Ο πρ. Υφ. Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης στο Ράδιο Πρώτο μιλά για την υβριδική εισβολή. Προτείνει την δημιουργία δομής στη Σύρνα και το κλείσιμο των 5 Hot Spot

Share This Post

 

Ο πρ. Υφ. Εξωτερικών  Γ. Βαληνάκης στο Ράδιο Πρώτο μιλά για την υβριδική εισβολή. Προτείνει την δημιουργία δομής στη Σύρνα και το κλείσιμο των 5 Hot Spot

«Η Ελλάδα ως κράτος την δεδομένη χρονική στιγμή της υβριδικής εισβολής βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών και πανεπιστημιακός κ. Γιάννης Βαληνάκης μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο 91.5.

Υβριδική εισβολή

Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε εκτενώς στις νέες μορφές εισβολών όπου δεν υπάρχουν όπλα και τις νέες μορφές απειλών. Ο κ. Βαληνάκης πρόσφατα είπε άλλωστε ότι η χώρα μας δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση στα ανατολικά της σύνορα μέσω μιας καθοδηγούμενης, βάσει τουρκικού σχεδίου, εισβολής οργανωμένων ομάδων.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα ως μία ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να είναι προσεκτική , κάτι που κάνει καθώς υπάρχουν κανόνες δικαίου.

 «Δίνουμε ένα μήνυμα ότι φυλάσσονται τα σύνορά μας και δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους προσβολές. Σε ότι αφορά εμάς εδώ στην Κω, είμαστε ένα τουριστικό νησί και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για την εικόνα που θα στείλουμε προς τα έξω. Στην εποχή της ταχείας πληροφόρησης και των μέσων κοινωνικών δικτύων , μία μόνο εικόνα μπορεί να μας βλάψει. Όχι σε αυθαίρετες ενέργειες και να μην δρούμε παρορμητικά αλλά με την λογική. Έχουμε ένα στόχο να διατηρήσουμε τον τουρισμό καθώς τις προηγούμενες χρονιές λόγω των γεγονότων είχε πληγεί. Βέβαια αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση του καθένα είναι λογικό».

Πλωτά Hot Spot

Ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στους τρόπους αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος και πως μπορεί αποτραπεί η έλευση παράνομων μεταναστών. Παρέθεσε τις προτάσεις του που είχε δουλέψει ο ίδιος την περίοδο 2004- 2009 και μάλιστα κάποιες από αυτές είχαν συζητηθεί και σε διεθνή επίπεδο.

« Κάνω συγκεκριμένες προτάσεις ως επιστήμονας αλλά και πολιτικός. Από το 2009 είχε ξεκινήσει το σχέδιο με την ακτοφυλακή και την Frontex. Κάποιοι έχουν παράπονα από την Frontex όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι έρχονται ενισχύσεις. Υπογραμμίζω ότι οι δικές μας αντοχές είναι στα όριά τους αν και γίνεται μία ορθή αντιμετώπιση του θέματος.

Η δική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν Hot Spots στα κατοικημένα νησιά για πολλούς λόγους μεταξύ αυτών και εθνικούς. Άκουσα τους συμπατριώτες μου και τις προτάσεις περί μεταφοράς σε άλλα νησιά που δεν έχουν κατοίκους. Η πρότασή μου είναι 2 πλωτά Hot Spots. Το είχαμε συζητήσει με την Ολλανδία λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή και με Έλληνα εφοπλιστή.  Επίσης 1 οργανωμένο κέντρο διαμονής σε ακατοίκητο νησί όπου θα παραμένουν οι μετανάστες έως την απέλασή τους».

Πρόταση δημιουργίας δομής στην ακατοίκητη Σύρνα

Ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι το κατάλληλο ακατοίκητο νησί είναι η Σύρνα που βρίσκεται στα Δωδεκάνησα , όχι στα ανατολικά σύνορα αλλά στο κέντρο του Νοτίου Αιγαίου. Η δημιουργία στη Σύρνα ενός κέντρου,  εκτιμά ο καθηγητής ότι θα οδηγήσει στο σταδιακό κλείσιμο των σημερινών Χοτ Σποτ και στα 5 νησιά και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να έρθουν οι μετανάστες καθώς δεν θα υπάρχει ελπίδα παραμονής. « Αυτό είναι το κλειδί, η αποτροπή. Η Σύρνα συγκεντρώνει τα στοιχεία εκείνα που την καθιστούν ιδανική για την δημιουργία ενός κέντρου με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κάτι που ζητούν αρκετοί συμπατριώτες Δωδεκανήσιοι».

Μετά από 10 χρόνια σιωπής , ο Γιάννης  Βαληνάκης παρεμβαίνει στο διάλογο για το μεταναστευτικό  

Ο πολύπειρος πολιτικός δεν δίστασε να απαντήσει και σε ερώτηση που αφορούσε την διακριτική του πολυετή απουσία από τον δημόσιο πολιτικό λόγο αλλά και για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, η ατζέντα άλλαξε και η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί τις προτάσεις που έχει θέσει δημοσίως.

« Είχα πάρει μία απόφαση να μην μιλήσω για 10 χρόνια για την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Αλλά οι εξελίξεις με την Τουρκία με έκαναν να αλλάξω γνώμη και θεώρησα ότι πρέπει να γνωστοποιήσω τις θέσεις μου. Ενόψει και της κυκλοφορίας του βιβλίου μου « Η Ελλάς των Τεσσάρων Θαλασσών», αποφάσισα να μιλήσω. Είναι ρομαντική η σκέψη ότι ο Ερντογάν θα σταματήσει εδώ. Άρα πρέπει να δούμε εμείς πως θα τον σταματήσουμε. Θέλουμε δυνατές λύσεις όχι ασπιρίνες. Η Σύρνα θα κλείσει τα 5 Χοτ Σποτ σταδιακά . Είναι στόχος καθαρά εθνικός και το θέλουν οι συμπατριώτες».

  • Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή και πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ΄κ. Άγγελος Συρίγος Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Α΄Αθηνών ΝΔ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ο κ. διευθυντής της εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” Μανώλης Κοττάκης και ο ίδιος ο συγγραφέας.

 

Περισσότερα για εξερεύνηση

Αθλητικά Νέα

Oμιλία για την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού με θέμα «Εκπαιδευτικά συμπόσια & αθλητικές διοργανώσεις ως μέσα επανατοποθέτησης της τουριστικής Κω»

  Oμιλία για την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού με θέμα «Εκπαιδευτικά συμπόσια & αθλητικές διοργανώσεις ως μέσα επανατοποθέτησης της τουριστικής Κω» Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας

Αθλητικά Νέα

Ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας

  Ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας Με σύνθημα «Συνδυάζω –Μετακινούμαι» ο Δήμος Κω συμμετέχει στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα

©2020 radioproto.gr is made with by