ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία των Airbnb»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία των Airbnb»

Πρωτοβουλία με κατάθεση προτάσεων για ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία των AirBnb ακινήτων, από το Βουλευτή Δωδεκανήσου κ.Κόνσολα προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Τονίζει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποτελούν μία από τις τάσεις που αναπτύσσονται στην αγορά, με τη διαφορά ότι ναι μεν η άσκηση οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να είναι ελεύθερη αλλά ταυτόχρονα, όπως όλες οι δραστηριότητες, πρέπει να διέπονται από κανόνες.

Επισημαίνει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όπως η αδυναμία εύρεσης στέγης στα νησιά που αποτελούν τουριστικό προορισμό αλλά και η αύξηση στις τιμές των ενοικίων και η έλλειψη ακινήτων.

Υπογραμμίζει ότι η ορθολογική λειτουργία των AirBnb, συνδέεται και με τους ποιοτικούς δείκτες του ελληνικού τουρισμού.

Αναφέρει ότι η δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ( Airbnb ) πρέπει να αντιμετωπίζει το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού και να επιβάλλει την ισονομία. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης στέγης σε νησιά που αποτελούν τουριστικό προορισμό αλλά και σε αστικά κέντρα πλέον, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων.

Στις προτάσεις που πρέπει να εξεταστούν, ο κ.Κόνσολας συμπεριλαμβάνει:

-Περιορισμός του αριθμού ακινήτων Airbnb , ανά δήμο και ανά νησί.

 

-Συγκεκριμένο όριο στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει ένας ιδιοκτήτης.

-Έλεγχοι για το αν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας στα ακίνητα Airbnb, όπως ισχύσει για όλα τα τουριστικά καταλύματα.

-Ασφαλιστική κάλυψη τόσο των ακινήτων όσο και των επισκεπτών.

Παράλληλα με δεδομένο ότι από το 2025 σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ισχύει η επιβολή ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ,ο κ.Κόνσολας θεωρεί ότι θα ήταν άδικο να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων AirBnb να ανοίξουν βιβλία , ιδιαίτερα μάλιστα οι μικροϊδιοκτήτες, και θα πρέπει να επιλεγεί μια πιο ευέλικτη λύση. Το πιο πρόσφορο θα ήταν να παρακρατείται ο ΦΠΑ από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και στη συνέχεια να αποδίδεται στο δημόσιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Κόνσολα προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού:

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Α. Κεφαλιανός: Απελπιστική η κατάσταση στο Πυλί, λόγω του μεταναστευτικού – Τι προτείνει

Α. Κεφαλιανός: Απελπιστική η κατάσταση στο Πυλί, λόγω του μεταναστευτικού – Τι προτείνει Πηγή: www.vimatisko.gr Με αφορμή την ραγδαία αύξηση των διαμενόντων στη Κλειστή Ελεγχόμενη

Ενημέρωση

Αρκετά ατυχήματα προκάλεσαν τα “πρωτοβρόχια”: Φορτηγό ντελαπάρισε στις “Πόρτες” – Άγιο είχε ο οδηγός

Αρκετά ατυχήματα προκάλεσαν τα “πρωτοβρόχια”: Φορτηγό ντελαπάρισε στις “Πόρτες” – Άγιο είχε ο οδηγός Πηγή: www.vimatisko.gr Αρκετά ατυχήματα προκάλεσαν τα σημερινά πρωτοβρόχια, όπου σημειώθηκαν αρκετές

©2020 radioproto.gr