Οι θέσεις των 4 πρώην Δημάρχων για την κοινωνία και το Δήμο – Ποιος ο στόχος τους

Share This Post

Οι θέσεις των 4 πρώην Δημάρχων για την κοινωνία και το Δήμο – Ποιος ο στόχος τους

Συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ παραχωρούν αυτήν την ώρα οι  πρώην Δήμαρχοι του Νησιού (Κώστας Καϊσερλης και Βασίλης Χατζηγιακουμής), όπου παρουσιάζουν τις θέσεις τους για την κοινωνία και τον Δήμο της Κω. Αναλυτικά το κείμενο της εισήγησης:

Αγαπητοί μας συμπατριώτες και συμπατριώτισσες

Εν όψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών πρώτου και δεύτερου βαθμού της νέας πενταετούς δημοτικής περιόδου, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του νησιού μας τα προσεχή χρόνια, παίρνουμε το πολιτικό θάρρος που πηγάζει από την προσφορά μας στα κοινά και από την αποκτηθείσα εμπειρία μας, να δημοσιεύσουμε τις απόψεις μας για τον Δήμο που η Κως θα έπρεπε να έχει.

Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η πρόθεση μας δεν είναι, κατά κανέναν λόγο και τρόπο, η ενεργός συμμετοχή μας σε παρατάξεις και εκλογικές διαδικασίες. Πρόθεση μας, συναισθανόμενοι τις ευθύνες μας, είναι να επισημάνουμε τους κινδύνους από τον εφησυχασμό της κοινωνίας και να προτείνουμε εφικτές λύσεις, που θα οδηγήσουν τον Δήμο και την κοινωνία μας στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και της υποχρέωσης για συμμετοχή και δημιουργία.

Οι πολιτικές κατευθύνσεις που προτείνουμε και οι πολιτικές δράσεις που θα τις συνοδεύσουν υλοποιούμενες τα πέντε χρόνια, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πρυτανεύσουν στις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων και των παρατάξεων που θα διεκδικήσουν την διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Κυρίως όμως θα πρέπει να πρυτανεύσουν στις απαιτήσεις τις ίδιας της κοινωνίας μας, που ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται άθελα της από την ουσιαστική συμμετοχή της στην επίλυση των δικών της προβλημάτων.

1ο Βασική προϋπόθεση της επίλυσης των τοπικών προβλημάτων είναι η ύπαρξη και η δημιουργία ενός ισχυρά οργανωμένου Δήμου, ικανού να παρεμβαίνει ουσιαστικά στην γρήγορη επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, να προλαμβάνει και να ανοίγει καινούργιους δρόμους σε δράσεις και έργα. Στην ουσία ο ισχυρός Δήμος θα πρέπει να ανταποκρίνεται επάξια στην ζωντανή κοινωνία του νησιού μας ώστε, πέραν της κάλυψης των αναγκών της, να δημιουργεί συνθήκες συμμετοχής και δημιουργίας. Να γίνει δηλαδή ξανά ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της Κω από την πλευρά του Δημόσιου τομέα, ώστε σε συνεργασία και συνύπαρξη με τον ιδιωτικό τομέα, να επαναφέρουμε την περιοχή μας στην πρωτοπορία των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, αναγκαιότητα που απαιτεί ο τουριστικός μας προσανατολισμός.

Προς αυτή την κατεύθυνση από σήμερα πρέπει να προετοιμαστεί σχέδιο νέου οργανισμού του Δήμου που θα κατατεθεί τις πρώτες ημέρες της νέας δημοτικής περιόδου και θα διεκδικηθεί από την κυβέρνηση η κάλυψη με προσλήψεις όλων των μονίμων οργανικών θέσεων, αλλά και του πάγιου εποχικού προσωπικού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών διοίκησης των αποκεντρωμένων οντοτήτων των πρώην Δήμων.

 Η απόρριψη των προσλήψεων από την κυβέρνηση θα πρέπει να τύχει της άμεσης αντίδρασης του δημάρχου και όλων των δημοτικών συμβούλων, που κλιμακούμενη πρέπει να φτάσει, αν απαιτηθεί, μέχρι την παραίτηση.

Παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να προταθούν λύσεις για το τεράστιο θέμα της αδυναμίας του Δήμου να επεμβαίνει ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ σε θέματα συντήρησης των αστικών υποδομών και της οδοποιίας, ώστε να μην εξαρτάται στον τομέα αυτό από τις εργολήπτριες εταιρείες. Οι λύσεις αυτές υπάρχουν και εάν εφαρμοστούν , θα ικανοποιήσουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, ώστε να συσπειρωθούν, να αποδεχθούν και να συμμετάσχουν στους μεγάλους στόχους.

2ο Βασική προϋπόθεση της παραπέρα ανάπτυξης της Κω και της προστασίας του σημερινού κοινωνικού, οικονομικού και επαγγελματικού ιστού της, είναι η άμεση εφαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού και η άμεση πολεοδόμηση των οικισμών, που θα σταματήσει την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών και την απαξίωση των ακινήτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός και η πολεοδόμηση των οικιστικών περιοχών θα πρέπει να είναι το πρώτο μεγάλο έργο που θα πρέπει να δημοπρατηθεί από τον Δήμο και με ευθύνη του Δήμου, με στόχο μέσα στον συντομότερο δυνατό χρόνο να έχουν θεσμοθετηθεί, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν την τουριστική προσφορά.

3ο Η κοινωνική συνοχή, η συσπείρωση και η ενεργοποίηση της κοινωνίας ώστε να εμπιστευτεί και να υποστηρίξει τον δικό της Δήμο, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων από τον ίδιο τον Δήμο για την επίλυση των προβλημάτων προστασίας της υγείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί από τον Δήμο σε συνεργασία με όλες τις επιστημονικές και παραγωγικές δυνάμεις του νησιού μας, η διερεύνηση της δυνατότητας λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αντιμαχείας, όπως επίσης και του κτιρίου του ΙΚΑ Πλατανίου. Λύσεις υπάρχουν, και μια ζωντανή κοινωνία που υποφέρει και βρίσκεται σε απόγνωση από την κατάσταση του νοσοκομείου μας, έχει την δύναμη να τολμήσει και να δώσει την απάντηση.

4ο Η ανάταση της κοινωνίας και η πίστη της ότι υπάρχει ευοίωνο αύριο και ότι μπορεί να ελπίζει για κάτι μεγαλύτερο, θα εμπεδωθεί με την προώθηση και υλοποίηση μέσα στην πενταετία δύο μεγάλων έργων με πρωτοβουλίες του Δήμου και την σύμπραξή του με τον ιδιωτικό τομέα.

Προς αυτή την κατεύθυνση να προετοιμαστεί από τώρα και να προωθηθεί άμεσα η κατασκευή και λειτουργία της επέκτασης της β΄ φάσης της Μαρίνας και των Ιαματικών λουτρών, με συμπράξεις δημοτικού και ιδιωτικού τομέα και με βασικότερες προϋποθέσεις της λειτουργίας τους την υποστήριξη των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και την εντοπιότητα στις προσλήψεις. Η πρόταση των συγκεκριμένων έργων σχετίζεται με την επιτακτική ανάγκη αναζωογόνησης του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα την διαφύλαξη των οικονομικών του Δήμου για άλλους μεγάλους στόχους.

5ο. Ξεκάθαρα και πρώτης προτεραιότητας δράσεις της νέας δημοτικής περιόδου θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των δημοτικών πλουτοπαραγωγικών πηγών του νησιού, με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, με την υποστήριξη των επιχειρήσεων και την εργασιακή απασχόληση των νέων επιστημόνων μας, καθώς επίσης και τις δραστηριότητες της νέας γενιάς στα θέματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του πρωτογενή τομέα. Δεκάδες είναι τα ανεκμετάλλευτα σημεία του νησιού μας που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και παράλληλα να αναδείξουμε και να εκμεταλλευτούμε.

Προς τούτο από σήμερα θα πρέπει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, να αναλυθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης τους και να ιεραρχηθούν οι τρόποι και οι προτεραιότητες εκμετάλλευσης τους μέσα από ένα ευρύ συμμετοχικό διάλογο με την ίδια την κοινωνία και τους φορείς της.

6ο. Τέλος απόλυτη και καθαρή θα πρέπει να είναι η πρόθεση και η λειτουργία του νέου δημοτικού συμβουλίου στα θέματα των σχέσεων του Δήμου με την κυβέρνηση και ιδίως την Περιφέρεια. Η διοικητική αυτοτέλεια και η οικονομική αυτάρκεια του Δήμου θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές που πηγάζουν από τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής της αρχής, στα θέματα του δημοκρατικού προγραμματισμού στόχων και έργων. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι αρχές είναι άγνωστες και καταστρατηγούνται από τις ίδιες τις κυβερνήσεις και δυστυχώς και την αποκαλούμενη αυτοδιοίκηση του δεύτερου βαθμού η οποία, εκτός όλων των άλλων απαξιώνει με την ανύπαρκτη δράση της και τα προσβλητικά για την κοινωνία μας σχόλια το δεύτερο σε οικονομική ισχύ νησί της Περιφέρειας. 

Προς τούτο διεκδικούμε ακόμα και δικαστικά τις αρμοδιότητες που σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό χάρτη τοπικής αυτονομίας είναι τοπικές υποθέσεις όπως για παράδειγμα, η διαχείριση των αποβλήτων, οι δρόμοι, η πρόνοια και το αστικό και φυσικό περιβάλλον. Κάθε επιδίωξη προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει διεκδικητικό χαρακτήρα με πράξεις συμμετοχής, και όχι παρακλητικό των αιτημάτων μας.

Τα πέντε χρόνια της προσεχούς δημοτικής περιόδου είναι πολλά, και αυτά που προτείνουμε είναι λίγα για μια κοινωνία που οι πολίτες της μαζί με την αυτοδιοίκηση σε δύσκολες εποχές, πριν από σαράντα και πενήντα χρόνια, με ελάχιστους νέους επιστήμονες, οδήγησαν την Κω στην πρωτοπορία της τουριστικής ανάπτυξης.

Πιστεύουμε ότι η νέα γενιά, εμπλουτισμένη με τις πλούσιες και πολλαπλές επιστημονικές γνώσεις που έχει κατακτήσει, είναι ικανή να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα, εμπιστευόμενη την τεράστια δύναμη που κρύβει μέσα του ο λαός μας και που κάποιοι ιδίως στην κεντρική εξουσία επιθυμούν να αποδυναμώσουν, για να πετύχουν την εξάρτηση της από αυτούς.

Για τους παραπάνω λόγους και στόχους θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε έξω από πολιτικές επιδιώξεις και θέσεις σε έναν παραγωγικό διάλογο που θα έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση νέων ανθρώπων και την συμμετοχή τους στα κοινά, με συγκεκριμένες αρχές και δεσμεύσεις, για τον Δήμο που οραματιζόμαστε και την κοινωνία που επιθυμούμε να παραμείνει ζωντανή.

Καίσερλης Κώστας. Παπανικολάου Ντίνος. Φάκκος Μιλτιάδης. Χατζηγιακουμής Βασίλης.

 

 

Πηγή: www.vimatisko.gr

Video: www.kostv.gr

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Εθνική Επετείου της 25ης Μαρτίου: Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Χριστιάνα Καλογήρου, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση

Εθνική Επετείου της 25ης Μαρτίου: Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Χριστιάνα Καλογήρου, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε

©2020 radioproto.gr is made with by