ΚΚΕ : Ερώτηση για τις άδειες διαμονής των μεταναστών εργατών χωρίς χαρτιά

 ΚΚΕ : Ερώτηση για τις άδειες διαμονής των μεταναστών εργατών χωρίς χαρτιά

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδη σχετικά με τις άδειες διαμονής εργατών μεταναστών που δεν έχουν έγγραφα. Αφορμή της ερώτησης στάθηκε το γεγονός ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι δικηγόροι και κυκλώματα παραπλάνησαν  μετανάστες τάζοντας νόμιμα έγγραφα και έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όπως προκύπτει από την ερώτηση για το θέμα υπάρχει σχετική έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να μάθουν από τον υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να χορηγηθούν άδειες διαμονής σε όλους τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες, που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας «χωρίς χαρτιά».

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Θέμα: Για τις άδειες διαμονής των μεταναστών εργατών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα «χωρίς χαρτιά»

 

Με τον πρόσφατο νόμο 5079/2023 και τις ρυθμίσεις του άρθρου 193, δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής σε χιλιάδες μετανάστες εργάτες, που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας «χωρίς χαρτιά» για τουλάχιστον τρία χρόνια. Το ΚΚΕ ψήφισε το συγκεκριμένο νόμο, ασκώντας κριτική ότι η διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών εργατών γίνεται με τους όρους των αναγκών του κεφαλαίου και όχι με γνώμονα την προστασία τους. Η πρόσφατη εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής με θέμα «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 193 του ν. 5078/2023» (ΑΔΑ: 6Λ2346ΜΔΨΟ-8Ψ9), με την οποία αποκλείονται οι μετανάστες που είχαν υποβάλει «παραπλανητικά» ή «πλαστά» έγγραφα ή είχαν παραιτηθεί από την αίτησή τους κατά την διαδικασία της εξέτασής της, επιβεβαιώνει την κριτική του ΚΚΕ και δικαιολογημένα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αντιδράσεις από τους μετανάστες εργάτες.

Η πρόβλεψη αυτή έχει θεωρηθεί νομικά προβληματική, ιδίως σχετικά με την περίπτωση της παραίτησης από αίτηση που εξομοιώνεται με τις λοιπές αναφερόμενες περιπτώσεις. (Σημειωτέον ότι τέτοιες αιτήσεις δεν εξετάζονται καν λόγω της παραίτησης). Πολύ περισσότερο, με την ρύθμιση δεν λαμβάνεται υπόψη ότι οι περιγραφόμενες «παραπλανητικές» ενέργειες των μεταναστών εργατών οφείλονται στις συμβουλές και τις υποδείξεις των διαφόρων κυκλωμάτων μεσαζόντων και επιτήδειων δικηγόρων κ.λπ., συχνά μάλιστα εν αγνοία των ίδιων. Με τη ρύθμιση, αποκλείονται από την διαδικασία νομιμοποίησης χιλιάδες μετανάστες εργάτες και μάλιστα οι πιο ευάλωτοι, οι οποίοι είναι ουσιαστικά τα θύματα της δράσης των διαφόρων κυκλωμάτων. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε σχετική έρευνα, μετά από τις αποκαλύψεις για τις «δουλεμπορικές» πρακτικές γνωστής δικηγορικής εταιρείας.

Όμως, στα νύχια αυτών των κυκλωμάτων οι μετανάστες εργάτες έχουν οδηγηθεί εξ αιτίας της διαχρονικά άδικης πολιτικής σε βάρος τους, στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν έστω κι ένα «χαρτί» για να αποφύγουν τις συλλήψεις και τα κέντρα κράτησης, τις «σκούπες» και τις «Αμυγδαλέζες». Φυσικά, την ίδια ώρα, με την εργασία τους εξασφαλίζεται η κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό-επισιτισμό, το εμπόριο, τις κατασκευές κ.ά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να χορηγηθούν άδειες διαμονής σε όλους τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες, που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας «χωρίς χαρτιά».

 

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Γκιόκας Γιάννης

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα μετο Έκτακτο Δελτίο Αναγγελίας Θυελλωδών Ανέμων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που ισχύει έως  αύριο Τετάρτη 24-04-2024

©2020 radioproto.gr