Ο Κώος Μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης στέλνει τις ευχές του, μοιράζεται Αγιορίτικες γιορτινές συνταγές και ετοιμάζεται για επίσημο γεύμα παρουσία του Βασιλιά Καρόλου (ηχητικό)

Share This Post

Ο Κώος Μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης στέλνει τις ευχές του, μοιράζεται Αγιορίτικες γιορτινές συνταγές και ετοιμάζεται για επίσημο γεύμα παρουσία του Βασιλιά Καρόλου (ηχητικό)

Ο συμπατριώτης μας μοναχός Νικήτας Αγιορείτης, έστειλε τις ευχές του για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μέσω του Ράδιο Πρώτο και Βήμα της Κω. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Πάρη Λαδικού μίλησε με λόγια αγάπης για το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου. Παράλληλα με τις ευλογίες του, μοιράστηκε συνταγές Αγιορίτικες καθώς είναι γνωστό ότι ο γέροντας ξεχωρίζει παγκοσμίως για τις γαστρονομικές του ικανότητες, ενώ αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα θα συναντηθεί με τον Βασιλιά Κάρολο στο Λονδίνο στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.

Ευχές γεμάτες αγάπη και νόημα

« Στο Άγιο Όρος γιορτάζουμε με διαφορά 13 ημέρες τα Χριστούγεννα καθώς ακολουθείται το παλαιό ημερολόγιο σε όλες τις μονές. Βρίσκομαι στην Ορεστιάδα αυτές τις ημέρες, η καρδιά μου όμως και οι προσευχές μου είναι στην Κω και στους συμπατριώτες για καλές γιορτές με υγεία και αγάπη».

Ο μοναχός Νικήτας παρουσιάζει την κουζίνα του στο Λονδίνο παρουσία του Βασιλιά Καρόλου

Όπως αποκάλυψε ο μοναχός Νικήτας, το επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί το Λονδίνο κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου για να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις του απόδημου ελληνισμού. Μάλιστα, στο επίσημο τραπέζι, θα τιμήσει με την παρουσία του ο ίδιος ο Βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος με κάθε ευκαιρία τιμά την ελληνική καταγωγή του πατέρα του, με τον ίδιο να διατηρεί στενές σχέσεις με το Άγιο Όρος και τον ορθόδοξο κόσμο.

« Έχω προσκληθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου για να κάνω μία παρουσίαση με βάση της κουζίνα του Αγίου Όρους. Το παρόν θα δώσει ο Βασιλιάς Κάρολος και η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 17 Φεβρουαρίου. Καλεσμένοι είναι περίπου 150 Κύπριοι της Αγγλίας. Το μενού έχει ήδη βγει και Θεού θέλοντος θα είμαστε εκεί».

Σε ερώτηση για το Βασιλιά και τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος, ο γέροντας αποκάλυψε ότι έχει γνωρίσει τον Κάρολο πριν από περίπου 10 χρόνια στο Άγιο Όρος και έχουν συναντηθεί έκτοτε , αρκετές φορές. « Επισκέπτεται τακτικά το Άγιο Όρος. Γνωριζόμαστε τουλάχιστον μία δεκαετία. Δεν είμαι βέβαια ο μόνος μοναχός που γνωρίζει τον Βασιλιά, είναι αρκετοί. Με κάποιους έχει αναπτυχθεί μία πνευματική φιλία και πιο προσωπική σχέση.

Οι γιορτές στο Άγιο Όρος και την ακριτική Ορεστιάδα

« Μου λείπει το νησί μας όμως αυτές τις ημέρες στην ακριτική Ορεστιάδα όπου έχω πολλούς φίλους, ζω τις ωραίες παραδόσεις και έθιμα. Για παράδειγμα την παραμονή των Χριστουγέννων υπάρχει έθιμο να παραθέτουν στο τραπέζι 9 διαφορετικά πιάτα νηστίσιμα συνοδεία θρακιώτικων τραγουδιών».

Ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές με υγεία πνευματική και σωματική για τα δύσκολα και τα εύκολα που θα έρθουν. « Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και τις χαρές και τις λύπες. Δυστυχώς αυτή είναι η ζωή. Με αισιοδοξία προχωράμε».

Το εορταστικό μενού του Αγίου Όρους και τα μυστικά του γέροντα

Ο μοναχός Νικήτας Αγιορείτης ένας νησιώτης Κώος,  έμαθε τα πάντα για τα ψάρια και θαλασσινά κοντά στον πατέρα του. Ως μοναχός, έχει ένα από τα κοπιαστικά διακονήματα στο Άγιον Όρος… αυτό του μάγειρα.

Μαζί με τους λιγοστούς μοναχούς στο Κελί της Πορταΐτισσας, ο μοναχός Νικήτας καλλιεργεί ό,τι χρειάζεται για το καθημερινό φαγητό. Μαζί ψαρεύουν κι εκείνος μαγειρεύει. Ανάλογα με την ημέρα και την περίοδο, αν είναι νηστεία ή όχι, φτιάχνει αντίστοιχα φαγητά.

Η μαγειρική για τον μοναχό Νικήτα Αγιορείτη είναι μυσταγωγία. Θέλει πολύ μεράκι, αγάπη και αγνά υλικά. Για αυτό αξιοποιεί τα δώρα της φύσης και μαζεύει βότανα και χόρτα από τα ευλογημένα εδάφη του Άθωνα. Τα προσθέτει στα φαγητά και αποκτούν άλλη νοστιμιά.

« Εμείς στο Άγιο Όρος δεν τρώμε κρέας. Οπότε το μενού των Χριστουγέννων και των ημερών γιορτής είναι ροφός μαγειρευτός στα ξύλα με ζωμό με διάφορα λαχανικά όπως πράσα, αγκινάρες, καρότα, πατάτες , ότι υπάρχει σε λαχανικό εποχής ή και σκέτο επειδή είναι ένα φαγητό λιπαρό. Πάντα μετά από μεγάλη αγρυπνία προσφέρουμε ψαρόσουπα και ψάρι αγιορείτικο φιλέτο μαγειρεμένο σε ξύλα σε μεγάλα καζάνια, στο οποίο παίζει μεγάλο ρόλο η φωτιά. Πρέπει να είναι μεγάλη η φωτιά, να αγκαλιάζει το καζάνι για να χυλώσει το φαγητό.  Παραμονή τρώμε αλάδωτη ρεβυθάδα».

Τα έθιμα του Αγίου Όρους

Ο πάτερ Νικήτας αφού αναφέρθηκε στα φαγητά του δωδεκαημέρου, μίλησε για τις ημέρες αυτές στο Άγιο Όρος. Οι μοναχοί φεύγουν από τα κελιά και επισκέπτονται τις μονές στις οποίες ανήκουν για να ανταλλάξουν ευχές. Τα Θεοφάνια γίνεται η ρίψη του Σταυρού στην μονή Ιβήρων με παιδιά των σχολών να πέφτουν για να τον πιάσουν όπως θέλει το εκκλησιαστικό έθιμο. « Τα παιδιά μαζεύουν λεφτά για να πάνε οι τελειόφοιτοι εκδρομή στη Κωνσταντινούπολη. Μία παράδοση χρόνων. Βεβαίως έχουμε επισκέπτες για τις γιορτές και βουτάνε επίσης. Κλείνει το δωδεκαήμερο με την γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου».

« Η Μπαλάντα των Χριστουγέννων», ο Νότης και ο Πέτρος Καΐσερλης

Τέλος έστειλε εκ νέου τις ευχές του στους απανταχού Κώους δίνοντας μηνύματα αγάπης , δύναμης και συγχώρεσης. Ο Πάρης Λαδικός του αφιέρωσε το τραγούδι του Νότη Σφακιανάκη « Η Μπαλάντα των Χριστουγέννων». Εκεί ο γέροντας αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια με τον Νότη στην Κω και παράλληλα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και την θλίψη του για την απώλεια του Πέτρου Καΐσερλη.

Σάντυ Λαδικού

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη παρακάτω: 

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Σε τροχιά επιτυχιών η ομάδα ρομποτικής του In Studies  – Νέα επιτυχία στην Ρόδο. Επόμενη στάση η Θεσσαλονίκη

  Σε τροχιά επιτυχιών η ομάδα ρομποτικής του In Studies  – Νέα επιτυχία στην Ρόδο. Επόμενη στάση η Θεσσαλονίκη Ένα ταξίδι γεμάτο ελπίδες και όνειρα

Ενημέρωση

Ο Ιμάμης Κω στο Ράδιο Πρώτο για την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία – Συρία (ηχητικό)

  Ο Ιμάμης Κω στο Ράδιο Πρώτο για την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία – Συρία (ηχητικό) Το πρωί της Τρίτης

©2020 radioproto.gr is made with by