Κική Μακρή: 30 δωμάτια την ημέρα απαιτούν ξενοδόχοι στην Κω να περιποιούνται οι καμαριέρες – Απειλές για απολύσεις αν δεν “συμμορφωθούν”

Κική Μακρή: 30 δωμάτια την ημέρα απαιτούν ξενοδόχοι στην Κω να περιποιούνται οι καμαριέρες – Απειλές για απολύσεις αν δεν “συμμορφωθούν”

Πηγή: www.vimatisko.gr

Για «προκλητική εργασιακή εκμετάλλευση σχεδόν σε όλες τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη Κω», έκανε λόγο για άλλη μια φορά μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόρειας Δωδεκανήσου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω, Κική Μακρή, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Έκανε λόγο για 30 και 35 δωμάτια που καλούνται να περιποιηθούν οι καμαριέρες την ημέρα όταν είχαν συμφωνήσει 12, για δεκάωρα και 12ωρα, υπερωρίες που αποδεδειγμένα οι εργαζόμενοι δούλεψαν και δηλώθηκαν στο τμήμα μισθοδοσίας και απειλές πως αν δεν δεχθούν θα απολυθούν.

“Οι υποσχέσεις για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που εγγυόταν στους ξενοδοχοϋπαλλήλους η νέα διεύθυνση αντικαταστάθηκαν από απειλές σε εργαζόμενους και προϊστάμενους της μη πληρωμής τους αν δεν κάνουν ρεπό λες και το ρεπό είναι τιμωρία”, τόνισε η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου

“Από τη μια πλευρά, επισήμανε, η έλλειψη προσωπικού εντείνει στο πολλαπλάσιο την πίεση γιατί «δεν βγαίνει η δουλειά» από την άλλη οι άθλιες συνθήκες διαμονής εργαζομένων καθώς σ ένα δωμάτιο Ξενοδοχειακής Μονάδας στη Καρδάμαινα στεγάζονται τέσσερα και πέντε άτομα αντί δυο και τριών, καταδεικνύουν ότι «τα κέρδη των ομίλων είναι πάνω από τις ζωές μας”, υπογράμμισε η κ Μακρή.

Ενδεικτική περίπτωση η άρνηση της Ένωσης Ξενοδόχων Κω να αποδεχθεί την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης μετά τη πρόταση του Σωματείου αντιτείνοντας ως προϋπόθεση την 7ημερη υποχρεωτική εργασία.

“Η Ένωση Ξενοδόχων Κω και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ενδιαφέρονται μόνο  να μην πειραχθούν τα κέρδη τους γι’ αυτό και ζητούν μια σειρά από ελαφρυντικά μέτρα”, υποστήριξε  η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Η κ, Μακρή δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αντιδράσεις  μελών του Σωματείου απέναντι στις τραγικές συνθήκες εργασίας καθώς και στην άγρια εκμετάλλευση τόσο των μαθητών που κάνουν τη πρακτική τους και οι οποίοι  δουλεύουν, όπως χαρακτηριστικά ,είπε για ένα «φιλοδώρημα,» όσο και των προσφύγων  οι οποίοι -όπως υποστηρίζει- δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους εργαζόμενους.

“Και αυτά συμβαίνουν, πρόσθεσε, γιατί η μεγαλοεργοδοσία  και οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν την «αβάντα» όλων των κυβερνήσεων ενώ δεν γίνονται έλεγχοι  λόγω μη στελέχωσης της επιθεώρησης εργασίας που είναι πλέον ανεξάρτητη αρχή και καλύπτει κατ’ όνομα όλα τα Βόρεια Δωδεκάνησα”.

Με κύρια αιτήματα το σταμάτημα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ και τη διασφάλιση της ένταξης των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας με επίδομα 600 ευρώ  παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου. .

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Α. Κεφαλιανός: Απελπιστική η κατάσταση στο Πυλί, λόγω του μεταναστευτικού – Τι προτείνει

Α. Κεφαλιανός: Απελπιστική η κατάσταση στο Πυλί, λόγω του μεταναστευτικού – Τι προτείνει Πηγή: www.vimatisko.gr Με αφορμή την ραγδαία αύξηση των διαμενόντων στη Κλειστή Ελεγχόμενη

Ενημέρωση

Αρκετά ατυχήματα προκάλεσαν τα “πρωτοβρόχια”: Φορτηγό ντελαπάρισε στις “Πόρτες” – Άγιο είχε ο οδηγός

Αρκετά ατυχήματα προκάλεσαν τα “πρωτοβρόχια”: Φορτηγό ντελαπάρισε στις “Πόρτες” – Άγιο είχε ο οδηγός Πηγή: www.vimatisko.gr Αρκετά ατυχήματα προκάλεσαν τα σημερινά πρωτοβρόχια, όπου σημειώθηκαν αρκετές

©2020 radioproto.gr