Κώστας Καΐσερλης : Δημόσια επιστολή προς τον Δήμαρχο Κω και δημοτικούς συμβούλους για την συνεχομένη αφαίρεση αρμοδιοτήτων και αποδυνάμωση των δήμων και τοπικών κοινωνιών

Κώστας Καΐσερλης : Δημόσια επιστολή προς τον Δήμαρχο Κω και δημοτικούς συμβούλους για την συνεχομένη αφαίρεση αρμοδιοτήτων και αποδυνάμωση των δήμων και τοπικών κοινωνιών

Ο πρώην δήμαρχος Κω κ. Κώστας Καΐσερλης απέστειλε επιστολή στον κ. Δήμαρχο και τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους όπου εκφράζει την αγωνία του για την συνεχομένη αφαίρεση αρμοδιοτήτων και αποδυνάμωση των δήμων και τοπικών κοινωνιών. 

Δείτε αναλυτικά:

Αγαπητοί φίλοι σας κοινοποιώ την επιστολή που δημόσια στέλνω στον κ. Δήμαρχο και τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους και σας παρακαλώ για την δημοσίευση της. Παράλληλα οφείλω να σας επιστήσω τη προσοχή ότι το γεγονός της λακκούβας και η αντίδραση του κ. Περιφερειάρχη δεν είναι τυχαία αλλά κατά την δική μου άποψη πρόθεση φίμωσης της ελευθεροτυπίας των μμε. Όσο για το περιεχόμενο του κειμένου σας υπογραμμίζω ότι η φίμωση είναι μεγαλύτερη και αφορά τους ίδιους τους πολίτες που τους βγάζουν από το κάδρο της συμμετοχής τους στα κοινά.

Καλή δύναμη Κώστας .

“Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Αισθάνομαι για μια ακόμα φορά την υποχρέωση να σας προειδοποιήσω ότι η συνεχιζόμενη αφαίρεση νευραλγικών για την οντότητα της αυτοδιοίκησης, δηλαδή των Δήμων, αρμοδιοτήτων και τοπικών πόρων, όπως και  ο στραγγαλισμός και κατάργηση σημαντικών για την ύπαρξη των Δήμων υπηρεσιών όπως αυτή της επιβολής και είσπραξης τελών, δεν πλήττει μόνο τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης αλλά έχει στόχο τις ίδιες τις κοινωνίες που εκπροσωπούν οι Δήμοι.

Η προχθεσινή αφαίρεση της αρμοδιότητας διαχείρισης των παραλιών και κυρίως η διαχείριση των εσόδων με την έκδοση κανονιστικών αποφάσεων και κατάργηση δημοτικών υπηρεσιών επιβολής, είσπραξης των ενοικίων και ελέγχου της νομιμότητας  δεν ήταν η τελευταία.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και των Εσωτερικών, την 1209.2023 ΦΕΚ 7332/Β/22.12.23 αφαιρέθηκε από τους Δήμους η δυνατότητα τις είσπραξης των τελών παρεπιδημούντων και των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων και η είσπραξη παραχωρήθηκε στις Εφορίες και στην ΑΑΔΕ.

Η συνεχιζόμενη απίσχναση των τεχνικών υπηρεσιών και της πολεοδομίας που οδηγεί στην πλήρη εξάρτηση των Δήμων από μελετητικά γραφεία και εργολάβους ορρωδεί μπροστά στην μεθοδευμένη αφαίρεση της ικανότητας των Δήμων να εκδίδουν κανονιστικές αποφάσεις επιβολής και είσπραξης εσόδων και στην κατάργηση των αντίστοιχων υπηρεσιών τους με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της ίδιας της καρδιάς των Δήμων (Καρδιά που με το αίμα που δημιουργεί το ίδιο το σώμα, το αναζωογονεί)  που είναι η έκδοση κανονιστικών αποφάσεων , δηλαδή αποφάσεων που έχουν ισχύ νόμων και η επιβολή και είσπραξη τοπικών εσόδων που οδηγούν στην ανεξαρτησία των Δήμων από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Η τραγική αυτή εξέλιξη οφείλω να υπογραμμίσω ότι δεν στοχεύει στην υποταγή και στην υποτέλεια τα στελέχη των Δήμων, δημάρχους και συμβούλους. Αλλά την ίδια την κοινωνία από την οποία από την μία αφαιρούν το μυαλό μέσω της μείωσης του επιστημονικού στελεχιακού δυναμικού των Δήμων που την υπηρετεί και από την άλλη παίρνουν από την ίδια την κοινωνία μέσω των άμεσων εκπροσώπων της  τα εργαλεία γνώσης, είσπραξης  και αναδιανομής του τοπικού πλούτου με αποτέλεσμα στην υποταγή και την υποτέλεια της ίδιας της κοινωνίας σε πάτρωνες. 

Έτσι, η αυτοτέλεια και η αυτάρκεια των Δήμων ως τα μόνα αυθεντικά εργαλεία των τοπικών κοινωνιών για να διαχειρίζονται μέσω των εκπροσώπων τους μόνοι τους τις τοπικές τους υποθέσεις, ένα όραμα για το οποίο αγωνίστηκαν γενεές αυτοδιοικητικών στελεχών, εξανεμίζεται και οι Δήμοι  τα αυθεντικά κύτταρα της δημοκρατίας υποτάσσονται στα συγκεντρωτικά μακρινά συστήματα διακυβέρνησης ακόμα και για τα καθημερινά μας προβλήματα.   

Η απομάκρυνση μια κοινωνίας από τις εργασίες προβληματισμού, εντοπισμού, ιεράρχησης, προγραμματισμού, άμεσης φορολογίας, εκτέλεσης και ελέγχου του αποτελέσματος επίλυσης των κοινών τοπικών υποθέσεων της και η απουσία αγώνα για την διεκδίκηση τους, είναι η μοναδική αιτία της υποτέλειας και άρα της εξάρτησης που τελικά οδηγούν στον ατομικισμό τους πολίτες και σε ζούγκλα τις κοινωνίες.

Λυπάμαι ειλικρινά γιατί δεν μιλάμε γι’ αυτά  τα ουσιώδη θέματα.  Δεν αντιδράμε όταν μας παίρνουν την φωνή, το μυαλό και την καρδιά μας. Το δικαίωμα μας να διαχειριζόμαστε μόνοι μας τις τοπικές μας υποθέσεις με τα δικά μας χρήματα, όπως λέει το Σύνταγμα μας.

Και αναρωτιόμαστε τόσες φορές που πάτε στο εξωτερικό για τις εκθέσεις τι κάνετε? Γιατί δεν πήγατε σε κάποιον Δήμο της Ευρώπης να ρωτήσετε και να μάθετε ότι είναι τεράστια η δύναμη των δημοτών σε αυτές τις προηγμένες κοινωνίες η επιβολή και η είσπραξη από τους Δήμους του φόρου της  ακίνητης περιουσίας, και του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. “

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Λαϊκή Συσπείρωση για την ταλαιπωρία τουριστών στην Σενγκεν: Μπροστά στο κέρδος

Λαϊκή Συσπείρωση για την ταλαιπωρία τουριστών στην Σενγκεν: Μπροστά στο κέρδος Ατελείωτες ουρές ταλαιπωρίας σε συνθήκες καύσωνα για εκατοντάδες επισκέπτες στην Σενγκεν  περιμένοντας τον έλεγχο

Ενημέρωση

Συνελήφθησαν στην Κω τέσσερις αλλοδαποί για πλαστογραφία πιστοποιητικών και διευκόλυνση παράτυπων μεταναστών

Συνελήφθησαν στην Κω τέσσερις αλλοδαποί για πλαστογραφία πιστοποιητικών και διευκόλυνση παράτυπων μεταναστών Κατασχεθήκαν 7 πλαστά δελτία ταυτότητας Συνελήφθησαν το μεσημέρι (16 Ιουλίου 2024) στην Κω,

©2020 radioproto.gr