Ξεκινά η εκπόνηση των μελετών για την επέκταση προβλήτας λιμένα Αγαθονησίου

Share This Post

Ξεκινά η εκπόνηση των μελετών για την επέκταση προβλήτας λιμένα Αγαθονησίου

Η επέκταση της προβλήτας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της περιοχής με όλα τα οφέλη που αυτή θα επιφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού

Στη σύναψη συμφωνητικού ανάθεσης για την εκτέλεση του έργου «Υποστηρικτικές Μελέτες και Οριστική Μελέτη του έργου Επέκταση Προβλήτας Λιμένα Αγαθονησίου», έναντι του συνολικού ποσού των 113.866,10 ευρώ, προέβησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου, Νεκτάριος Κοκκώσης, ο Δήμαρχος Αγαθονησίου, Ευάγγελος Κόττορος και ο εκπρόσωπος του ανάδοχου σχήματος τεχνικών, μελετητικών γραφείων, μετά και την ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

 

Έχει προηγηθεί η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου και Δήμου Αγαθονησίου, βάσει της οποίας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της, καθώς και την υλοποίηση του έργου, που αφορά στην εκπόνηση μελετών (προκαταρκτικής, ΜΠΕ, υποστηρικτικών μελετών και οριστικής μελέτης, σύνταξη τευχών δημοπράτησης) για την εκτέλεση του έργου «Επέκταση Λιμένα Αγαθονησίου».

 

Ειδικότερα, οι μελέτες αφορούν στην κατασκευή (επέκταση) προβλήτας κατ’ επέκταση της υπάρ-χουσας στον όρμο Αγίου Γεωργίου Αγαθονησίου. Η υπάρχουσα αποβάθρα εφάπτεται στα όρια του οικισμού, κατασκευάσθηκε προ 35ετίας περίπου στην ανατολική πλευρά του όρμου και έχει μήκος 80μ x μέσο πλάτος 35μ. Στην κυρίως αποβάθρα δένουν, εκτός από το πλοίο που εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και μεγαλύτερα αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής ή M/S.

Στο παραλιακό τμήμα του οικισμού βρίσκονται τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και καφέ. Η επέκταση της προβλήτας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της περιοχής με όλα τα οφέλη που αυτή θα επιφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, τη βελτίωση της ποιότητας

ζωής των κατοίκων και την φιλοξενία των τουριστών με ή χωρίς σκάφη. Το νέο τμήμα θα εξυπηρετεί την ασφαλή προσέγγιση του πλοίου της γραμμής.

Με την ευκαιρία επέκτασης της προβλήτας, θα κατασκευασθούν στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης κρηπιδώματα – στις θέσεις που υπάρχουν αυτοσχέδια και δένουν αλιευτικά ή σκάφη αναψυχής – με τον εξοπλισμό για την πρόσδεση των σκαφών τις εγκαταστάσεις παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύμα-τος, τηλεφώνου κλπ, και τις εγκαταστάσεις για την αποφυγή ρύπανσης.

Με την επέκταση της αποβάθρας θα καταστεί δυνατή η πρυμνοδέτηση F/B, ασχέτως καιρού, καθώς θα υπάρχει κρηπίδωμα στη νότια πλευρά και οι κινήσεις θα γίνονται εξωτερικά (νότια) της λιμενολε-κάνης όπου ο κύκλος ελιγμών είναι επαρκής. Η προέκταση της προβλήτας εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και στη μεγαλύτερη προστασία στο εσωτερικό του όρμου όπου δένουν σε πρόχειρα κρηπιδώματα αλιευτικά και σκάφη αναψυχής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα χρήσης των κρηπιδωμάτων και κατά τον χειμώνα. Στη θέση των πρόχειρων κρηπιδωμάτων θα κατα-σκευασθούν σύγχρονα με την προοπτική να αυξήσουν τη χωρητικότητα του λιμενίσκου σε σκάφη αναψυχής. Τέλος, αποφασιστικό ρόλο θα παίξει στο θέμα της ασφαλούς διαχείμασης και αλιευτικών σκαφών (περιορισμένου αριθμού).

Η συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης των μελετών ορίζεται σε 21 μήνες από την υπογραφή του συμ-φωνητικού.

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Τάραξε τα «στάσιμα νερά» το 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στην Αρκαδία

Τάραξε τα «στάσιμα νερά» το 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στην Αρκαδία Με επιτυχημένη διοργάνωση στις 17-19 Μαρτίου στην Τρίπολη, όπου

©2020 radioproto.gr is made with by