Μεγάλη ανταπόκριση στην διαδικτυακή εκδήλωση των ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου για τουρισμό, οικονομία και εργασία

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας και Νότιας Δωδεκανήσου διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση, στις 16/12, με θέμα “Οικονομική κρίση, τουρισμός και απορρύθμιση εργασίας την εποχή της πανδημίας”.

Εισηγήσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών έδωσαν οι:

– Κατερίνα Παπανάτσιου, αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών, πρώην υφυπουργός Οικονομικών

– Νεκτάριος Σαντορινιός, τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πρώην αν. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

– Διονύσης Τεμπονέρας, δικηγόρος – εργατολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Ενώ παρενέβησαν οι:

– Κωνσταντίνος Βλαχάκης, μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

– Βασίλης Καραγιάννης, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου, υπεύθυνος για εργασιακά/συνδικαλισμό

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Αντώνης Αποστολίδης, συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου, βρίσκεται καταγεγραμμένη στον σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=OQHG_hRT228

Ø Ανάμεσα στα κρίσιμα κοινωνικοοικονομικά θέματα που συζητήθηκαν είναι τα εξής:

Το νέο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021 καθώς και η Έκθεση Πισσαρίδη που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, και δημόσιων υπηρεσιών & δομών, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας ο οποίος, εκτός από τις επιχειρήσεις, αφορά και σε φυσικά πρόσωπα, η εργασιακή επισφάλεια και οι «αόρατοι» εποχικοί εργαζόμενοι στα νησιά μας, η αύξηση των ποσοστών ύφεσης της χώρας, η

έλλειψη χρηματοδοτικών και φορολογικών κινήτρων για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που επέφερε η πανδημία και η δραματική συρρίκνωση του τουρισμού στα νησιά μας, η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, κ.ο.κ.

Ø Τα ερωτήματα που τέθηκαν από συμπολίτες μας που παρακολούθησαν την εκδήλωση αφορούσαν, σχηματικά, στα εξής θέματα:

– Ανελέητος και χωρίς κανόνες ανταγωνισμός

– Ασυδοσία των δυνάμεων της αγοράς.

– Κατάργηση των ρυθμίσεων προστασίας της εργασίας.

– Καταστολή, επιτήρηση, αστυνομική βία και αυταρχισμός.

– Υποβάθμιση και πλήρης ιδιωτικοποίηση των βασικών κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση).

– Ανύπαρκτο πρότυπο δίκαιης κοινωνικής ανάπτυξης

Αυτό που τονίστηκε από τους εισηγητές, είναι η αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ, με τα alt-right ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις, τόσο στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, αφήνοντας αστήρικτο το ΕΣΥ, όσο και στην οικονομική διαχείριση. Εξαγγέλλονται συνεχώς μέτρα που στόχο έχουν τη βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς, προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι φτωχοποιούνται και στοχοποιούνται ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε λουκέτο.

Η χώρα μας έχει τη δεύτερη χειρότερη ύφεση στην Ε.Ε στο γ’ τρίμηνο του 2020, με ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας και αύξηση της ανεργίας. Το σχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΔ θα επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες, θέτοντας την μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων σε νέα κρίση διαρκείας.

Όπως επισημάνθηκε ποικιλοτρόπως, η κρίση της πανδημίας και οι βαριές συνέπειες στον κλάδο του τουρισμού, αναδεικνύει, για ακόμα μία φορά, την ανάγκη μιας πολυδιάστατης αναπτυξιακής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα για τα νησιά μας.

Τέλος, οι εισηγητές-τομεάρχες Κ. Παπανάτσιου και Ν. Σαντορινιός αναφέρθηκαν σε παραδείγματα ολοκληρωμένων, ρεαλιστικών αλλά και καινοτόμων προτάσεων, που ήδη κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την ανασυγκρότηση της χώρας, και πάντα σε διάλογο με την ίδια την κοινωνία.

 

Κατηγορίες: Ενημέρωση

©2020 radioproto.gr is made with by