Ν. Μπεσίρη: Σε αποχή οι μικροβιολόγοι στην Κω – Κλειστά και τα ιδιωτικά κέντρα

Ν. Μπεσίρη: Σε αποχή οι μικροβιολόγοι στην Κω – Κλειστά και τα ιδιωτικά κέντρα

Με αφορμή τα δυσβάσταχτα χρέη που έχει δημιουργήσει το κράτος προς διαγνωστικά και μικροβιολογικά εργαστήρια, οι ιδιωτικοί γιατροί αυτών των κλάδων από Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 απέχουν από την εργασία τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στην Κω.

Ν. Μπεσίρη: Τεράστια τα χρέη του κράτους προς τα ιδιωτικά εργαστήρια

Για τους λόγους που οδηγούν τους εργαστηριακούς γιατρούς σε λουκέτο, συνομιλήσαμε με την μικροβιολόγο της Κω κα. Νάντια Μπεσίρη.

« Οι εργαστηριακοί ιατροί όλης της χώρας πρόκειται κλείσαμε τα ιατρεία μας από 8 Μαΐου. Ο λόγος είναι ένα ότι το κράτος με τα μέτρα του clawback κουρεύει δουλευμένες εξετάσεις ανάλογα με το πόσο υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό που αυτό αυθαίρετα ορίζει. Οι εξετάσεις έχουν όμως ήδη διενεργηθεί από το εργαστήριο καταναλώνοντας ακριβά αναλώσιμα και εργατοώρες. Οι εργαστηριακοί ιατροί δεν έχουν λόγο στο ποιες εξετάσεις συνταγογραφούνται αλλά τιμωρούνται με περικοπές που υπερβαίνουν το 50% για κάτι που δεν είναι στο χέρι τους να ελέγξουν. Ένα μέρος των περικοπών είναι άμεσο ενώ ένα άλλο ρυθμίζεται αυτόματα από τον ΕΟΠΥΥ και παρακρατείτε σε πολλές δόσεις από μελλοντικές πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς το κάθε εργαστήριο. Έτσι δίνεται μια ψευδαίσθηση βιωσιμότητας λόγω των δόσεων όμως σε βάθος χρόνου συσσωρεύεται ένα τεράστιο τεχνητό χρέος που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαστηρίων δεν μπορεί να αποπληρώσει. Η λύση είναι μία: Να μπει ένα όριο στις εξετάσεις μηνιαία για κάθε ασθενή έτσι ώστε να ελέγχεται η συνταγογράφηση και να μην γράφονται παραπάνω εξετάσεις από αυτές που μπορεί να καλύψει ο προϋπολογισμός του κράτους.

Ζητούμε την κατανόηση και τη στήριξη όλων των συμπολιτών μας σε αυτή την κινητοποίησή μας μιας και αποτελεί την τελευταία μας ελπίδα για να εισακουστούμε. Η λύση βέβαια δεν εφαρμόζεται από το κράτος γιατί υπάρχει πολιτικό κόστος για να μπει όριο εξετάσεων ανά κάθε ασθενή ώστε να ελέγχεται η συναταγογράφηση και να μην γίνονται εξετάσεις που δεν είναι αναγκαίες. Αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε εδώ και 10 χρόνια γιατί υπάρχει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα κανόνες συνταγογράφησης».

1,6 δις.τα χρέη σε όλη την Ελλάδα

Το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ έχουν να αποπληρώσουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια όλης της χώρας, ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων Λάρισας, Ράνια Σουλτούκη, που τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. «Έχουμε χρέη, χωρίς να έχουμε κάνει λάθη στη δουλειά μας, χωρίς να έχουμε πάρει κάποιο δάνειο ή να είναι επιλογή μας».

Η συμμετοχή στην αποχή άγγιξε το 85% στα 1400 εργαστήρια που λειτουργούν σε όλη τη χώρα την πρώτη ημέρα της αποχής. Την Παρασκευή 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη, όπου και θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων, έως τότε οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πραγματοποιούν εξετάσεις μόνο σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Εξετάσεις εκτός Κω σε περίπτωση αποχής διαρκείας

Να σημειωθεί ότι πολλές εξετάσεις δεν πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία διότι δεν έχουν τα αντιδραστήρια και αναλώσιμα. Έτσι σε περίπτωση που ασφαλισμένος στην Κω πρέπει να κάνει εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις και δεν λειτουργούν τα ιδιωτικά εργαστήρια, δεν πραγματοποιούνται και στο νοσοκομείο θα πρέπει να φύγει εκτός Κω.

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα 

  Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα  Ο Δήμος Καλυμνίων γνωστοποιεί ότι, λόγω των

©2020 radioproto.gr