Ο Άγγελος Συρίγος γράφει για τον καθηγητή του Μανώλη Χατζηγιακουμή

Ο Άγγελος Συρίγος γράφει για τον καθηγητή του Μανώλη Χατζηγιακουμή

Ο βουλευτής και καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής με αφορμή τον θάνατο του σπουδαίου Μανώλη Χατζηγιακουμή έγραψε τα παρακάτω: 
” Κάποια βράδια, παίρνω στα χέρια μου την Οδύσσεια και απολαμβάνω τη σύγκριση του νέου ελληνικού κειμένου με τη μορφή της γλώσσας μας όπως ήταν πριν από 3.000 χρόνια. Οδηγός μου σε αυτή την περιπλάνηση (και μεταφραστής έξοχος) ο Μανόλης Χατζηγιακουμής που ετελεύτησε τον βίο του την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024.

Ήταν κατά κυριολεξίαν μία πολυσχιδής προσωπικότητα:
-κορυφαίος νεοελληνιστής (η διατριβή του Νεοελληνικαί πηγαί του Σολωμού, το 1968, ανέδειξε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ο Σολωμός είναι «εθνικός ποιητής»),
-κλασικός φιλόλογος (η μνημειώδης μετάφραση της Οδύσσειας),
-εραστής της εκκλησιαστικής μουσικής (το έργο του «Χειρόγραφα Εκκλησιαστικής Μουσικής 1453-1821» ανέδειξε τον γλωσσικό και μουσικό πλούτο του γένους στην πιο μαύρη περίοδο της ιστορίας μας),
-ερευνητής ακούραστος (με ένα μαγνητόφωνο κατέγραψε τον «μουσικό θησαυρό της Κω» ενώ χιλιάδες είναι οι ώρες καταγραφής της βυζαντινής μουσικής από ψάλτες σε όλον τον ελληνικό χώρο)
-λάτρης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (την υπηρέτησε διασώζοντας πλείστα όσα κτίσματα στο χωριό του, Ασφενδιού στην Κω).
Για εμένα όμως όπως και για πολλούς άλλους (πολλές εκατοντάδες) υπήρξε πρωτίστως ο Δάσκαλός μας στο φροντιστήριο για να περάσουμε στο Πανεπιστήμιο.
Όλα αυτά που προανάφερα, τότε μάς ήταν άγνωστα. Εμείς βλέπαμε έναν αυστηρό καθηγητή που, αλίμονο, εάν δεν είχαμε διαβάσει το μάθημα. Θυμάμαι αρκετές φορές που φεύγαμε από το φροντιστήριο της Σόλωνος 119 γύρω στα μεσάνυχτα διότι κάποιοι από εμάς δεν είχαμε διαβάσει αυτά που έπρεπε.
Μετά από κάποιες φορές που μας το είχε κάνει, έπαψε και η ανησυχία στο σπίτι «γιατί άργησε το παιδί;». «Έχει Χατζηγιακουμή» ήταν η απάντηση. Όχι «φροντιστήριο»… «Χατζηγιακουμή!»
Τότε τον τρέμαμε.
Στα επόμενα χρόνια, μετά το φροντιστήριο, γνώρισα μία γοητευτική προσωπικότητα με διαπεραστικά γαλανά μάτια, που του άρεσε να σχολιάζει τα άρθρα μου γραμματικά και συντακτικά. Μόνιμο παράπονό του ήταν η επιμονή μου να χρησιμοποιώ στον γραπτό μου λόγο τριτόκλιτα ουσιαστικά («η πόλις, της πόλεως» και όχι «η πόλη, της πόλης»).
«Να γράφεις όσο πιο απλά γίνεται και στα νοήματα και στη μορφή της γλώσσας», μου έλεγε. «Αυτό είναι το δύσκολο».
Δάσκαλε που εμείς οι μαθητές είχαμε την ευτυχία να μας σφραγίσεις, αναπαύσου εν ειρήνη”.

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα μετο Έκτακτο Δελτίο Αναγγελίας Θυελλωδών Ανέμων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που ισχύει έως  αύριο Τετάρτη 24-04-2024

©2020 radioproto.gr