Λουκέτο διαρκείας στα μικροβιολογικά και στην Κω – « Θα φύγουμε από το ΕΟΠΥΥ αν δεν δοθεί λύση»

Λουκέτο διαρκείας στα μικροβιολογικά και στην Κω – « Θα φύγουμε από το ΕΟΠΥΥ αν δεν δοθεί λύση»

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και την αποχή των εργαστηριακών γιατρών σε όλη την Ελλάδα από τις 8 Μαΐου 2024, ο Ιατρικός Σύλλογος Κω μαζί με μέλη εργαστηριακούς γιατρούς παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη τύπου για τους λόγους που έχει μπει λουκέτο διαρκείας στα μικροβιολογικά εργαστήρια στην Κω και στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Την εισήγηση έκανε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κα. Κατερίνα Γαβαλά. Τοποθετήθηκαν και εξήγησαν αναλυτικά οι εργαστηριακοί γιατροί κα. Νάντια Μπεσίρη και κ. Χρήστος Τόππος τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα μικροβιολογικά σε όλη την Ελλάδα με κίνδυνο το ενδεχόμενο κλείσιμο των ιατρείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το κράτος οφείλει εδώ και πολλά χρόνια δισεκατομμύριά ευρώ σε μικροβιολόγους και ακτινολογικά διαγνωστικά κέντρα. « Αφορά κυρίως τα μικρά ιατρεία και μικρομεσαία εργαστήρια καθώς για τα μεγάλα και τις αλυσίδες υπάρχει άλλο καθεστώς και άλλη αντιμετώπιση».

Οι ιδιώτες επαγγελματίες υγείας καταγγέλλουν πως επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας ουσιαστικά στους εργαστηριακούς γιατρούς υπέρογκα χρέη, τα οποία τους οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους και αδυναμία συνταξιοδότησης.

Το τίμημα αυτής της κινητοποίησης πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαστηριακοί γιατροί που καταγγέλλουν την Πολιτεία για εμπαιγμό, αλλά και οι ασθενείς που δεν μπορούν να προγραμματίσουν μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, για όσο διάστημα θα διαρκέσει η απεργία.

Χαρακτηριστικό είναι όπως εξήγησε η κα. Μπεσίρη ότι το κράτος πληρώνει τα μικροβιολογικά με τιμές 1991 ενώ τα ιατρεία αγοράζουν αναλώσιμα, αντιδραστήρια, μηχανήματα και έχουν έξοδα όλα με τιμές αυξημένες και του 2024.

« Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν ζητάμε χρήματα αλλά μία σύμβαση με ρεαλιστικές τιμές του 2024. Μας απειλούν και πέρασαν νόμο σε μία νύχτα για καταγγελία της σύμβασής μας με τον ΕΟΠΥΥ. Παροτρύνουν τους πολίτες να μας παροτρύνουν την ώρα που το ίδιο το κράτος μας χρωστάει χρήματα και οδηγεί στο κλείσιμο τα μικρά εργαστήρια. Θα συνεχίσουμε μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Το 90% των μικροβιολόγων απεργούν στην Κω και κανένα διαγνωστικό κέντρο που είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥΥ. Στην Ρόδο είναι η συμμετοχή στο 100% και πανελλαδικά σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα» σημείωσε ο κ. Τόππος και η κα. Μπεσίρη.

Σε ερώτησή του «ΒτΚ» και Ράδιο Πρώτο για το ενδεχόμενο εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους να επιστρέψουν στο καθεστώς που υπήρχε πριν λίγα χρόνια στην Κω όπου δεν υπήρχε κανένα συμβεβλημένο μικροβιολογικό ιατρείο με τον ΕΟΠΠΥΥ με αποτέλεσμα να πηγαίνουν σε άλλα νησιά για εξετάσεις οι ασφαλισμένοι, η απάντηση ήταν ναι.

« Αν δεν δώσει το υπουργείο λύση στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες ναι θα φύγουμε από τον ΕΟΠΥΥ. Πως μπορεί ένας εργαζόμενος να παραμένει σε έναν εργοδότη ενώ του δημιουργεί μόνο χρέη; Είχαμε όλοι οι γιατροί φιλότιμο τόσα χρόνια και οι κινητοποιήσεις μας ήταν ήπιες. Πρέπει να σεβαστούμε την δουλειά μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Υπάρχουν συνάδελφοι που έκλεισαν γιατί δεν άντεξαν τα οικονομικά χρέη που δημιουργήθηκαν από το κράτος και τα χρέη αυτά μετακύλησαν και στους συγγενείς. Ευελπιστούμε σε θετικές εξελίξεις».

Με κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια σύμφωνα με την απόφαση, οι ασφαλισμένοι πρέπει να απευθύνονται πλέον στο νοσοκομείο, ή στα Κέντρα Υγείας που διαθέτουν μικροβιολογικό εργαστήριο. Μόνο που στην Κω ως γνωστόν είναι αδύνατον να διενεργηθούν όλες οι εξετάσεις οι αιματολογικές στο νοσοκομείο καθώς δεν διαθέτει όλα τα αντιδραστήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι ασθενείς όσο παραμένουν κλειστά τα ιδιωτικά εργαστήρια, εάν δεν εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο Κω, να ταξιδέψουν για άλλο νησί ή την ηπειρωτική Ελλάδα για να κάνουν τις εξετάσεις τους.

 Παρούσες στην συνέντευξη τύπου ήταν οι μικροβιολόγοι κυρίες Σοφία Κανακάκη Πατάκου και Δήμητρα Ξενιτίδου καθώς διεκδικούν ενεργά να καταργηθεί ή να ελαττωθεί το clawback προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση των εργαστηρίων τους. Επίσης ήταν και ο γιατρός κ. Γιώργος Σανιδάς παρόν.

Σάντυ Λαδικού

Δείτε στα παρακάτω βίντεο ολόκληρη την συνέντευξη τύπου:

 

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα 

  Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα  Ο Δήμος Καλυμνίων γνωστοποιεί ότι, λόγω των

©2020 radioproto.gr