Ο Καλυμνιακής καταγωγής Αρχιεπίσκοπος Αγγλίας κ. Νικήτας θα τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο – Είχε παραστεί στην ενθρόνιση του Καρόλου και στην κηδεία της Ελισάβετ

Ο Καλυμνιακής καταγωγής Αρχιεπίσκοπος Αγγλίας κ. Νικήτας θα τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο – Είχε παραστεί στην ενθρόνιση του Καρόλου και στην κηδεία της Ελισάβετ

Ο Καλυμνιακής καταγωγής αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας πρόκειται να τελέσει την επιμνημόσυνη δέηση για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Bayswater στο Λονδίνο.

Ο ορθόδοξος ποιμενάρχης επιβεβαίωσε την παρουσία του και μάλιστα έκανε δηλώσεις αναφέροντας ότι το μνημόσυνο θα είναι ανοικτό για όσους θέλουν να παραστούν και να τιμήσουν τη μνήμη του Κωνσταντίνου.

Είναι γνωστό ότι ο τέως βασιλιάς ζούσε στο Λονδίνο μαζί με την οικογένειά του και συνέβαλε στην ενίσχυση της ελληνικής κοινότητας της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας ο οποίος έχει καταγωγή από την Κάλυμνο και είναι γέννημα – θρέμμα της Φλόριντα της Αμερικής, θα πρωτοστατήσει όπως άλλωστε έκανε σε άλλες σπουδαίες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο ίδιος δήλωσε:

«Κατά τη διάρκεια επίσκεψής μου στην Ελλάδα είχα συνάντηση με τον πρίγκιπα Παύλο. Αυτό συνέβη πριν από περίπου 2, 3 εβδομάδες. Συναντηθήκαμε ένα πρωινό και συζητήσαμε όλες τις λεπτομέρειες της επιμνημόσυνης δέησης. Είναι ένας ευγενικός και καλός άνθρωπος.

Με τον πρίγκιπα μιλήσαμε στα ελληνικά. Εξακολουθεί να έχει μεγάλο σεβασμό για τον πατέρα του. Μιλάει με μια ταπεινότητα, με ευγένεια και με τεράστιο σεβασμό θα έλεγα για τον πατέρα του και επειδή είναι μια ορθόδοξη οικογένεια και ο πατέρας του ήταν χριστιανός ορθόδοξος θεωρώ ότι έχουμε όχι μόνο την θρησκευτική υποχρέωση αλλά και την ανθρώπινη υποχρέωση να τελέσουμε μια λειτουργία για την ανάπαυση της ψυχής του.

Το μνημόσυνο θα τελεστεί την ερχόμενη Τετάρτη και θα προεξέχω. Δεν θα είναι ένα απλό μνημόσυνο καθώς έχουμε στείλει προσκλήσεις στον ιερό κλήρο στους προέδρους των ελληνικών συλλόγων και σε όσους μπορούν εδώ στο Λονδίνο να παραστούν. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που θυμούνται τον τέως βασιλιά. Προσεύχονται όχι μόνο για εκείνον αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια του. Όσοι επιθυμούν θα έχουν το ελεύθερο να παραστούν γιατί κάτι τέτοιο επιτρέπεται εδώ. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση το θέλει και ο ίδιος ο πρίγκιπας Παύλος και πιστεύω ότι το θέλει όλη του η οικογένεια.

 Δεν το συζητάμε είναι μια εκκλησία και όποιος θέλει μπορεί να έρθει να προσευχηθεί και να ανάψει ένα κερί. Νομίζω ότι το γεγονός ότι θα τελέσω το μνημόσυνο είναι μια συμβολική και ιστορική στιγμή. Είναι κάτι σαν μια ευλογία αν το θεωρείς έτσι. Ήμουν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Ήμουν συν ενθρόνιση του βασιλιά Καρόλου και τώρα θα παραβρίσκομαι στην επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώην βασιλιά της Ελλάδος».

Την επόμενη εβδομάδα θα τελεστούν στο Λονδίνο δύο ξεχωριστά μνημόσυνα εις μνήμην του τέως βασιλιά. Η πρώτη τελετή θα λάβει χώρα στον Άγιο Γεώργιο στο Ουίνσδορ όπου θα παραστεί η ίδια η βασίλισσα Καμίλλα καθώς και μέλη βασιλικών οικογενειών άλλων χωρών. Η λειτουργία θα είναι στα πρότυπα της αγγλικανικής εκκλησίας.

Στη συνέχεια θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία με κάθε επισημότητα αλλά και με ανοικτή πρόσκληση προς το κοινό.

Σάντυ Λαδικού

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα μετο Έκτακτο Δελτίο Αναγγελίας Θυελλωδών Ανέμων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που ισχύει έως  αύριο Τετάρτη 24-04-2024

©2020 radioproto.gr