Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κω , εύχεται καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και στις οικογένειές τους.

Με αισιοδοξία να δώσουν και φέτος τον αγώνα τους για την μόρφωση , με αποφασιστικότητα να παλέψουν για τα προβλήματα που για μια ακόμη χρονιά θα αντιμετωπίσουν.

Ένα από αυτά, ήδη στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς , προβάλλει οξυμένο, το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρώντας κυρίαρχο ζήτημα σε τι χώρους ζουν και μορφώνονται οι μαθητές, πρότεινε και απαιτούσε λύσεις, μαζί με τους μαθητές , τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Οι αντιλαϊκές όμως πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών του νησιού, έθεταν άλλες προτεραιότητες. Η χαμηλή χρηματοδότηση για την παιδεία, άρα και για τη σχολική στέγη, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό τους. Η αποποίηση και η μετάθεση ευθυνών,η αδιαφορία, η εχθρική αντιμετώπιση όσων διεκδικούσαν σύγχρονα ασφαλή σχολικά συγκροτήματα οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση που βιώνουμε: Αδυναμία να λειτουργήσει η δίχρονη υποχρεωτική αγωγή που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού δεν δίνει τα απαραίτητα κονδύλια για τους απαιτούμενους διορισμούς εκπαιδευτικών και για ανέγερση νέων νηπιαγωγείων. Συνωστισμός μαθητικού πληθυσμού σε μεγάλα τμήματα γιατί τα υπάρχοντα γυμνάσια στο νησί και κυρίως στην πόλη της Κω, δεν μπορούν πλέον να υποδεχτούν τον αυξημένο αριθμό μαθητών . Λύκεια που λειτουργούν χρόνια σε κοντέινερ, ΕΕΕΕΚ που στεγάζεται σε εντελώς ακατάλληλο για την λειτουργία του κτίριο, ΕΠΑΛ που ξεπερνά πλέον τις δυνατότητές του. Ελλιπής προσεισμική – αντισεισμική θωράκιση σχολικών κτιρίων που αναδείχτηκε έντονα με τον σεισμό του 2017 αλλά και η δυσκολία – απροθυμία της γρήγορης αποκατάστασης πληγέντων σχολείων. Αυτά (και πολλά άλλα ακόμη ) είναι ζητήματα που αναδείχθηκαν πολλές φορές από την εκπαιδευτική κοινότητα , τους γονείς αλλά και τη Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.

Ποια ήταν η στάση του κεντρικού κράτους; Υποχρηματοδότηση, ανέξοδες υποσχέσεις και λύσεις στα χαρτιά ( ΦΕΚ ίδρυσης σχολείων,τραγική μείωση απαιτούμενων δαπανών),απαξίωση και διάλυση του ΟΣΚ, αντιπαιδαγωγικοί νόμοι που επιτρέπουν να λειτουργούν υπεράριθμα τμήματα ,απαξίωση της ειδικής αγωγής, ανεπαρκείς διορισμοί εκπαιδευτικών και μάλιστα με ελαστικές σχέσεις εργασίας (Αναπληρωτές )

Τι έκαναν οι δημοτικές αρχές αλλά και η περιφέρεια; Ενώ η ίδια η πραγματικότητα βοά, αυτές καμάρωναν για τις προκάτ αίθουσες, έδιναν λύσεις με ενοικιαζόμενα και συνήθως ακατάλληλα κτίρια, αρνιόντουσαν να φέρουν το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο. Τα «μπαλώματα» παρουσιάζονταν ολοκληρωμένη λύση και η μετάθεση ευθυνών ήταν πολύ προσφιλής μέθοδος για να καθυστερούν ή να μην δίνονται λύσεις,αλλά κυρίως να μην εκτροχιάζεται η πορεία της κυρίαρχης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής σε βάρος των μαθητών,γονιών και εκπαιδευτικών.

Ακόμη και σήμερα,η λύση που προτάσσεται είναι το στρίμωγμα των παιδιών στα υπάρχοντα κτίρια, ενοικίαση ιδιωτικών χώρων και στην καλύτερη περίπτωση νέα κοντέινερ στις αυλές των σχολείων.

Αυτή η κατάσταση δεν ταιριάζει ούτε στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, ούτε στις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για ασφαλή – επαρκή – σύγχρονη σχολική στέγη. Προαπαιτούμενο για την λύση των προβλημάτων είναι ένα δυνατό εργατικό – μαθητικό –εκπαιδευτικό κίνημα που θα αξιώσει αυτό που μας ταιριάζει σήμερα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση όπως και στις προηγούμενες δημοτικές θητείες συμπαραστέκεται στους αγώνες και στις διεκδικήσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος που ζητούν τα αυτονόητα για την εποχή μας σύγχρονα και δίκαια. Ζητά και από την νέα Δημοτική Αρχή,άμεση ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα «ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ στο νησί της Κω, άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων»

Τα προβλήματα είναι καταγεγραμμένα,οι λύσεις που προτείνονται ρεαλιστικές και επιτακτικά αναγκαίες , δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για νέες ολιγωρίες.

9/9/2019

Κατηγορίες: Ενημέρωση

©2019 radioproto.gr is made with by