Ν. Σαντορινιός: Ο πρωτογενής τομέας των νησιών βιώνει μέρες αγωνίας. Ερώτηση για τα αδιάθετα προϊόντα των νησιωτών παραγωγών και προτάσεις για τη στήριξη του κλάδου

Ν. Σαντορινιός: Ο πρωτογενής τομέας των νησιών βιώνει μέρες αγωνίας. Ερώτηση για τα αδιάθετα προϊόντα των νησιωτών παραγωγών και προτάσεις για τη στήριξη του κλάδου

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη ΣΥΡΙΖΑ Αγροτικής Πολιτικής, Σταύρου Αραχωβίτη και του Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, κατατέθηκε χθες ερώτηση με θέμα την έλλειψη σχεδιασμού, από την πλευρά της Κυβέρνησης, για την απορρόφηση των αδιάθετων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα των νησιών.

Οι μέρες της πανδημίας και οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων που επηρέασαν όλη τη χώρα, αποδεικνύεται ότι είχαν περισσότερες και μεγαλύτερες συνέπειες στα νησιά και στις νησιωτικές κοινωνίες. Δεδομένου ότι ο Τουρισμός καλύπτει σε πολλά νησιά μέχρι και το 90% του παραγόμενου ΑΕΠ τους, εύκολα γίνεται κατανοητό το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται αρκετά επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν τον τριτογενή τομέα, ο οποίος φέτος πρόκειται να βιώσει μια ανεπανάληπτη κρίση και ύφεση. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, που εμπλέκονται με τον Τουρισμό, βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομικό μαρασμό, ήδη, ενώ πολλοί κλάδοι, λόγω της μη έναρξης, στην ώρα της, της τουριστικής περιόδου, έχουν ιδιαίτερα προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας.Η ερώτηση, που συνυπογράφεται από νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι ο παραγωγικός τομέας των νησιών, ο οποίος, κατά κύριο λόγο, έχει ως κύριο αποδέκτη και καταναλωτή τις τουριστικές δομές, αντιμετωπίζει σημαντικά και ανυπέρβλητα προβλήματα.

Κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσουργοί, αλιείς και επεξεργαστές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, βιώνουν μέρες αγωνίας για την επιβίωση τον κλάδων τους, αφού η διάθεση των προϊόντων τους είναι σχεδόν αδύνατη. Το γενικευμένο lockdown προκάλεσε τη συσσώρευση μιας ολόκληρης αδιάθετης παραγωγής και η δυνατότητα εκ νέου παραγωγής φαίνεται σχεδόν αδύνατη, λόγω των τεράστιων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, μείωση στην κατανάλωση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και αλιευμάτων έχει παρουσιαστεί φέτος και λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που βιώνουν πολλά νοικοκυριά εποχικών υπαλλήλων, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα των απασχολούμενων στα νησιά.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε τέτοια αδυναμία, ώστε δεν έχουν τα μέσα και τους πόρους να αγοράσουν τα απαραίτητα βοηθήματα (ζωοτροφές, λιπάσματα, κτλ.), που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, και να παράγουν. Από την άλλη, δεν έχει υπάρξει καμία κρατική μέριμνα ώστε να απορροφηθούν μαζικά, τα ήδη υπάρχοντα, αδιάθετα προϊόντα τους και να αποκτήσουν και πάλι τα απαραίτητα κεφάλαιο που χρειάζονται για την επαναδραστηριοποίησή τους.

Οι αρμόδιοι Τομεάρχες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την Κυβέρνηση για αποσπασματικότητα, προχειρότητα και αναβλητικότητα σχετικά με την πολιτική διαχείριση της κρίσης στον αγροτικό τομέα, μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική στήριξη έως σήμερα από την Κυβέρνηση για τα απολεσθέντα εισοδήματα τους, ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια από την πλευρά του Υπουργείου για αξιοποίηση των εναλλακτικών δυνατοτήτων που δίνονται από την ΕΕ για την απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων. Τέλος, στην Ερώτηση σημειώνεται η έλλειψη, από την πλευρά της Κυβέρνησης, σχεδίου για την στήριξη της Νησιωτικότητας, αφού, στοιχεία όπως η γεωγραφική απομόνωση, οι κλειστές οικονομίες, ο περιορισμένος χώρος ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων, δημιουργούν ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες για τα νησιά και την ανάπτυξη των οικονομιών τους.

Τέλος, μέσω της Ερώτησης, προτείνεται να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για το αντιστάθμισμα των μειωμένων εισοδημάτων γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων, στα ελληνικά νησιά. Ενώ ζητείται η άμεση κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου πλάνου για την αντιμετώπιση της μειωμένες ζήτησης αγροτικών προϊόντων, λόγω μείωσης του τουρισμού αλλά και η εφαρμογή ενός προγράμματος απορρόφησης παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, για στήριξη κοινωνικών και κρατικών δομών (όπως πχ. Νοσοκομεία, Στρατιωτικές δομές, δομές φιλοξενίας μεταναστών, κρατικά ιδρύματα, κα)

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Εκδηλώσεις για την φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων σε Μαστιχάρι και Κέφαλο

Εκδηλώσεις για την φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων σε Μαστιχάρι και Κέφαλο Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 2023: το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το άναμμα

©2020 radioproto.gr