Νότης Μαριάς στη γαλλική εφημερίδα La Tribune: Αναγκαίο όσο ποτέ το Ελληνο-γαλλικό Αμυντικό Σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής

Νότης Μαριάς στη γαλλική εφημερίδα La Tribune: Αναγκαίο όσο ποτέ το Ελληνο-γαλλικό Αμυντικό Σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής

Αναγκαίο όσο ποτέ είναι πλέον το Ελληνο-γαλλικό Αμυντικό Σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής τόνισε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη 27/8/2020 στην γαλλική διαδικτυακή εφημερίδα La Tribune ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Η δημοσίευση στην La Tribune του άρθρου του Νότη Μαριά με τίτλο «Για μια στενή στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας εναντίον της Τουρκίας» έρχεται σε μια φάση κατά την οποία εντείνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και ενώ το Παρίσι εκδηλώνει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του προς την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Στο άρθρο του ο Νότης Μαριάς αφού επισήμανε ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν στην πρόσφατη συνάντησή του με τη Μέρκελ στο Brégançon, εξέφρασε τη δέσμευση της Γαλλίας να στηρίξει τις δυνάμεις της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρατήρησε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Λιβύη υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής Ερντογάν που με εκβιασμούς και βία επιχειρεί να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Τόνισε ότι η Γαλλία και η Ελλάδα είναι ιστορικοί σύμμαχοι των οποίων τα συμφέροντα όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια συγκλίνουν ακόμη περισσότερο στην τρέχουσα συγκυρία καθώς οι ΗΠΑ έχοντας στραφεί προς την Ασία δημιούργησαν ένα γεωπολιτικό κενό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής το οποίο προσπαθεί να καλύψει ο Ερντογάν.

Και συνέχισε αναφερόμενος στην επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά της γαλλικής φρεγάτας Courbet στις 10 Ιουνίου αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις αβελτηρίες του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης ΕΕ το οποίο δυστυχώς τρίτες χώρες όπως η Τουρκία δεν το θεωρούν καν ως ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Υπενθύμισε στο άρθρο του ότι ως Ευρωβουλευτής στις 17 Απριλίου του 2018 στο Στρασβούργο έχοντας απευθύνει πρόταση προς τον Εμμανουέλ Μακρόν για τη σύναψη ελληνο-γαλλικού αμυντικού συμφώνου με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η Γαλλία θα στέκεται ανά πάσα στιγμή δίπλα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος όταν θα δέχεται επίθεση η κυριαρχία του» και ότι «θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο ».

Ακολούθως αναφέρθηκε τόσο στις πρόσφατες παράνομες τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στις κοινές ελληνο-γαλλικές ναυτικές ασκήσεις και στην ανάγκη σύναψης Συμφωνίας Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας με ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας η οποία θα μπορούσε να συνοδεύεται από συμφωνίες προμήθειας γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τον ελληνικό στρατό, καθώς και συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε αυτούς τους τομείς. Τέτοια έργα με αυξημένη τοπική προστιθέμενη αξία αποτελούν βασική παράμετρο για την Ελλάδα επισήμανε αναφερόμενος σε πληροφορίες της La Tribune, ότι γαλλικές εταιρείες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν στις εν λόγω δράσεις.

Σε σχέση με την αγορά γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό παρατήρησε ότι αν και πρόκειται για εμπορική συμφωνία το Παρίσι οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού και να καταλήξει σε μια εύλογη τιμή καλώντας ταυτόχρονα τη Γαλλία στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου ρόλου που φιλοδοξεί να παίξει στην Ανατολική Μεσόγειο να αναλάβει και αυτή ένα μέρους του σχετικού κόστους καθώς η αγορά των φρεγατών εντάσσεται πλέον στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα που εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα.

Από την άλλη πλευρά και η Ελλάδα οφείλει να δει το ζήτημα της αγοράς των γαλλικών φρεγατών ως μέρος του Συμφώνου Αμυντικής Συνεργασίας με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής που θα έπρεπε να έχει ήδη υπογραφεί με τη Γαλλία ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων επιθετικών ενεργειών του Ερντογαν, κατέληξε.

Επισυνάπτεται το link της συνέντευξης του Νότη Μαριά στην La Tribune

https://www.latribune.fr/opinions/plaidoyer-pour-une-alliance-strategique-etroite-entre-la-grece-et-la-france-face-a-la-turquie-855614.html

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

©2020 radioproto.gr