«Στην Επανάσταση του 1821 “διαβάζουμε” σήμερα το μήνυμα της Υπέρβασης. Την υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, του τέλματος, της απραξίας. Την υ-πέρβαση από τη φθορά»

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του Ελληνικού Γένους για Ελευθερία και Ανεξαρτησία, είναι μια επέτειος ορόσημο σε μια συγκυρία εντελώς ακατάλληλη για ένα εορτασμό αντάξιο της σημασίας της. Βρίσκει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη σε έναν διαρκή αγώνα για να ανακτήσει την ελευθερία που στερήθηκε από έναν αόρατο εχθρό.

Για τους ίδιους λόγους όμως είναι και η καταλληλότερη για εσωτερικό αναστοχασμό και ανασκό-πηση. Ας σκεφτούμε όλοι σιωπηρά τι ήταν η Επανάσταση του 1821 και την απόσταση που έχουμε διανύσει αυτά τα διακόσια χρόνια.

Η Ελλάδα υπήρξε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο που δημιουργή-θηκε αποκοπτόμενο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό ήταν μια μεγάλη τομή απέναντι σε μια αυτοκρατορία που, μέχρι τότε, έχανε δύσκολα. Μέχρι που ένα μικρό τμήμα της-στην αρχή- επαναστάτησε και έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ένα γεγονός που πυροδότησε, από τη μικρή αλλά α-νεξάρτητη Ελλάδα, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια κατά το δεύτερο μισό του 19ου και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Οι Έλληνες παρότι «δεσποζόμενοι» υπερείχαν και προόδευαν, ενώ οι Τούρκοι, παρότι «δεσπόζο-ντες» παρέμεναν στάσιμοι. Η αυτοπεποίθηση που είχαν αποκτήσει οι Έλληνες χάρη στις επιδό-σεις τους στα γράμματα, στο εμπόριο, στις τέχνες τους οδήγησε στην απόφαση να κάνουν την Ε-πανάσταση και στην πίστη ότι θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με επιτυχία.

Στην Επανάσταση του 1821 «διαβάζουμε» σήμερα το μήνυμα της Υπέρβασης. Την υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, του τέλματος, της απραξίας. Την υπέρβαση από τη φθορά.

Απευθυνόμενος ειδικά στους νέους μας, τέτοιες ημερομηνίες-σύμβολα μπορούν πραγματικά να

σηματοδοτήσουν μια τομή και ταυτόχρονα μια σύνδεση με το παρελθόν. Και με ένα στίχο του Πα-λαμά, τους παροτρύνω να μεθύσουν με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα. Το κρασί της προόδου και της υπέρβασης.

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αποτελεί το εφαλτήριο για το άλ-μα προς το μέλλον, για τη φυγή μας προς τα εμπρός. Το μήνυμα για τα 200 χρόνια Ελλάδα μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, αλλά ο προορισμός του είναι ακάθεκτα μπροστά, στο μέλλον.

Στην ανάκαμψη. Στην πρόοδο. Στην ευημερία. Αυτή θα είναι η Ελλάδα του αύριο.

Κατηγορίες: Ενημέρωση

©2020 radioproto.gr is made with by