Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των αναγκών της κοινωνίας και των νησιών

 

Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των αναγκών της κοινωνίας και των νησιών

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια, ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι με τις εν λόγω διατάξεις η Κυβέρνηση της ΝΔ, για μια ακόμα φορά, ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία, απορρυθμίζει τη νησιωτική πολιτική και διαψεύδει τις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Άλλο ένα νομοσχέδιο- μνημείο κακής νομοθέτησης και πολιτικής εξαπάτησης της ΝΔ

«Πολιτική εξαπάτηση νούμερο 1: Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι πήρατε μια σπουδαία πολιτική απόφαση, να δώσετε στους συνταξιούχους τα αναδρομικά. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα οφειλόμενα ποσά είναι 3,9δις και εσείς παραδέχεστε ότι δίνετε μόνο τα 1,4δις, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνει λόγο για απόδοση ποσού 900εκ. Κάνετε, δηλαδή, μείωση στα αναδρομικά των συνταξιούχων 60%. Αν δεν είναι αυτό πολιτική εξαπάτηση, τι είναι;».

«Πολιτική εξαπάτηση νούμερο 2: Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσα από μέτρα της Κυβέρνησης, ενισχύθηκαν 525.000 ΑΦΜ. Απέφυγε, βλέπετε, τον όρο επιχειρήσεις σκόπιμα, αφού η πραγματικότητα είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εφαρμογής της επιστρεπτέας προκαταβολής I & II, οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν ήταν μόνο 140.000, από σύνολο 750.000. Γιατί οι υπόλοιπες επιχειρήσεις δεν χρηματοδοτήθηκαν; Γιατί πολύ απλά απέτυχε το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής».

«Πολιτική εξαπάτηση νούμερο 3: Με αυτό το νομοσχέδιο, σήμερα, τελειώνει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το Πρόγραμμα «Γέφυρα» που η Κυβέρνηση διαφημίζει, είναι μόνο για 9 μήνες και αφορά πολύ λίγα νοικοκυριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογία που διασώζει την προστασία της πρώτης κατοικίας και σας καλεί να την στηρίξετε και να μην προχωρήσετε στην κατάργησή της».

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής, κόλαφος για Μεταφορικό Ισοδύναμο

«Είσαστε η Κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή συκοφαντήσατε και υπονομεύσατε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Ακόμη περιμένουν οι επιχειρήσεις της Κρήτης να βγάλετε μια απλή υπουργική απόφαση, που εμείς σαν τη παραδώσαμε έτοιμη, ώστε να ενταχθούν σε αυτό το μόνιμο μέτρο στήριξης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. Οι πληρωμές της επιδότησης των εισιτηρίων των επιβατών καθυστερούν περισσότερο από ποτέ. Ακόμη δεν έχετε πληρώσει τις επιχειρήσεις για το μεταφορικό τους κόστους για το έτος 2020 και ούτε καν έχει εκδώσει τη σχετική ΚΥΑ και η ειδική πλατφόρμα για την κατάθεση των παραστατικών έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει από τον Απρίλη. Φανταστείτε δηλαδή να μην είχαμε και κρίση στην αγορά και στις επιχειρήσεις!».

«Σήμερα, με μια βιαστική τροπολογία, η Κυβέρνηση καταργεί το σκέλος της επιδότησης των καυσίμων στα πρατήρια, στο πλαίσιο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Η πρότασή μας για παράταση του μέτρου μέχρι και της 31/12/2020, λόγω των έκτακτων συνθηκών που η χώρα και τα νησιά βιώνουν, δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση και τώρα φέρνει μια νέα ρύθμιση, χωρίς καμία προετοιμασία για την εφαρμογή της και χωρίς καμία πρόβλεψη για μεταβατικότητα».

«Το ΜΙ στα καύσιμα λειτούργησε με επιτυχία γιατί υπήρχε έλεγχος των τιμών από το Παρατηρητήριο Καυσίμων. Έτσι καταφέραμε και μειώθηκαν οι τιμές στην αντλία στα μικρά νησιά της χώρας. Η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ένα χρόνο περίπου, από τη χρήση του μέτρου, σας έδιναν τη δυνατότητα να διορθώσετε τις όποιες στρεβλώσεις είχαν παρατηρηθεί. Άλλωστε εμείς ήμασταν αυτοί που σας προτρέπαμε να αιτηθείτε την απαλλαγή του μέτρου από τον κανόνα de minimis, με την αιτιολογία ότι αποτελεί μεταβατική πληρωμή ενίσχυσης των καταναλωτών, έτσι ώστε να λειτουργήσει ουδέτερα το πρατήριο και να μην δεσμεύεται από τη λογική των κρατικών ενισχύσεων. Εσείς, από την εμμονή σας να υποσκελίσετε το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ούτε τον κανόνα αλλάξατε, ούτε καν αξιοποιήσατε τη δυνατότητα που σας έδωσε για φέτος η ΕΕ για τετραπλασιασμό του ορίου ενισχύσεων κρατικών ενισχύσεων.

«Σήμερα καταργείτε το σκέλος αυτό του ΜΙ προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα στα νησιά: Από την 1η Αυγούστου θα δούμε αύξηση της τιμής των καυσίμων στην αντλία των μικρών νησιών, μέχρι και 25 λεπτά. Η προϋπόθεση για έκδοση ΚΥΑ ώστε να λειτουργήσει ο νέος τρόπος επιδότησης αποδεικνύει πόσο απροετοίμαστοι είστε και πόσο θα καθυστερήσει η εφαρμογή του. Τέλος, με την νέα σας ρύθμιση οι τουρίστες των νησιών δεν επωφελούνται, γεγονός που ακυρώνει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του σκέλους της επιδότησης των καυσίμων, έτσι όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για ακόμη μια φορά χτυπάτε τα νησιά, ενώ η μέχρι τώρα εμπειρία μας από τη λειτουργία του ΜΙ, επί ημερών σας, μάς κάνει σίγουρους ότι δεν θα μπορέσετε να υλοποιήσετε το μέτρο και ουσιαστικά θα καταργηθεί η ενίσχυση στα καύσιμα στα νησιά».

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

“Πεδίο μάχης” το κέντρο της Κω – Απίστευτες σκηνές με σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες

“Πεδίο μάχης” το κέντρο της Κω – Απίστευτες σκηνές με σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες Πηγή: www.vimatisko.gr Μπορεί τα επεισόδια στο Πυλί ανάμεσα στους μετανάστες

Αθλητικά Νέα

Μία ακόμη χρυσή χρονιά ολοκληρώθηκε για την Ακαδημία Κω – Ποδηλασία, Ironman και διεθνείς αγώνες! 

Κολάζ φωτογραφίας: Aegeanews.gr Μία ακόμη χρυσή χρονιά ολοκληρώθηκε για την Ακαδημία Κω – Ποδηλασία, Ironman και διεθνείς αγώνες!  Η ολοκλήρωση του διήμερου αγώνα ορεινής ποδηλασίας

©2020 radioproto.gr