μακαριότητα μιας επίπλαστης κανονικότητας, αρνούμενος να κόψει τα δεσμά του προστατευτισμού.  

Ερ: Ένα θέμα που έχει πολλάκις αναδειχθεί και δημοσιογραφικά, είναι το «μπέρδεμα» των αρμοδιοτήτων τόσο μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, όσο και με τα αρμόδια υπουργεία. Το βιώσαμε με τον πλέον τραγικό τρόπο φέτος, με τις πυρκαγιές, με τις πλημμύρες… Κατά την άποψή σου, γιατί διαιωνίζεται αφού όπως έχει αποδειχθεί, μόνο ζημιά στον τόπο προκαλεί;

Μ.Π.: Από τα συμβούλια περιοχής που επιδίωξαν να θεσμοθετήσουν όσοι μετείχαν στο κίνημα της Τ.Α., ώστε να διαχειριστούν συλλογικά τον ζωτικό χώρο ανάπτυξης που διοικούσαν, μέχρι την πρώτη μεταρρύθμιση του Καποδίστρια, ζήσαμε στα δημοσιογραφικά γραφεία σκηνές απείρου κάλους. Το σχέδιο Δοξιάδη που οργάνωνε διοικητικά, πολεοδομικά, οικονομικά και κυρίως προσδιορίζοντας τα περιθώρια ανάπτυξης, κατέληξε στις καλένδες. Οι αρμοδιότητες σκοπίμως επικαλύπτονται για να μην βρίσκει άκρη ο πολίτης στην αναζήτηση ευθυνών. Ο Καλλικράτης που προέβλεπε την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από την Περιφερειακή Διοίκηση στον πρώτο βαθμό, δηλαδή στους δήμους, με την επινόηση του Κλεισθένη διεκόπη το όραμα της διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων και υπηρεσιών προς τον δημότη, και θεσμοθετήθηκε ο συγκεντρωτισμός της περιφέρειας με την δημιουργία π.χ. του ΦΟΣΔΑ, που μόνο αποτελεσματικός στην διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης δεν είναι. Οι φυσικές καταστροφές έτσι όπως αντιμετωπίστηκαν, κυρίως και μόνο επικοινωνιακά, υποδηλώνουν όχι μόνο την ανεπάρκεια του σχεδίου αντιμετώπισης αλλά και την τραγική αλήθεια για την κατασπατάληση πόρων για το θεαθήναι. Διαιωνίζεται όπως λες, γιατί εξέλειπε η κοινωνική συνοχή και τα κινήματα πολιτών που μπορούν να πάρουν την ευθύνη για την τύχη του τόπου τους.

Ερ: Αναφερθήκαμε πριν σε πυρκαγιές και πλημμύρες που άφησαν πίσω τους τεράστιες πληγές και επιτρέψτε μου να πω και θυμό. Γιατί η πρόληψη στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι ζητούμενο; Από την μια πλευρά αποψιλώνονται υπηρεσίες «κλειδιά», λ.χ. Δασική, προσλήψεις δεν γίνονται ούτε χρήματα δίνονται και από την άλλη τα προβλήματα θεριεύουν. Πώς το ερμηνεύεις αυτό;

Μ.Π.: Τα κριτήρια των προσλήψεων και της οργάνωσης των υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητες στην προστασία του περιβάλλοντος, της πρόληψης όχι μόνο φυσικών καταστροφών αλλά και την ευθύνη εφαρμογής της νομιμότητας π.χ. στην διαχείριση των υδάτινων πόρων ή της πολεοδομικής ανάπτυξης, δεν συνάδουν με ένα κράτος δικαίου. Όπως έλεγαν οι παλιοί, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Σήμερα μαγειρεύουμε διανοίξεις δρόμων εκτός σχεδίου για να κόψουμε οικόπεδα,  με ύδρευση από παράνομες γεωτρήσεις και βόθρους. Ένας υπάλληλος που να προλάβει να τρέξει και να ελέγξει την άναρχη ανάπτυξη. Έτσι δημιουργείται το άλλοθι για τον ασύδοτο κερδοσκοπισμό.

Ερ: Σε συνέντευξη τύπου στην Κω, ο επικεφαλής της παράταξή σου Ν. Παπανικόλας, μίλησε για «αλλαγή σελίδας στο Νότιο Αιγαίο». Πώς θα γίνει αυτή η «αλλαγή»; Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες για την περιοχή μας; Ποια είναι η «εναλλακτική» σας πρόταση;

Μ.Π.: Η αλλαγή σελίδας σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα όλων μας να ξεπεράσουμε τις παθογένειες και τις στείρες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και να συνεννοηθούμε με όρους δημοκρατικού προγραμματισμού πώς πρέπει να διαχειριστούμε τον πλούτο των νησιών μας, να διεκδικήσουμε τεκμηριωμένα τους εφαρμοστικούς νόμους σε κάθε νομοσχέδιο για το άρθρο 101 του Συντάγματος για τα νησιά, να συσπειρώσουμε τις δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις, να εμπνεύσουμε τους νέους να συμμετέχουν αξιοποιώντας την κατάρτισή τους για την ομαλή μετάβαση στην νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Ερ: Πώς κρίνεις το έργο της περιφέρειας στο νησί μας και κατ’ επέκταση, πώς οραματίζεσαι την παρουσία της στον τόπο μας;

Μ.Π.: Η συγκεντρωτική αντίληψη της απερχόμενης περιφερειακής αρχής στην διαχείριση των πόρων και των αρμοδιοτήτων, περιφρόνησε επιδεικτικά τις πραγματικές ανάγκες των νησιών μας, π.χ. στην παροχή υπηρεσιών υγείας, παιδείας και στήριξης του πρωτογενή τομέα, προβάλλοντας ως κυρίαρχα τα έργα βιτρίνας. Οραματίζομαι μια περιφέρεια που θα συνδράμει τις τοπικές κοινωνίες με την οργάνωση των υπηρεσιών της αρμοδιότητάς της, που θα εκχωρήσει αρμοδιότητες και πόρους, ώστε τα νησιά μας να γίνουν τόπος ευζωίας και για τους πολίτες αλλά και για τους επισκέπτες μας.

Ερ: Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Γιατί το εκλογικό Σώμα να επιλέξει τη «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο»;

Μ.Π.: Η εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου είναι καθοριστική για  την ποιότητα της δημοκρατίας στα νησιά μας. Η λεηλασία του προοδευτικού χώρου διασφάλισε μόνο όσους συναλλάσσονται με τους μηχανισμούς εξουσίας. Η κοινωνία οφείλει να επιλέξει κρίνοντας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, εκείνα τα πρόσωπα που θα τον εκπροσωπήσουν με ανιδιοτέλεια. Η νέα εποχή προσδοκά να εκφράσει τους πολίτες που υπερβαίνουν τους εκβιασμούς  του πελατειακού συστήματος για να συνθέσουν την κοινωνία σε μια προσπάθεια αναγέννησης της αξιοκρατίας και του σεβασμού του δημόσιου πλούτου που παράγουμε.

Ερ: Μαρία, εύχομαι καλή επιτυχία στην παράταξή σου, ιδιαίτερα δε σε εσένα προσωπικά. Θα ήθελα να κάνεις τον επίλογο της συνέντευξής μας.

Μ.Π.: Κι εγώ σου εύχομαι καλή δύναμη και θετική ενέργεια ικανή να αποκρούσει την αρνητική  που υπάρχει στο προεκλογικό σκηνικό. Σε ευχαριστώ που με τις ερωτήσεις σου με διευκολύνεις να εκφράσω τις σκέψεις και τις απόψεις μου ώστε να κριθώ από το εκλογικό σώμα για αυτό που πρεσβεύω. 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Κ. Καϊσερλης: Κείμενα διαλόγου για το πενταετές σχέδιο ανάπτυξης της Κω

Κ. Καϊσερλης: Κείμενα διαλόγου για το πενταετές σχέδιο ανάπτυξης της Κω Με ευθύνη της προσωρινής Διοίκησης του Ομίλου, συστάθηκε η επιτροπή προετοιμασίας  για την σύνταξη

Advertorials

Η Κ. ΑΣΗΜΙΝΑ ΤΖΙΚΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ELVIAL, ΣΤΟ ΣΕΒ4GROWTH – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ

Η Κ. ΑΣΗΜΙΝΑ ΤΖΙΚΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ELVIAL, ΣΤΟ ΣΕΒ4GROWTH – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ H κ. Ασημίνα Τζίκα Διευθύνουσα Σύμβουλος της ELVIAL και Γενική

©2020 radioproto.gr